Cutremur la cel mai mare producator de mezeluri din Moldova. Inculpatii DNA vor sa preia controlul total al afacerii

6070
produse Vascar

@ Societatea de Investitii Financiare Moldova va sa opreasca instrainarea activelor Vascar, cel mai mare producator de mezeluri din aceasta zona a tarii si unul dintre cei mai mari din tara @ Reprezentantii Societatii de Investitii Financiare Moldova au intrat in panica deoarece recent Adunarea Generala a Actionarilor a abilitat conducerea societatii sa vanda sau sa gajeze o buna parte din activele societatii @ Temerile au plecat cel mai probabil de la faptul ca peste 50 la suta din actiunile societatii sunt detinute de Gabriela Ciuburciu si prietenii sai, acestia fiind trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie pentru frauda cu fonduri europene

Pregateste familia Ciuburciu sa preia total controlul asupra afacerii Vascar sau sa o vanda fara sa mai tina cont de interesele celorlalti actionari? Este greu de dat un raspuns acum, cert este ca reprezentantii Societatii de Investitii Financiare Moldova, actionar minoritar al SC Vascar SA au intrat in panica in momentul in care printr-o hotararea a Adunarii Generale a Actionarilor a abilitat conducerea societatii sa vanda sau sa gajeze bunurile societatii. Aceasta hotararea AGEA a fost aprobata pe data de 22.05.2018 si suna in felul urmator: ” Aprobarea ca pe intreaga perioada a mandatului Consiliului de Administratie sa poata incheia cu bancile finantatoare credite noi in numele societatii negociind conditiile de acordare, derulare; rambursare, prelungire, restructurare si transformare a acestora, sa poata incheia acte de modificare a creditelor existente, putand decide mentinerea sau modificarea garantiilor existente constituite asupra societatii sau constituirea de garantii noi, sa poata incheia acte juridice in numele si in contul societatii, prin care sa dobandeasca bunuri pentru aceasta sau sa instraineze, sa inchirieze, sa schimbe ori sa constituie in garantie bunuri aflate in patrimoniul societatii, a caror valoare depăseste jumatate din valoarea contabila a activelor societatii la data incheierii actului juridic.”
Avand in vedere ca fostul director a Vascar, Gabriela Ciuburciu detine 48,88 la suta din actiuni practic aceasta controleaza deciziile AGEA. De altfel, fabrica este controlata in prezent de familia Ciuburciu si apropiatii acesteia. Manager al fabricii este Vlad Ciuburciu, feciorul Gabrielei Ciuburciu. SIF Moldova care detine nunau 21,45 la suta din actiuni nu este de acord ca patrimoniul fabricii sa fie la dispozitia Consiliului de Administratie controlat de familia Ciuburciu si de aceea a deschis la Tribunalul Vaslui si la Curtea de Apel mai multe procese prin care incearca sa anuleze deciziile AGEA care permit instrainarea sau gajarea patrimoniului. SIF a solicitat si suspendarea hotararii AGEA pe motivul ca ceilalti actionari ar putea suferi prejudicii greu de reperat in cazul in care s-ar pune in aplicare. Procesele deschise se afla inca in derulare nefiind pronuntate inca sentinte definitive.

Executati de DNA pentru frauda

Cel mai probabil temerile SIF sunt alimentate si de faptul ca Gabriele Ciuburciu si alti membri din conducerea Vascar au fost trimisi in judecata in anul 2014 pentru frauda cu fonduri europene. Mai mult, decat atat Ciuburciu si complicii sai au deturnat in interes personal fondurile europene aprobate pentru dezvoltarea societatii. In anul 2014, Gabriele Ciuburciu a fost arestata preventiv in acest dosar. Astfel, complicii sai au fost Iuliu Cepoi-director comercial, Florina Susu-contabil, Laura Mihaela Popa, Daniel Cucu, Otilia Romete Loredana, Viorel Alexandru Ciuburciuc, Augustin Flavian Mirea, Plastics SRL Vaslui, Logvas SRL (fosta Abator Vascar SRL) etc. Astfel, in perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finantat din fonduri comunitare, prin care a beneficiat de acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, in condițiile Programului National pentru Dezvoltare Rurala. Proiectul avea ca obiectiv achizitia, de catre SC Vascar SA, unor utilaje necesare imbunatatirii procesului tehnologic. In cadrul proiectului, SC Vascar SA era obligata sa deruleze, in baza unor reglementari stricte si precise procedurile de achizitii si sa depuna apoi la Autoritatea Contractanta documentele justificative, in baza cărora erau efectuate plațile. Contractul de finanțare a fost modificat prin doua acte aditionale, prelungindu-se termenul de depunere a dosarelor de achizitii, respectiv fiind reluata procedura de achizitie pentru unele echipamente. Valoarea eligibila totala a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractanta a decontat cheltuieli in valoare totală de 5.839.677,81 lei. DNA a constatat ca acestia au fraudat procedurile de achizitii pentru ca utilajele sa fie castigate de firmele celor implicati si trimisi ulterior in judecata. Sume importante de bani din fonduri europene s-au scurs catre firme controlate de ce trimisi in judecata, altele decat SC Vascar SA.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.