Banca Transilvania invinsa de un iesean. Credit in franci elvetieni desfiintat de instanta

1656

@  Ieseanul Marian Gabriel C. a contractat in anul 2007 un credit de 14.000 franci elvetieni (CHF) si din cauza modificarii cursului de schimb si a dobanzilor arbitrare impuse de banca rata lunara devenise insuportabila @ In urma cererii depuse de iesean Tribunalul a anulat modul de calcul al dobanzii  impus de Banca Transilvania

Inca un iesean reuseste sa demonteze in justitie clauzele abuzive impuse de banci in contractele de credit incheiate cu persoane fizice. Ieseanul Marian Gabriel C. a se lupta de doi ani in justitie cu Banca Transilvania pentru a anula clauzele abuzive impuse de aceasta institutie de credit, cele referitoare la modul de calcul al dobanzii si a comisioanelor de administrare. Asta deoarece din cauza modificarii cursului de schimb si a cresterii CHF dar si a dobanzilor impuse de banca si a comisionului de administrare, rata lunara a devenit insuportabila.Dupa doi ani de lupta, recent a primit o veste buna: Tribunalul a anulat clauzele cu privire la modul de calcul al dobanzii. „Articolele din contract (cel referitor la comisionul de administrare si cel referitor la modificarea unilaterala a dobanzii, nu au fost negociate direct cu mine, ci mi-au fost impuse de catre banca in cadrul conventiilor standard utilizate in relatiile comerciale cu clientii. Am incheiat conventii de adeziune la contractele standard pretiparite de catre Banca, neavând in niciun moment posibilitatea de a negocia vreuna din aceste clauze. Comisionul de administrare a fost stipulat si perceput in mod ilegal si abuziv, având in vedere ca pentru acordarea creditelor au fost incheiate contracte de asigurare, ce au rolul de a asigura banca impotriva eventualelor riscuri, aici incluzând si eventualitatea neplatii creditului. In acest sens, arata faptul ca imobilul ce a facut obiectul garantiei imprumutului era asigurat, fiind cesionata polita de asigurare in favoarea bancii, asa cum se mentioneaza in contract”, a aratat ieseanul in fata judecatorilor.

A luat 14.000 de franci…

Acesta a incheiat  in anul 2007 un credit in valoare de 14.000 CHF pentru o perioada de 10 ani pentru achizitionarea unui imobil. Potrivit  contractului incheiat acesta se obliga sa plateasca urmatoarele comisioane: comision de administrare lunara a creditului de 0,3% aplicat la valoarea soldului creditului”, iar la art. 4.3: „pe parcursul derularii contractului banca isi rezerva dreptul de a modifica dobânzile, comisioanele si taxele bancare”.Tocmai acestea sunt clauzele contestate in justitie de iesean aratand dupa cum s-a precizat mai sus ca i-au fost impuse neavand nici o posibilitate sa negocieze. Acesta a mai aratat ca banca nu a luat nici un  fel de masuri pentru a-l proteja de ”modificarea dramatica a cursului de schimb”, avand in vedere ca in momentul in care a contractat creditul un CHF era 1,5 lei iar la scurt timp valoarea acestuia s-a dublat.

Banca s-a aparat aratand ca nu i s-a cerut o negociere dar judecatorii nu au fost convinsi de acest argument. „Sustinerea pârâtei (Banca Transilvania-n.r) conform careia nu i se poate imputa faptul ca reclamantul, anterior semnarii contractului, nu au solicitat negocierea unor clauze, nu poate fi primita de instanta. Având in vedere pozitia dominanta a bancii in raport de consumatorii sai, invocarea culpei reclamantului nu dovedeste caracterul negociat al contractului, atât timp cât nu s-a dovedit ca acesta ar fi avut posibilitatea de a schimba natura clauzelor in cazul in care ar fi solicitat aceasta. A valida un astfel de rationament ar echivala cu lipsirea, in mare parte, de aplicabilitate a dispozitiilor actelor normative in materie, in conditiile in care, prin edictarea acestora, legiuitorul a urmarit sa protejeze tocmai consumatorii care deja au incheiat contracte ce ar putea contine clauze abuzive”, au aratat judecatorii.

Banca a fost prinsa pe picior gresit

Sa precizam ca Tribunalul i-a dat partial dreptate ieseanului anuland numai clauzele de calcul a dobanzilor nu si cele referitoare la comisionul de administrare. Judecatorii au aratat ca intreg contractul impus de banca este viciat deoarece este plin de contradictii. Astfel, conform contractului moneda creditului este CHF dar suma pusa la dispozitie  ieseanului a fost in lei, ratele se platesc in lei etc. Numai valoarea ratelor se platea in functie de cursul de schimb. „Ori, desi reclamantul a invederat faptul ca el ramburseaza creditul angajat in lei, dar si faptul ca suma nominala imprumutata i-a fost pusa la dispozitie tot in lei românesti, retine instanta ca aceasta situatie se circumscrie celor imediat anterior invederate, neputându-se considera ca s-a avut in vedere acordarea unui credit in lei si nu in CHF. De altfel, art. 1.1 din contractul partilor este extrem de clar sub aspectul obiectului, respectiv moneda creditului este CHF”, au mai constatat judecatorii.

Sentinta nu este definitiva, deoarece banca a facut recurs. In cazul in care sentinta va ramane definitiva banca trebuie sa refaca toate calculele privind sumele datorate de acesta.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.