Jaf la manastirea lui Stefan cel Mare. Statul trebuie sa recupereze banii de la doi afaceristi

5585

@ Fondurile alocate de Guvern pentru reabilitarea Manastirii Dobrovat au disparut la scurt timp dupa ce au fost aprobate @ Banii au disparut in conturile unei firme ai carei patroni au fost de negasit @ Recent magistratii ieseni au pronuntat o sentinta prin care au dispus ca baniii statului sa fie recuperati prin executarea averii patronilor firmei

Au trecut mai bine de 10 ani de cand statul roman, prin Institutul National al Patrimoniului a alocat fondurile necesare reabilitarii Manastirii Dobrovat, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si cu toate acestea acest monument istoric de importanta nationala se degradeaza pe zi ce trece. Asta deoarece, banii alocati de Guvern, au disparut cu tot cu patronii firmei care incheiase contract pentru lucrarile de reabilitare. Astfel, in perioada 2006-2007, Institutul National al Patrimoniului a incheiat cu SC Remicon SRL din Iasi un contract in valoare de circa 11 miliarde lei vechi pentru reabillitarea Manastirii Dobrovat, din comuna cu acelasi nume din judetul Iasi. Cea mai mare parte a fondurile alocate si trecute ca valoarea totala in contract au intrat in conturile firmei Remicon. Societatea de constructii a mimat la inceput o serie de lucrari dupa care a intrat in insolventa si la scurt timp in faliment. Lichidatorul desemnat de judecator nu a mai gasit bani in conturile firmei iar bunurille gasite in patrimoniu nu au putut acoperi paguba. Intre timp, a fost declansata o ancheta penala care s-a finalizat cu trimiterea in judecata a administratorului firmei Ioan Gabriel Micu si condamnarea la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Unde-s banii?

In tot acest timp, lichidatorul judiciar a continuat procedurile de insolventa si faliment ale firmei Remicon SRL. In momentul in care a intrat in insolventa, in decembrie 2009, firma Remicon SRL a inregistrat datorii de circa 13 miliarde lei vechi. In baza documentelor prezentate, Institutul National al Patrimoniului a putut justifica numai o creanta de 6,3 miliarde lei vechi. Asta in conditiile in care se spune ca suma platita firmei Remicon era mult mai mare. Institutul National al Patrimoniului a sperat astfel ca va recupera macar o parte din bani si va incredita lucrarile de reabilitare a Manastirii Dobrovat unei alte firme de constructii. Din valoarea totala a datoriilor firmei, pe langa suma pretinsa de Institutul National al Patrimoniului, diferenta pana la 14 miliarde fiind revendicata tot de statul roman prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala. In procedura de faliment paguba nu a putut fi recuperata din vanzarea bunurilor firmei astfel incat lichidatorul s-a indreptat impotriva administratorilor firmei Ioan Gabriel Micu si Petronela Susan. La cererea creditorilor, lichidatorul a depus impotriva celor doi o cerere de angajare a raspunderii patrimoniale, procedura prevazuta de legislatia insolventei care prevede executarea averii managerilor firmelor care au gestionat in mod fraudulos afacerile firmelor pe care le-au condus determinand falimentul acestora. La inceputul anului acesta, judecatorii au admis cererea lichidatorului si au dispus ca banii sa fie recuperati din executarea averii celor doi, Ioan Gabriel Micu si Petronela Susan. Ieri, la Curtea de Apel Iasi, s-a judecat recursul formulat de cei doi.

Banii au disparut definitiv

Chiar si in conditiile in care sentinta va ramane definitiva Catalin Martinus, primarul comunei Dobrovat este sceptic in ceea ce priveste recuperarea banilor. „Eu am auzit ca patronii firmei nu mai ai nici un fel de bunuri pe numele lor. Primaria Dobrovat a incercat sa obtina fonduri europene pentru reabilitarea Manastirii. Nu am reusit deoarece ne-am confruntat cu lipsa interesului din partea reprezentantilor manastirii. Acestia nu au vrut nici macar sa intabuleze terenul Manastirii si nu am putut obtine fonduri europene”, a spus Catalin Martinus.

Ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare

Manastirea Dobrovat este ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare. Conform surselor istorice Manastirea a fost vizitata in anul 1917 si de Regina Maria care a fost incantata de frumusetea locurilor. Ansamblul Manastirii are in centrul sau Biserica Pogorarea Sfantului Duh care a fost ridicata in perioada 1503-1504.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.