Experimente pe bolnavii cronici in spitale. Indopati cu medicamente pentru profitul companiilor farmaceutice

2800

@ Descoperirea a fost facuta de Camera de Conturi Iasi care a constatat ca au fost decontate medicamente foarte scumpe in numele unor bolnavi fara ca acestia sa aiba nevoie de ele sau sa sufere de afectiunile vizate de tratamentele respective @ Prejudiciul estimat adus bugetului Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate numai in urma unor verificari efectuate prin sondaj se ridica la circa 3.609.000 lei dar ar putea fi de ordinul milioanelor de euro @ De asemenea, pentru bolnavi care figurau ca fiind internati in spitale au fost decontate suplimentar medicamente ca si cum acestia s-ar fi tratat la domiciliu

Curtea de Conturi a avut dreptate: spitalele universitate din Iasi, irosesc banul public prin nerespectarea unor protocoale medicale in ceea ce priveste prescrierea unor medicamente foarte scumpe dar si prin decontarea abuziva a unor tratamente foarte scumpe si fara justificare. Astfel, magistratii Tribunalului Iasi au motivat sentinta prin care a respins cererea Casei de Sanatate Iasi de anulare a procesului verbal de control intocmit de Curtea de Conturi care a estimat un prejudiciu de 3.609.000 lei in bugetul asigurarilor de sanatate numai in urma unor verificari efectuate prin esantion. In aceste conditii inspectorii au fost nevoiti sa scrie in raport ca prejudiciul este mult mai mare si de aceea au dispus ca o echipa de control de la Casa de Sanatate sa verifice toate cazurile din spitale in care sunt suspiciuni privind decontarea frauduloasa a unor tratamente foarte scumpe. „In baza rezultatelor analizelor efectuate cu privire la modul iin care s-a procedat la validarea si decontarea serviciilor medicale pe parcursul anilor 2013-2014, conducerea executiva a Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Iasi va proceda la stabilirea intinderii si marimii prejudiciilor ca urmare a decontarii unor servicii medicale ce au fost acordate sau prestate unor categorii de persoane care in fapt nu erau indreptatite sa beneficieze de asemenea facilitati conform informatiilor extrase din bazele de date ale unitatilor spitalicesti si institutiilor abilitate inclusiv in situatia serviciilor medicale in suma de 3.609.000 lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Cu alte cuvinte in numele unor bolnavi au fost decontate unele tratamente de care acestia nici macar nu aveau nevoie si asta deoarece nu sufereau de afectiunile vizate de terapiile respective. Mai mult decat atat, pentru bolnavi care figurau ca fiind internati in spitale au fost decontate suplimentar medicamente ca si cum acestia s-ar fi tratat la domiciliu. Cu alte cuvinte s-au decontat in mod justificat medicamente si alte servicii in perioada in care acestia se aflau internati in spital dar in acelasi timp au fost decontate medicamente compensate ca si cum acestia si le-ar fi administrat singuri la domiciliul. Este vorba de decontarea dubla a tratamentelor respective. „S-a constatat validarea si decontarea nelegala a prescriptiillor medicale emise pentru medicamente de care beneficiaza asiguratii care figureaza ca fiind internati in spitalizare continua”, au aratat inspectorii Curtii de Conturi cu privire la aceasta situatie.

Inspectorii au avut dreptate

Casa de Asigurari de Sanatate Iasi a incercat sa desfiinteze in justitie raportul Curtii de Conturi dar nu a avut sorti de izbanda. Contestatia a fost inregistrata in dosarul 3015/99/2015 la Tribunalul Iasi. Dupa cum s-a mai precizat judecatorii au motivat recent decizia prin care au respins cererea Casei de Sanatate de anulare a procesului verbal de constatare. Nemultumiti de aceasta decizie sefii Casei de Sanatate au facut recurs la Curtea de Apel. Sa mai precizam ca judecatorii au constatat ca medicii au procedat corect numai atunci cand au fost decontate tratamente pentru bolnavii cronici de rinichi, fara predializa, constatand ca inspectorii Camerei de Conturi au apreciat in mod eronat atunci cand au constatat ca au fost cheltuite abuziv anumite medicamente pentru acesti bolnavi.

Medicamente prescrise aiurea

S-a mai constatat ca multe dintre prescrierile abuzive de medicamente au fost efectuate de medici care nu sunt de specialitate ceea ce contravine protocoalelor medicale. „S-a constatat acordarea si implicit decontarea de medicamente fara respectarea protocoalelor terapeutice, inclusiv iin situatia medicametelor la i valoare estimata de 1.217.000 lei, identificate in timpul misiunii de audit financiar ca fiind decontate medicamente unor categorii de asigurati bolnavi cronici de rinichi-faza predializa ce au fost prescrise de medici cu alta specializare decât cei prevăzuți în protocolul terapeutic.. S-a mai validat decontarea medicamentului DCI Erdosteinum prescris nu de catre medicii de specialitate in pneumologie si medicină interna, a medicamentului DCI Cerebrolysin pe retete emise de către medicii de familie si nu de medicii din specialitatea neurologie, eurochirurgie,geriatrie si recuperare medicală”, au mai constatat inspectorii Camerei de Conturi.
Un alt medicament prescris si decontat aiurea este DCI Athmoxetinum care se foloseste in psihiatrie.

Judecatori: calculatoarele nu mint

In sentinta in care au respins cererea Casei de Sanatate, de anulare a procesului verbal de constatare, judecatorii au motivat ca inspectorii Curtii de Conturi au venit cu probe indubitabile. Iata una dintre acestea.” Prin utilizarea tehnicilor asistate pe calculator, auditorii publici au intersectat bazele de date raportate de furnizorii de medicamente si validate in programul informatic al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, fiind extrasa situatia cu pacientii care figureaza in aceeasi perioada in spitalizare continua si cu prescriptii de medicamente. Din analiza situației obtinute s-a constatat ca, in anul 2013, pe perioada in care pacienții figurau ca fiind internati in spitalizare continua au fost raportate si decontate 1.630 de medicamente pentru 1.412 beneficiari in valoare totala de 286.445 lei”, au constatat judecatorii ieseni.

Excursii pentru medici

Probabil ca medicii nu s-ar fi asteptat ca inspectorii Curtii de Conturi sa face rost si de situatia completa a vanzarilor de medicamente raportate de companile farmaceutice. In multe situatii decontarile abuzive de medicamente s-au facut si pentru ca medicii au avut un profit personal din aceasta afacere. In editiile anterioare Dezvaluirea.ro a prezentat cazurile unor medici de la Spitalul Parhon sau de la Institutul de Cardiologie care prescriau sau achizitionau anumite medicamente si de la anumite firme iar companiile farmaceutice ii recompensau pe acestia cu excursii in strainatate sau chiar cu sume de bani.
Sansele Casei de Sanatate de a anula raportul de control al Camerei de Conturi, in recurs sunt minime iar directorii spitalelor vor fi nevoiti sa recupereze banii de la cei vinovati.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.