Cum sa furi miliarde si sa scapi nepedepsit. Procurorii s-au trezit prea tarziu. Documente

2002
Vama Albita
Vama Albita

@ In celebru dosar de evaziune fiscala cu tigari si butasi de vie importati  din Republica Moldova, cu un prejudiciu mare pentru perioada respectiva inculpatii au scapat deoarece faptele s-au prescris @ Asta deoarece infractiunile au fost savarsite in 2005 iar DIICOT a trimis dosarul la instanta dupa 11 ani in 2016 @ La vremea respectiv statul a cheltuit 55.500 lei cu realizarea acestei anchete

Iata ca filmarile cu descinderi evecuate de Crima Organizat, in dosare de frauda la sedii de firme sau la domiciliile unor infractori, publicate de televiziunile locale si centrale se dovedesc a fi in unele situatii simple exercitii de imagine pentru procurori. Asta deoarece, pana la urma aceste descinderi se finalizeaza cu un rechizitoriu trimis la instanta dar in ultima vreme tot mai multi dintre cei vizati scapa deoarece faptele s-au prescris, adica a trecut prea mult din momentul in care au fost savarsite pana cand a venit randul judecatorilor sa dea verdictul si prin urmare cei vizati nu mai pot fi trasi la raspundere penala. In cazul de fata, in celebru dosar in care mai multi afaceristi au fost trimisi in judecata de DIICOT Iasi pentru savarsirea infractiunilor de folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate sau nereale, evaziune  fiscala, constituirea unui grup infractional organizat si inselaciune, cele mai multe dintre infractiunile sesizate de procurori nu au putut fi pedepsite deoarece s-au prescris. Asta in conditiile in care in anul 2005, prejudiciul calculat era de 843.960 lei, o suma considerabila pentru acele vremuri. „In cauza s-a stabilit ca prejudiciul creat bugetului de stat prin introducerea ilegal in tara  a cantitatilor de 309.075 pachete de tigari de contrabanda, marca Plugarul si 100.875 butasi de vita de vie din Republica Moldova este de 843.960 lei, reprezentand accize , taxe vamale  si TVA”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorul DIICOT Iulia Diaconu, in data de 19 ianuarie 2016.

Pur si simplu au scapat

In acest dosar in care au fost trimisi in judecata afaceristii Alexandru Gentimir, Nicolae Tataru, Cezar Catalin Puiu si Ioan Grigoras, sentinta a fost pronuntata aseara de Tibunalul Vaslui. Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Vaslui cu nr. 635/89/2016 fiind trimis la instanta in luna martie a anului in care a fost inregistrat. Conform sentintei, judecatorii au fost nevoiti sa constate prescrierea urmatoarelor fapte penale, constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, inselaciune, folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate sau nereale. Asta in conditiile in care in rechizitoriul Iuliei Diaconu, gruparea era descrisa ca unul dintre cele mai periculoase grupuri infractionale care au activat pe raza judetelor Iasi si Vaslui. „Grupul infractional a fost initiat  si si-a desfasurat activitati ilicite in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala prin inregistrarea in evidentele contabile ale firmelor (la care inculpatii erau asociati si administratori sau reprezentanti in fapt) de activitati financiar-contabile fictive desfasurate desfasurate cu societati comerciale  care in urma verificarilor s-au dovedit a fi societati comerciale avand un comportament de tip fantoma, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, societati comerciale care in mare parte erau controlate tot de membrii gruparii sub diverse forme si infractiunii de spalare de bani”, se mai arata in rechizitoriu.

Insa, procurorii s-au ”salvat” partial. Judecatorii au constata ca nu s-au prescris unele infractiuni de spalare a banilor si de aceea  Nicolae Tataru s-a ales cu 2 ani de inchisoare pentru savasirea acesteia. Alexandru Gentimir s-a ales cu 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea aceleiasi fapte. Atat, ceilalti doi inculpati au scapat nepedepsiti si dupa cum s-a mai precizat chiar si in cazul celor doi care s-au ales cu o ”pedeapsa”  faptele penale s-au prescris. Si acestea au sanse sa scape de asemenea nepedepsiti. Asta deoarece acestia pot formula apel la Curtea de Apel Iasi si vor mai putea trece doi ani pana la sentinta finala perioada in care poate interveni si prescriptia faptelor pedepsite prin sentinta de ieri. Reamintim ca printre firmele prin intermediul carora acesti afaceristi au actionat se numara, Algent SRL, Tagent Impex SRL, Genew Impex SRL etc. De precizat ca prin sentinta de ieri s-a impus ca cei vinovati sa achite prejudiciul adus bugetului statului.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.