Dascalu si-a ascuns comoara sub pamant. Parcarea de la Palas s-a evaporat din contract

0
17120

@ Parcarea de la Palas, obiectiv care, potrivit contractului de asociere nr.8329/3.02.2005  incheiat de primarie cu Iulius Group SRL, trebuia sa aduca venituri si municipalitatii iesene, a fost transferata de Dascalu catre o firma controlata exclusiv de magnat @ Firma se numeste Iulius Management Center SRL si inregistreaza venituri anual de 32,5 milioane euro @ Toate firmele lui Dascalu incaseaza „grosul” banilor din Afacerea Palas in timp ce societatea care trrebuie sa impara profitul cu primaria  se alege cu praful de pe toba @ Publicam in fotocopie documentele care au stat la baza acestei „combinatii”

Incepem astazi o serie de dezvaluiri despre „Afacerea Palas”, o afacere incheiata de Primaria Iasi cu Iulian Dascalu, o asociere care ar fi trebuit sa aduca, conform contractului, beneficii financiare semnificative de ambele parti si cu toate acestea singurul care isi umple conturile din aceasta afacere este nimeni altul decat „Regele mallurilor”, cel nominalizat mai sus. Pentru a intelege  mai bine ce vrem sa transmitem in continuare, descriem in cateva cuvinte „Afacerea Palas”. Astfel, in anul 2005, Primaria Iasi i-a pus la dispozitie lui Iulian Dascalu o suprafata de 119.392 metri patrati pentru ca acesta s-a construisca un complex comercial, Ansambul Madison rebotezat ulterior Ansamblul Palas. Dascalu se obliga sa contruiasca pe acest teren malluri, cladiri de birouri etc. iar profitul rezultat din exploatarea complexului urma sa fie impartit intre Consiliul Local si firma Iulius Group SRL. Astfel, conform intelegerii Primaria Iasi trebuia sa incaseze anual 21 la suta din profit dar nu mai putin de 430.000 euro iar firma lui Dascalu ramanea cu diferenta de 79 la suta.  Asta in conditiille in care, terenul pe care Primaria i l-a dat lui Dascalu a fost evaluat de experti la 43 milioane euro. Vom arata in cele ce urmeaza ca dupa finalizarea proiectului, Dascalu a avut grija ca din aceasta afacere municipalitatea sa se aleaga  in final cu „praful de pe toba” si vom arata si cum a facut acest lucru. Astfel, in editia de astazi vom arata cum a procedat Dascalu astfel incat  parcarea subterana, cea de 2.500 locuri „vaca de muls” a Ansambului Palas, in sensul ca este obiectivul care genereaza cele mai mari venituri permanente, ii aduce beneficii doar lui Iulian Dascalu iar Primaria Iasi nu pupa nici un leu. De asemenea www.dezvaluirea.ro publica in fotocopie documentele care probeaza aceste afirmatii cu precizarea ca reprezentantii Iulius Group au refuzat sa ne ofere un punct de vedere.

Ce a promis si ce a facut

Pentru edificarea Ansambului Palas in anul 2005, Consiliul Local Iasi si Iulius Group SRL au semnat contractul nr.8329/3.02.2005  modificat printr-un act aditional la data de 2.07.2007. Potrivit contractului, toate profiturile rezultate din exploatarea cladirilor ce urmau sa fie amenajate in Ansamblul Palas, inclusiv parcarea subterana de 2.500 lei trebuiau impartite intre primarie si Iulius Group SRL iar, conform contractului, municipalitatea lua 21 la suta iar Dascalu ramanea cu diferenta. Insa, ulterior, Dascalu a facut astfel incat cele mai  mari profituri din Palas sa mearga catre celelalte firme ale sale iar Iulius Group sa imparta cu primaria „doua paie la trei magari”. Ce este mai grav insa este faptul ca respectivul contract de asociere incheiat cu municipiul Iasi, ii permite acest lucru. „Pe durata edificarii Ansamblului Palas (pana la data finalizarii) in vederea unei mai facile administrari a asocierii in participatiune, implementarii proiectului si a asigurarii unei contabilitati corecte si transparente cu privire  la operatiunile asocierii Consiliul Local Iasi este de acord ca societatea Iulius Group (SCIG) sa infiiinteze, cu capital social aportat in majoritate de o societate din Iulius sau Iulian Dascalu, una sau mai multe societati de sine statatoare careia/carora SCIG sa ii/le transfere parte din sau toate drepturile si obligatiile SCIG derivand din prezentul contract de asociere in participatiune si/sau parti din Ansamblul Palas”, se arata la articolul 7 din contract.

Practic, potrivit acestui contract, Dascalu putea sa infiinteze oricat de multe firme ar fi dorit pentru edificarea si exploatarea Ansambului Palas fara ca in vreuna din aceste firme Primaria Iasi sa aiba vreun cuvant de spus pentru ca nu avea calitatea de asociat sau de administrator. Practic, potrivit acestui paragraf dupa ce a luat de la primarie acest teren de 43 milioane euro, Dascalu a spus ca face ce vrea cu el si parca il si vedem facand cu mana si spunand „lasa ca va platesc si voua ceva”. Lucru care de altfel, s-a si intamplat. Dupa aceea Iulian Dascalu a infiintat firme precum Palas Management Center SRL,  SC Palas 1 SRL, SC SC Palas 2 SRL, SC Palas 3 SRL, SC Palas 4 SRL, SC Palas 5 SRL, Palas Corp SRL, Palas Holding SRL societati care inregistreaza venituri din exploatarea obiectivelor construite in Ansambul Palas si care astfel diminueza profitul Iulius Group SRL cea care este obligata sa imparta banii cu primaria. Sa mai precizam ca acel contract de asociere ii permite lui Dascalu sa incheie si unele contracte de novatie astfel, fapt care s-a intamplat si care i-a permis sa transfere cele mai mari beneficii din „Afacerea Palas” catre firmele sale.

Terenul de la Palas cu 0,3 eur/mp pe luna

Dar, pentru ca Iulius Group SRL incaseaza ce mai ramane de la celelalte firme enumerate, mai sus ceea ce imparte cu primaria este „praful de pe toba” Dascalu avand grija ca primaria sa incaseze dupa cum s-a mai precizat, minimul prevazut de contract adica 430.000 euro. Va dati seama ca luand in calcul suprafata totala de 119.392 mp, Dascalu plateste primariei o „chirie” anuala de 3,6 euro, adica 0,3 euro pe luna in conditiile in care sunt proprietari de buticuri care platesc si de 100 de ori mai mult?

Firma care incaseaza taxa de parcare: venituri de 32,5 milioane euro

Am promis insa in numarul de astazi ca vom vorbi despre modul in care Dascalu s-a ingrijit sa aiba control total asupra veniturilor pe care le genereaza parcarea de 2.500 locuri. Se stie ca tariful este de 3 lei pe ora si au inceput sa fie din ce in ce mai  multe zilele in care nu gasesti un loc sa-ti lasi masina. Sa nu uitam sa precizam ca tariful este de 3 lei pe ora. Deci, nu are rost sa mai argumentam ca acesta parcare este obiectivul din cadrul Ansambului Palas care aduce cele mai mari venituri permanente. Veti fi suprinsi insa sa aflati ca firma care incaseaza zilnic aceasta taxa pentru parcare  nu este Iulius Group SRL cea care si-a asumat sa imparta profitul cu primaria ci Iulius Management Center SRL o societate infiintata in anul 2006 si care ii are ca asociati pe Iulian Dascalu ca persoana fizica si alte firme ale sale precum Iulius Group SRL. In anul 2016, de exemplu Iulius Management Center SRL Iasi a inregistrat venituri de 144.303.068 lei (circa 32,5 milioane euro). Nu putem spune ca aceste venituri sunt relizate exclusiv din exploatarea parcarii deoarece firme are puncte de lucru si in celelalte orase unde Dascalu a ridicat maluri (Timisoara, Cluj etc) insa nici nu putem trece cu vederea faptul ca SC Iulius Group SRL cea care a incheiat contractul cu Consiliul Local a inregistrat in anul 2016 venituri de numai 22.208.217 lei (5 milioane euro) si un profit de 3.982.233 lei adica circa 905.000 euro.  Ceea ce era de demonstrat, prin urmare, dupa cum am afirmat mai sus „grosul” banilor s-a dus catre celelalte firme ale lui Dascalu.

Contract semnat de un primar trimis in judecata pentru coruptie

Asa cum s-a mai precizat mai sus Iulian Dascalu este perfect acoperit sa „traga spuza pe turta sa”. Problema este ca cei care au reprezentat interesele iesenilor in aceasta afacere au acceptat jocul lui Dascalu.  Din partea iesenilor insa acest contract a fost semnat de Gheorghe Nichita trimis in judecata in doua dosare de coruptie. Cealalta entitate care trebuia sa aiba grija ca interesele Iasului sa fie bine reprezentate si ne referim la Camera de Conturi Iasi era condusa de un director ai carui feciori sunt directori la firmele lui Dascalu. Deci ce asteptari sa mai avem? In consecinta municipiul Iasi si iesenii s-au ales din Afacerea Palas cu beneficii care tin mai mult de estetica urbanistica decat de avantajele economice. Asta in conditiile in care nici municipiului Iasi nu i-ar prinde rau cateva milioane de euro pe an sa repare strazi, sa construiasca pasaje subterane pentru fluidizarea traficului etc. In editiile viitoare vom analiza celelalte obiective din Palas care genereaza venituri firmelor lui Dascalu.

Constantin MAZILU
 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here