Hackeri romani vanati de Secret Service. Paguba de 34 milioane de dolari in SUA

1115

@ DIICOT a oferit sprijin Secret Service (SUA) pentru identificarea unor romani care au inselat cetateni americani prin licitatii on-line false @ Cei 14 suspecti vor fi extradati in SUA @ Pentru prima data procurorii romani au instituit sechestru pe criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativa de 5.000 de dolari.

Ancheta comuna a Secret Service (SUA) si DIICOT pentru identificarea unei retele, din care faceau parte si romani, specializate in frauda informatica si spalare de bani. Astfel, incepand cu anul 2016, mai multe persoane din București, Cluj, Craiova și Alexandria au fost implicate in savarsirea de fraude informatice care au avut ca tinta cetateni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34.000.000$. ”Activitatea infractionala a suspectilor a constat intr-o schema de frauda online a licitatiilor, conceputa pentru a inșela utilizatorii care doreau sa achizitioneze produse online. Prin intermediul unor site-uri de comert electronic, membrii grupului au postat anunturi cu marfa care in realitate nu exista”, se arata intr-un comunicat DIICOT.
Victimele interesate sa cumpere bunurile inexistente erau indrumate sa contacteze „vanzatorul” prin telefon sau email. Suspectii operau „centre de comanda” unde ofereau explicatii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunturi erau la un pret scazut si precizau ca acestea trebuie sa fie comercializate cat mai rapid.
De asemenea, suspectii oferau explicatii despre modalitatea in care trebuie efectuata plata pentru aceste bunuri, convingand victimele sa transmita sumele de bani, fie in valuta USD, fie folosind metode de plata care efectuau imediat convertirea in USD. Ulterior, suspectii contactau un procesor de plati american care efectua conversia in bitcoin precum si transmiterea criptomonedei catre procesoare de plati straine apartinand suspectilor.

Anchea demarata de americani

In urma solicitarii din partea din Statele Unite ale Americii, la data de 11.12.2018, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul structurilor de combatere a criminalitatii organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomita, Teleorman și Valcea, au efectuat 27 de perchezitii pe raza municipiilor Bucuresti, Teleorman,Craiova si Cluj-Napoca si a judetelor Ilfov, Teleorman si Olt, la domiciliile și reședintele persoanelor vizate, ocazie cu care au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unitati centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (in valoare aproximativa de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.
Procurorii DIICOT – Structura Centrala au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casa și 2 apartamente), cu o valoare totala estimata la suma de 310.000 de euro.
Trebuie subliniat faptul ca, in premiera pentru autoritatile de aplicare a legii din Romania, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativa de 5.000 de dolari.
In cauza, au fost identificate și conduse la sediul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrala si la sediile brigazilor de combatere a criminalitatii organizate din Cluj și Craiova,un numar de 18 persoane. Fata de 14 suspecti, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, in baza mandatelor internationale de arestare,extradarea acestora in Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.