Exclusiv. Dascalu a amanetat Mall-ul din Tudor. Credit de sute de milioane de euro accesat de magnat

0
6947

@ Ultimele documente au fost incheiate in decembrie 2017 cand Mall-ul din Tudor Vladimirescu a fost gajat in favoarea a trei banci comerciale si anume Erste Grup AG Bank, Unicredit Bank SA si Banca Comerciala Romana @ Iulius Group a contractat un credit in valoare de 219.592.478 euro pentru finantarea afacerilor pe care le deruleaza in intreaga tara

In  momentul de fata toate cladirile si terenurile care compun Iullius Mall din Iasi dar si bunurile din interior sunt gajate la bancile comerciale care au creditat societatea Iulius Group SRL cu o suma uriasa. Asta inseamna ca, in cazul in care firma lui Dascalu nu va restitui banii, bancile comerciale vor putea scoate oricand la licitatie Mall-ul din Tudor. Cu alte cuvinte Iulian Dascalu a ipotecat primul Mall pe care l-a construit adica afacerea care l-a adus in prima linie de business din Romania si poate din Europa. Gajul a fost instituit la data de 21 decembrie 2016 cand compania lui Iulian Group SRL a contractat un credit urias de la Banca Comerciala Romana SA, Erste Group Bank SA, Unicredit SPA si Unicredit Bank SA. Contractul initial, avand ca obiect „acordarea unei facilitati de credit la termen” a fost semnat cu Banca Comerciala Romana SA dar ulterior in baza unui contract de  hedging (contract care se refera in special la asigurarea unor sume sau acoperirea unor riscuri de credit sau de schimb valutar) au intervenit si celelalte banci comerciale. Mai trebuie precizat ca finantarea asigurata de banci nu a  fost gatantata numai cu terenurile si cladirile Iulius Mall ci si cu toate contractele de inchiriere incheiate de Iulius Group SRL cu societatile comerciale care au inchiriat spatii comerciale in Mall-ul din Tudor Vladimirescu. ” In plus debitorul ipotecar  constituie prin prezentul contract in favoarea agentului de garantare si a contrapartilor din hedging  o interdictie de a ipoteca, vinde, instraina, cesiona, dona, contribui ca aport la capitalul social sau tansfera sau  dispune sub alta forma dreptul de proprietate, folosinta, uzufruct, superficie sau alte drepturi asupra proprietatilor ipotecate sau asupra oricarei parti din acestea, de a transforma sau demola proprietatile ipotecate in orice alt fel decat in conformitate cu documentele de finantare”, se arata in contractul de credit.

Sa precizam ca Iulus Mall se intinde pe o suprafata de  peste 5.000 metri patrati teren aflat in proprietatea Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi.

Inca trei gajuri. Toate chiriile puse garantie

De altfel, in baza acestui contract trei dintre bancile comerciale au solicitat in urma cu trei luni instituirea unor ipoteci imobiliare pentru sumele pe care le-au pus la dispozitie in baza respectivului contract de credit.  Astfel, in decembrie 2017 a fost instituita o ipoteca pe Iulius Mall pentru suma de 3.100.000 euro in favoarea Erste Group Bank AG, o ipoteca in valoare de 3.000.000 euro in favoarea UniCredit Bank SA si una in valoare  de 2.400.000 euro in favoarea BCR. Potrivit unor surse Dascalu a contractat acest credit pentru finantarea afacerilor din Iasi, Cluj si Timisoara. Dupa cum s-a precizat mai sus creditul a fost garantat si cu veniturile din chirii pe care le compania lui Dascalu le incaseaza pe spatiile din Iulius Mall. Este vorba despre cateva zeci de contracte. Printre societatile care au inchiriat spatii se numara: Optical Network, Vabro Retail, Mondo Phoenix, Ora Lux,  Musicboxsound, Ina International, Banca Transilvania, Attrius  Developments, Zian Food, Loxan Atraktive,  Media Press Center, Valgos, Graftex Prod Com, H.O.B.S Expert, Rombrac, Griaciana Medea Store, Levi Impex, Eurocris Impex, Just Smile Events, Asociatia Club Danceplanet.ro, Altex Romania, Prime Agency, Salamandra Kids, Asociatia Re Mind Center, Flori de Portocal, J&M, Galusca-Manoliu Lauraa Antoniu-Intreprindere Individuala, Lava&Cuce, Germanos, Schimbu Trei, DMA Partners Trust, Casual Style, Sedcom Libris, Kidsland Club, Remas Trading, R.H. Still, Onur Food, Cinema City Romania etc.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here