Blocul ilegal din Copou a devenit pericol public. Oricand se poate intampla o nenorocire

1083
groapa bloc Copou

@ Suparati ca le-a fost anulata autorizatia de construire proprietarii, Alexandu Amarie, fiul lui Ioan Amarie fostul sef al PNA (acum DNA) si prietenul sau Petru Abatacesei nu se mai ocupa de securitatea santierului @ Gardurile sunt distruse iar copiii sa joaca pe marginea unei gropi betonate adanci de cativa metri

Blocul ilegal din Copou, de pe bulevardul Carol nr. 40-42 a devenit un pericol public si dupa ce a ramas definitiv fara autorizatie de construire. Este vorba despre santierul abandonat de langa fosta Policlinica cu Plata. Astfel, fiind probabil suparati de faptul ca le-a fost anulata autorizatia, proprietarii Alexandu Amarie, fiul lui Ioan Amarie fostul sef al PNA (acum DNA) si prietenul sau Petru Abatacesei nu se mai ocupa de securitatea santierului . De aceea, acum gardurile sunt distruse si in fiecare zi copiii de la blocurile din zona se joaca pe marginea unei gropi betonate adanca de cativa metri. Este chiat groapa sapata pentru fundatia bloclului. Aceasta a fost betonate din  unele motive tehnice si la o oarecarea distanta de zidul subsolului. Sa reamintim ca blocul este ridicat pana la primul nivel, lucrarile fiind ulterior suspendate dupa ce prefectura a atacat in instanta autorizatia de construire. ‘’In fiecare zi vin  copilasii si se joaca aici. De vreo cateva ori i-am alungat eu. Se poate intampla o nenorocire, sa cada un copil. Vedeti si dumnevoastra cade direct pe beton’’, a spus unul din locatarii blocurilor din jur.

In mod normal, acum dupa anularea autorizatiei de construire , Primaria Iasi ar trebui sa oblige constructorul la starea initiala pe cheltuiala proprietarilor.

Cum a fost anulata autorizatia

Dezvaluirea.ro  a (vezi aici si aici) prezentat toate e

tapele procesului prin care s-a obtinut anularea autorizatiei de construire pentru acest bloc. Reamintim pe scurt unul din motivele care au dus la anularea autorizatiei. Astfel, autorizatia de construire  a fost anulata prin sentinta nr. 560/2019 din 12.04.2019. Primul motiv care a dus la anularea autorizatiei se refera la faptul ca se construiesc mai multe etaje decat sunt prevazute in autorizatia de construire. Acest fapt a fost sesizat de prefect si de Inspectoratul de Stat in Constructii. Astfel cei doi afaceristi au incercat sa castige un etaj in plus prin interpretarea intr-un stil ‘’smecher’’ a termenilor de demisol si sarpanta. Astfel, documentatia se referea la construirea unui bloc D+P+4E+Sarpanta. In realitate demisolul este un subsol in toata regula iar sarpanta este de fapt inca un etaj deoarece are prevazute doua apartamente. ‘’In realitate se constata ca denumirea de sarpanta este incorect utilizata, denumirea corecta fiind cea de „etaj 5” intrucat nivelul in discutie nu este un nivel intermediar așa cum este definit de normativul aplicabil , concluzionand astfel ca regimul de inaltime autorizat nu respecta reglementarile urbanistice aprobate prin H.C.L. nr. 219/30.06.2015 care prevad un regim de inaltime de maxim D+P+4E. De asemenea, denumirea de demisol este incorect utilizata deoarece prevederilor Cap. 1.2 Terminologie, Clasificari din Normativul de siguranta la foc a constructiilor, Indicativ NP 118-99, aprobat prin Ordinul MLPAT nr. 27/N/1999, demisolul este definit ca fiind „nivelul construit al cladirii avand pardoseala situata sub nivelul terenului inconjurator cum maxim jumatate din inaltimea libera a acestuia și prevazut cu ferestre in peretii de inchidere perimetrala. Demisolul se considera nivel suprateran al constructiei. Atunci cand pardoseala este situata sub nivelul terenului inconjurator cu mai mult de jumatate din inaltimea libera, se considera subsol și se include in numarul de niveluri subterane ale constructiei”, au aratat judecatorii insusindu-si raportul intocmit de Inspectoratul de Stat in Constructii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.