Condamnari in dosarul „Spaga pentru 5” de la UMF. „Arabutul magic” a primit 3 ani

4615
UMF Iasi

@ Este vorba despre dosarul in care studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie au fost acuzati ca au incercat sa-si cumpere examenele @ Acestia ar fi fost in stare sa plateasca sume considerabile pentru a obtine macar un 5 la unele examene

Magistratii ieseni de la Tribunal au pronuntat primele pedepse in dosarul „Spaga pentru nota” 5.00, dosarul in care un numar de 6 studenti dar si mama unuia dintre acestia, deci in total 7 persoane au fost trimise in judecata pentru ca au vrut sa-si cumpere notele la examenele pe care le aveau de sustinut in sesiunile Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi. Persoanele trimise in judecata in acest dosar Stefan Vladimir Paun, Mustafa Abdi (arestati preventiv dupa declansarea anchetei), Andrei Chebac, Rares Stefan Ene, Petronela Ene, Elena Gabriela Catanoiu si Carla Maria Preda.  Andrei Chebac si Elena Catanoiu Gabriela vor fi judecati intr-un dosar separat disjuns din cel trimis judecatorilor de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Asta deoarece, ceilalti inculpati au cerut sa fie judecati in formula simplificata recunoscand faptele. Reamintim ca este vorba despre acuzatii de trafic de influenta si cumparare de influenta. In aceste conditii judecatorii au pronuntat sentinta pentru  Stefan Vladimir Paun care s-a ales 2 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 1.350 euro, Mustafa Abdi-3 ani de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 600 euro,Rares Ene-1 an si 10 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei Maria Carla Preda- 1 an si 4 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei. In cazul lui Chebac si al Elenei Catanoiu procesul continua.

Profesorul a scapat

Acest dosar supranumit de procurori „Spaga pentru nota 5”, a fost intrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi care i-a trimis in judecata pe inculpati in luna octombrie a anului trecut. Printre cei cercetati s-a numarat si conferentiarul universitar Cristinel Stan, de la catedra de Anatomie, despre care au existat suspiciuni ca ar fi primit mita. Procurorii nu au reusit insa sa dovedeasca ca aceste acuzatii sunt reale si nu l-au trimis in judecata. In august 2017, procurorii au cerut arestarea lui Vladimir Paun si a lui Mustafa Abdi, ultimul student la UMF si despre care, in rechizitoriu, procurorii spun ca este cunoscut in randul studentilor din cadrul UMF Iasi ca are influenta asupra profesorilor pentru a-i determina prin remiterea de sume de bani in valuta sa emita note de promovare in favoarea studentilor restantieri. De aceea porecla acestuia era  „Arabutul magic”. Rares Ene era student in anul II si era pe punctul sa repete anul pentru ca avea note mici. De aceea a apelat la Mustafa Abdi incercand sa obtina nota de trecere la disciplina Anatomie, An II, Semestru I – materia profesorului Anca S. In rechizitoriu, procurorii aratat ca, pe 19 iulie, Mustafa Abdi şi Rareş Ene ar fi incercat să intervină la profesorul Anca S. pentru a-l determina să emita o nota de trecere, insa „abordarea cadrului didactic a fost tardiva, deoarece rezultatele probei practice fusesera deja transmise la secretariat”. De asemenea in rechizitoriu se mai arata ca Mustafa l-ar fi ajutat in mod nelegal pe Ene sa-si mareasca o nota.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.