Imaginile apocalipsei în pădurea Dobrovăț: 10.000 metri cubi de arbori tăiați ‘’cu acte’’

7552

@ Pădurea Dobrovăț, sit Natura 2000, cu denumirea ‘’Păduri dacice de stejar și carpen’’ este cea mai iubita oaza de verdeata pentru iesenii care vor sa iasa la aer curat @ Opinia publica a fost scandalizata in aceste zile dupa ce mai multi lideri de opinie din Iasi au aratat ca intr-un timp foarte scurt au disparut hectare intregi de arbori seculari @ Directia Silvica a recunoscut: a autorizat taierea a 10.000 mc arbori in acest sit natural protejat, in numai 5 luni @ Prezentam o galerie foto impresionanta care arata ce s-a intamplat in ultimele luni in aceasta padure @ Intr-un raspuns trimis jurnalistilor Dezvaluire.ro, Gabriel Doncean, directorul Directiei Silvice sustine ca taierile erau necesare pentru regenerarea padurii

 

Opinia publica a fost scandalizata in aceste zile dupa ce mai multe persoane publice printre care Laviniu Lacusta, liderul USLIP Iasi (sindicatele din invatamant), fostul europarlamentar Mihaela Popa si altii au semnalat faptul ca intr-un timp foarte scurt au disparut hectare intregi de padure din codrii seculari de la Dobrovat. Locurile in care s-a taiat sunt vizibile, de o parte si de alta a drumului judetean care leaga Iasul de Dobrovat. Cei care au semnalat taierile si-au exprimat temerea ca se profita de aceasta perioada de carantina pentru defrisarea ilegala a unor suprafete. ‘’Este un masacru. Noua nu ne spune nimeni nimic. Zeci de hectare de padure taiate’’, a spus Catalin Martinus, primarul comunei Dobrovat.

Acesta a mai adaugat ca taierile masive au inceput in ultimul an, intai a inceput explotarea arborilor pe partea stanga a drumului pe directia spre Dobrovat iar apoi utilajele s-au mutat pe dreapta. Jurnalistii Dezvaluire.ro prezinta o galerie foto impresionanta cu toate zonele in care s-au facut taieri de arbori in aceasta arie naturala protejata.

Da, este arie naturala protejata

De asemenea, jurnalistii Dezvaluirea.ro au solicitat un punct de vedere de la Directia Silvica Iasi, institutie condusa de cateva luni de Gabriel Doncean. Cunoscand faptul ca padurea Dobrovat este arie naturala protejata, sit Natura 2000 l-am intrebat daca astfel de taieri respecta prevederile legale. ‘’ Aceasta arie naturală dispune de două tipuri de habitate naturale (Păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum și Păduri dacice de stejar și carpen) ce asigură condiții de hrană și viețuire mai multor specii de mamifere mici, păsări și insecte și protejează elemente floristice rare’’, se arata in raspunsul Silvicului.

Acesta a adaugat ca potrivit Legii se pot efectua taieri de arbori si in ariile naturale, daca aceste taieri se fac in scop de regenerare. Aceasta arie naturala se află în sud-estul județului Iași, pe teritoriile administrative ale comunelor Bârnova, Ciurea, Comarna, Dobrovăț, Grajduri, Mogoșești, Scânteia, Schitu Duca și Tomești; și pe cel al municipiului Iași. Zona a fost declarată sit de importanță comunitară si se întinde pe o suprafață de 12.216 hectare.

Doncean:’’Am taiat pentru a regenera’’

Seful Directiei Silvice ne-a mai raspuns ca taierile nu au fost rau-intentionate ci au fost efecuate pentru a elimina arborii batrani si uscati si a regenera padurea. ‘’Referitor la afirmaţiile făcute de cei care au prezentat tăierile în mediul online, ca fiind ceva care ar prejudicia habitatele protejate, deoarece prin extragerea arborilor bătrâni sau putregăioşi nu s-ar mai asigura condiţiile necesare pentru populaţiile de păsări şi insecte existente în aria protejată, considerăm că aceştia au formulat aceste afirmaţii în condiţiile în care nu au observat arborii special lăsaţi pentru asigurarea biodiversităţii în aria protejată. Amânarea acestor arborete de la tăiere este în contradicţie cu prevederile amenajamentelor silvice în vigoare, acestea fiind incluse în urgenţa de gradul 1’’, a spus Gabriel Doncean.

Aproape 10.000 de metri cubi de arbori

Cu toate acestea cantitatea de lemn extrasa din aceasta zona din aria protejata in numai 5 luni. Astfel, din raspunsul pe care ni l-a trimis Directia Silvica constatat ca din septembrie 2019 si pana in prezent s-au emis 6 autorizatii de taiere de arbori in padurea respectiva iar in baza acestor aprobari s-au extras aproape 10.000 metri cubi de lemn. Prezentam de asemenea tabelul cu autorizatiile emise si cantitatile de lemn extrase. ‘’Se aplică un sistem de măsuri biotehnice prin care se pregătește și se realizează trecerea arboretelor și a pădurii de la o generație la alta. În mod deosebit se urmărește evitarea dezgolirii solului prin tăieri de masă lemnoasă, respectiv asigurarea permanenței pădurilor și exercitării funcțiilor de protecție și producție de către acestea’’, se mai arata in raspunsul Directiei Silvice.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.