Dascalu recunoaste. Primaria marele perdant in Afacerea Palas

0
10822

@ Intr-un raspuns trimis Dezvaluirea.ro, Iulian Dascalu si oamenii sai recunosc ca au platit Primariei Iasi in cei 8 ani de cand s-a inaugurat Palas suma 3,2 milioane lei adica o media de circa 400.000 euro pe an @ Asta in conditiile in care conform contractului de asociere incheiat cu Primaria Iasi, Dascalu se obliga sa vireze municipalitatii, anual  21 la suta din profitul intregii afaceri @ Acest lucru nu se intampla deoarece Iulian Dascalu a infiintat alte firme care incaseaza grosul banilor de la Palas

O „chirie” de 0,3 euro metrul patrat pe luna. Atat platesc firmele lui Dascalu pentru terenul pe care municipalitatea  l-a pus la dispozitie pentru edificarea Ansamblului Palas. Asta in conditiile in care unii agentii economici s-au plans catre Dezvaluirea.ro ca firmele lui Dascalu le solicita pentru spatii in Palas, chirii si de 80 de euro metrul patrat pe luna. Intr-un raspuns trimis catre Dezvaluirea.ro, Departamentul de PR al Palas a  transmis ca de la inaugurare, in data de  9 iulie 2010  si pana in prezent „Compania Iulius  a virat catre Primaria municipiului Iasi suma de 3,2 milioane euro, reprezentand cota de asociere, in baza contractului incheiat pentru edificarea ansamblului Palas”. Raspunsul nu face decat sa confirme ceea ce arata Dezvaluirea.ro in articolul cu titlul „Dascalu si-a ascuns comoara sun pamant. Parcarea de la Palas s-a evaporat din contract”, publicat in data de 22 aprilie a.c. si anume faptul ca din aceasta afacere Primaria Iasi se alege cu suma minima prevazuta in contractul de asociere adica 430.000 euro pe an. Asta in conditiile in care conform contractului nr.8329/3.02.2005  modificat printr-un act aditional la data de 2.07.2007 din care Dezvaluirea.ro prezinta inca o data extrase, in fotocopie, Primaria Iasi trebuie sa incaseze in fiecare an 21 la suta din tot profitul care se inregistreaza anual in Palas. Respectivul contract de asociere a fost incheiat intre Iulius Group SRL si Consiliul Local Iasi, dar imediat dupa ce a pus mana pe cei 119.392 metri patrati, terenul aflat in proprietatea primariei, Dascalu a transferat Afacerea Palas catre celelalte firme ale sale, aspect recunoscut cu seninatate de oamenii acestuia in rapunsul mentionat mai sus. „In ceea ce priveste societatea Iulius Group SRL, aceasta nu mai este parte a Contractului de asociere din data de 20.12.2007, data la care Palas Holding SRL a preluat integral drepturile si obligațiile Iulius Group SRL din acest contract”, au spus cei de la Palas.

Profitul se duce la Dascalu

Ceea ce vor sa spuna oamenii lui Dascalu se refera la faptul ca imediat dupa ce au luat terenul primarie, firmele lui Dascalu au incheiat o serie de contracte de novatie si au sustras afacerea de sub controlul municipiului Iasi si al firmei Iulius Group SRL cea care are obligatii financiare catre Consiliul Local, conform contractului de asociere. In schimb, Iulian Dascalu a infiintat mai multe firme care incaseaza banii pe care ar fi  trebuit sa-i incaseze Iulius Group, firma care ar trebui sa  imparta  profitul cu primaria. Astfel, veniturile din Palas sunt incasate exclusiv de firme controlate exclusiv de Iulian Dascalu si care nu au nicio obligatie catre Consiliul Local. Oamenii lui Dascalu recunosc si acest lucru. ” In baza prevederilor contractului de asociere, societatile de proiect infiintate in vederea dezvoltarii ansamblului Palas, respectiv SC Palas Holding SRL, SC Palas 1 SRL, SC Palas 2 SRL, SC Palas 3 SRL, SC Palas 4 SRL si SC Palas 5 SRL, au preluat toate drepturile si obligatiile Iulius Group SRL ce decurg din contractul de asociere cu Primaria Municipiului Iasi, inclusiv plata cotei de asociere. Aceste societati au fost inființate in vederea dezvoltarii obiectivelor din cadrul ansamblului Palas prin accesarea unor finantari bancare acordate de institutii de creditare diferite”, au mai aratat reprezentantii Palas.

Incasari de zeci de milioane de euro in Palas

Dupa cum sustin acestia, firmele respective au preluat de la Iulius Group SRL obligatiile catre Primaria Iasi dar municipalitatea se alege tot cu minimul prevazut din contract. Si pentru a dovedi ca avem dreptate cand sustinem ca Dascalu a avut grija sa transfere veniturile si profiturile care se realizeaza in Palas catre firme pe care le controleaza mai jos publicam datele financiare ale societatilor mentionate mai sus. Vom vedea ca aceste societati realizeaza venituri anuale de milioane de euro. In articolul mentionat mai sus, cel publicat de Dezvaluirea. ro pe data de 22 aprilie am aratat deja ca firma care incaseaza veniturile din parcarea de 2.500 locuri de la Palas,  Iulius Management Center SRL, inregistreaza venituri anual de 32,5 milioane euro. Trebuie facuta precizarea ca aceasta firma are puncte de lucru si in Suceava, Timisoara, Cluj in orasele unde Dascalu a mai deschis malluri si prin urmare inregistreaza venituri si in locatiile respective. Este important sa retinem ca incaseaza taxa de parcare de la Palas si ca are o cifra de afaceri impresionanta. Mai departe, Palas Holding SRL a inregistrat in  anul 2016 venituri de 1.258.366 lei si un profit de 53.564 lei. Palas 1 SRL care avea in anul 2016 disponibilitati in conturi de 10 milioane si cu toate acestea  a declarat zero lei profit in conditiile in care a inregistrat incasari de 127.850.031 lei, tot din chiriile de la Palas. De asemenea Palas 2 SRL a inregistrat in anul 2016 venituri 8.770.451 lei, disponibilitati in cont de 794.000 lei si profit zero. La fel si cu Palas 3 SRL care a declarat venituri de 747.00 09 lei, profit zero si disponibil in cont de numai 11.788 lei. In ceea ce priveste insa  Palas 4 SRL, incepem sa vorbim de profit. In anul 2016, Palas 4 SRL a inregistrat venituri de 13.383.639 lei, un profit de 5.070.865 lei si un disponibil in cont de  880.651 lei. De asemenea, SC Palas 5 SRLl a declarat in anul 2016 venituri de 5.853.235 lei, profit de 236.308 lei si un disponibil in cont de 615.000 lei. Un calcul simplu arata ca aceste firme au incasat la un loc in anul 2016, circa 160 milioane lei adica circa 36 milioane euro iar primaria s-a ales tot cu 430.000 euro.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here