Documente explozive – peste 5000 de hectare vandute prin Tariceanu cu 18 milioane de euro

348050

Documente explozive – peste 5000 de hectare vandute prin Tariceanu cu 18 milioane de euro

@ Afacerea s-a facut tocmai in perioda în care Calin Popescu Tariceanu era premier al Romaniei@ Familiei Sturdza i-au fost retrocedate pe raza judetului Iasi 5.418 hectare de padure care au fost vandute la scurt timp după aceea cu 18 milioane euro @ Actele au fost semnate la notariatul Ioanei Popescu Tariceanu

Avand in vedere că Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa intr-un dosar privind retrocedarea unor suprafețe mari de teren cate urmarii unor „familii nobiliare” se cuvine sa dezvaluim cu documente faptul că fostul premier al României nu este total străin de asemenea tranzacții chiar dacă își afirmă în mod vehement nevinovăția. Dezvăluirea.ro a ajuns în posesia unor documente care arată că familia Tăriceanu a fost implicată în vânzarea unei suprafețe de 5.418 hectare de pădure retrocedate către familia Sturdza.

Cea mai mare afacere imobiliara din judetul Iasi

Astfel, familia Tăriceanu a fost implicată în cea mai mare afacere imobiliară care s-a derulat vreodată la Iași. Este vorba despre retrocedarea,  unei suprafețe de 5.418 hectare de pădure, către familia Sturdza. Pădurea se întinde pe teritoriul comunelor Popești, Dumești, Mădârjac și Horlești. Demersurile administrative în vederea retrocedării acestei suprafețe au demarat în perioada 2004-2005 când scaunul de prefect al județului Iași era ocupat de Radu Prisecaru, personaj arestat în 2005 și condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a cerut mită în vederea retrocedării unui teren de la Norina Forma decanul Facultății de Medicină Dentară de la UMF Iași. Radu Prisăcaru a fost numit pe scaunul de prefect de Călin Popescu Tăriceanu care la vremea respectivă era premier.

Procesul de retrocedarea a celor 5.418 hectare s-a finalizat în anul 2007 când Tăriceanu era de asemenea premier.  Astfel, documentatiile care au dus la eliberarea celor patru titluri de proprietate  care însumează în total 5.418 hectare, respectiv TP nr. 456.000/21.11.2007, TP nr. 488.000/21.11.2007, TP nr. 476.000/21.11.2007 si TP 514.000/21.11.2007, au fost aprobate de prefecți ai județului Iași numiți de Guvernul Tăriceanu în perioada 2004-2008. Ulterior, familia Sturdza a vândut pădurea unei companii germane reprezentată în Romania de una dintre subsidiare și anume Prokon Hit Timber SRL. În 2016 această companie a vândut mai departe pădurea către o firmă din grupul Ikea.

Tariceanu a dat, Tariceanu a luat 100000 euro

După cum spuneam mai sus retrocedarea s-a făcut de angajați ai statului din subordinea lui Guvernului Tăriceanu și de aceea se cuvine să precizăm că tranzacțiile financiare care privesc această proprietate au fost încheiate la Biroul Notarial Ioana Popescu Tăriceanu pe atunci soția fostului premier al României. Un detaliu important merită scos în evidență: Ioana Popescu Tăriceanu a intrat în Uniunea Națională a Notarilor Publici în luna noiembrie 2007, cand familia Sturdza primea titlurile de proprietate pentru suprafața de 5.418 hectare. Pentru că a parafat aceasta tranzactie intre mostenitorii familiei Sturdza si firma SC Prokon Hit Timber SRL, Ioana Popescu Tariceanu a incasat un onorariu urias, de 100.000 Euro.

Tot la Brașov. O tranzacție de 18 milioane euro

Printre vânzătorii „pădurii Sturdza” se află și un anume Florin Marius Pavel din Brasov. Potrivit presei, un anume Marius Pavel a fost ani de zile membru al Comisiei județene de fond funciar Brașov. De altfel, presa centrala îl indic ca fiind unul dintre cei mai mari samsari imobilari din zonă. După cum s-a precizat mai sus dosarul de corupție legat de Ferma Regală Băneasa cel în care a  fost trimis în judecată Tăriceanu a fost instrumentat de DNA Brașov. Revenind, trebuie precizat că pe data de 28.06.2011, moștenitorii familiei Sturdza au vândut cele 5.418,1 hectare de pădure pe care le dețineau pe raza comunelor Popești, Dumești, Mădârjac și Horlești, încasand 18,8 milioane Euro.

Conform contractului de vânzare-cumpărare, moștenitorii vânzători sunt Elena și Mihai Sturdza domiciliați în București, Dimitrie Sturdza domiciliat în Elveția, Dimitri Sturdza domiciliat în Franța, Ioan Eric Sturza din Elveția dar și Gheorghe Sturdza domiciliat în satul Ruginești comuna Hangu judetul Neamt. Printre vânzatori după cum s-a mai precizat, și Florin Marius Pavel din Brașov cu 80 hectare de pădure. Firma Prokon Hit Timber a plătit 3.500 euro pentru fiecare hectar de pădure cumpărat. Reamintim că Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA Brașov deoarece a mințit când a declarat că nu știe nimic despre retrocedarea către Paul al României al unor suprafețe de teren din Băneasa și Snagov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.