Judecata magnatului Gruia Stoica a deraiat. Regele cailor ferate trimite justitia in depou

3884
Gruia Stoica
Gruia Stoica

@ Desi faptele penale de care este acuzat Gruia Stoica patronul celei mai mare firme private de transport feroviar se indreapta spre prescriere, procesul sufera tot felul de amanari @ Vasile Didila fratele lui Gruia Stoica se lupta de doua luni cu un avocat din oficiu in conditiile in care si-ar permite sa angajeze cel mai tare avocat din Romania @ Aceasta schimbare de avocat a dus la amanarea procesului in conditiile in care practic in luna mai s-a demarat o rejudecare a cauzei deoarece s-a schimbat judecatorul

Acest dosar penal incepe sa semene a gluma proasta facuta de sistem pentru a cheltui aiurea timpul si banii alocati justitiei. Este vorba despre dosarul de evaziune fiscala in care sunt judecati magnatul Gruia Stoica, patronul celei mai mari companii de transport feroviar din Romania, Grup Feroviar Roman dar si fratele sau Vasile Didila precum si tatal sau Vasile Raducan. Faptele penale incriminate in acest dosar se apropie de prescriere, adica sa se ajunga la faza in care inculpatii nu mai pot fi trasi la raspundere iar partile implicate fac tot posibilul ca acest lucru sa se infaptuiasca. Cand ne referim la partile implicte includem atat judecatorii. Asta deoarece in luna mai anul acesta, judecatoarea Alina Macovei a incetat brusc sa mai judece acest dosar si asta dupa 3 ani jumatate timp in care a supravegheat audierea martorilor si administrarea celorlalte probe. Pentru ca s-a schimbat judecatorul, conform noilor proceduri CEDO, trebuia reluata judecarea, cel putin partial prin readministrarea unor probe, reaudierea unor martori etc.

Numai ca nici aceasta reluare a procesului nu este posibila. Asta deoarece inculpatii din acest dosar, in care statul reprezentat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a estimat ca prejudiciul se ridica la 2 milioane euro, au mai gasit o chichita procedurala sa traga de timp. Astfel, in luna iunie a.c, Vasile Didila a anuntat ca a reziliat contractul cu avocatul sau dar in locul sau nu s-a prezentat un nou aparator. Pentru ca nu putea ramane fara aparare instanta a desemnat un nou avocat din oficiu. Nu avea bani Vasile Didila sa angajeze un nou aparator? Bine inteles ca avea bani, ceea ce se petrece face parte insa din strategia tragerii de timp pentru prescrierea faptelor. Acest avocat din oficiu desemnat pe 25 iunie a spus astazi ca are nevoie de timp sa studieze dosarul care cuprinde vreo 52 de volume. Reprezentantul DIICOT s-a opus aratand ca de pe 25 iunie si pana in prezent avocatul din oficiu a avut timp suficient a studieze dosarul. La randul sau avocatul din oficiu a aratat ca nu i s-a dat dosarul la studiu cand i s-a cerut si mai mult decat atat este un dosar mult prea gros cu 52 de volume si zeci de mii de pagini si oricum nu ar fi avut timp suficient. Avocatul, Marius Striblea, decanul Barolui Iasi, cel care reprezinta firmele din grupul lui Gruia Stoica dar si pe unii inculpati a spus ca in conditiile in care DIICOT a avut nevoie de 10 ani sa finalizeze cercetarile nu intelege de ce nu i s-ar mai da unui avocat un ragaz de cateva saptamani. ”Cercetarile la DIICOT au durat 10 ani. Noi nu cerem 10 ani, cerem un termen”, a spus Striblea.

In cele din urma instanta a mai acordat un termen, reluarea judecatii fiind programata pentru data de 18 septembrie. Sa precizam ca dupa ce Tribunalul va pronunta in sfarsit o decizie dosarul va ajunge la Curtea de Apel und eva mai fi ”dezbatut” vreo 2 – 3 ani. Avand in vedere ca faptele s-au petrecut in 2003 peste 2- 3 ani se vor fi scurs 17-18 ani de la savarsirea lor, perioada in care se prescriu si unele infractiuni de omor daramite unele de evaziune fiscala. De aceea spuneam mai sus ca acest dosar incepe sa semene cu o gluma proasta.

Se discuta de un prejudiciu de vreo 2 milioane euro

In cazul in care faptele penale se vor prescrie statul nu va mai avea nici un drept sa revendice cele 2 milioane de euro. Reamintim ca in acest dosar Gruia Stoica si rudele sale au fost trimise in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani. Dupa cum s-a mai precizat, potrivit procurorilor DIICOT Iasi, faptele evazioniste investigate au demarat incepand cu anul 2003 când SC Grup Feroviar Român SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfa CFR-TVM SA Iasi de la societatea CFR Marfa SA respectivul contract de vanzare-cumparare a actiunilor fiind semnat de Vasile Didila, presedintele Consiliului de Administratie al companiei GFR SA.
Dosarul a fost instrumentat de DIICOT Iasi deoarece o buna parte din firmele lui Stoica au centre de productie si de management la Pascani. Acesta a preluat fabrica de reperat vagoane Remar Pascani, rebotezata Electroputere VFU Pascani. „In perioada 2003-2005, inculpatii Stoica Gruia, Didila Vasile si Raducan Vasile, bazandu-se pe relatia de rudenie si incredere reciproca, au constituit un grup infracţional organizat în scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani elaborând un plan prin care sa diminueze baza impozabila a SC GFR SA si SC GFR-TVM SA, in scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care sa ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel incat sa creeze o aparenta de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute si apoi sa readuca sumele de bani folosite inapoi in conturile SC GFR SA. In cadrul grupului infractional, fiecare dintre cei trei inculpati a indeplinit un anumit rol in circuitele evazioniste si de spalare a banilor”, se arata in comunicatul emis de DIICOT, dupa trimiterea in judecata a lui Gruia Stoica si a rudelor sale.

Procurorii DIICOT sustin ca firma achizitionata de compania lui Gruia Stoica a fost introdusa intr-un circuit financiar fictiv, alaturi de SC GFR SA, SC GRAMPET SA si SC RAPID COM SRL, in scopul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, dar si al spalarii banilor astfel obtinuti. „Circuitul financiar a vizat savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin intermediul SC GFR SA, urmare a înregistrarii unui contract fictiv de subinchiriere vagoane de la SC RAPID COM SRL, precum si prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a inregistrarii unui contract fictiv de consultanta. Prejudiciul total creat bugetului de stat este in sumă de 8.871.394,9 lei”, au mai aratat procurorii DIICOT.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.