Primar condamnat pentru afaceri cu morti. Acte false pentru fonduri europene

3452

@ Sentinta de condamnare pentru coruptie a lui Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaesti, scoate la lumina aspecte socante @ S-a constatat ca Bizdiga si sotia sa au prezentat la APIA unele documente care ar fi fost ”semnate” de persoane decedate @ Prejudiciul din acest dosar de coruptie depaseste 12 miliarde lei vechi, fonduri europene obtinute nelegal @”Tabelele centralizatoare contin date de stare civila gresite, unele persoane erau decedate la data incheierii presupuselor contracte de arenda”, au constatat judecatorii

Aspecte socante ies la lumina din dosarul de coruptie al primarului comunei Golaesti, judetul Iasi odata cu motivare a sentintei de condamnare din care prezentam in exclusivitate unele detalii, in editia de astazi a ziarului on line Dezvaluirea.ro. Astfel, asa cum am aratat si mai sus , familia primarului Bizdiga (adica primarul Mihai Bizdiga si sotia sa, amandoi condamnati in acest dosar) a fost in stare sa prezinte la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) unele documente ”semnate” de persoane decedate pentru a obtine fonduri europene. Sa reamintim ca aceste subventii europene erau obtinute in numele Asociatia Crescatorilor de Taurine Golaiesti care la momentul respectiv era controlata de familia Bizdiga. Persoanele decedate figurau printre membrii fondatori ai respectivei Asociatii. „In plus, tabelele centralizatoare contin date de stare civila gresite, unele persoane erau decedate la data incheierii presupuselor contracte de arenda, asa cum rezulta din procesul verbal din 10.06.2013, numerele contractelor de arenda nu au corespondent in numerele trecute in registrul contractelor de arenda al Primariei Golaesti, existand neconcordante chiar si intre cele doua centralizatoare sub aspectul numerelor de contract. Totodata, instanta constata ca de fiecare data inregistrarile in evidentele Primariei , in scopul emiterii documentelor solicitate de catre APIA, erau ulterioare cererilor de clarificare si modificarii cerintelor impuse pentru obtinerea fondurilor europene si nu urmau un curs firesc, neexistand concordante nici macar in documentele preconstituite in registrele Primariei Golaesti”, se arata in sentinta pronuntata de magistratii Curtii de Apel la data de 10.08.2018.

Condamnati la inchisoare, prejudiciu mare

Reamintim ca Mihai Bizdiga a primit 2 ani si 6 luni de inchisoare, sotia Maricica Bizdiga – 2 ani si 3 luni de inchisoare, Mihai Bojoga – 1 an de inchisoare cu suspendare. De asemenea, Asociatia Crescatorilor de Taurine Golaiesti a fost condamnata ca persoana juridica la o amenda penala de 30.000 lei pentru prezentarea de documente false in vedere obtinerii de fonduri europene. Cei trei impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Taurine Golaiesti au fost obligati sa achite prejudiciul de 1.241.536,34 lei, subventiile europene obtinute nelegal. In sentinta se mai arata ca din suma totala de 1.241.536,34 lei, Mihai Bizdiga si sotia sa trebuie se achite minim 894.942 lei. S-a mai constatat ca Asociatia respectiva a avut la dispozitie cele 548 hectare de pasune din domeniul public iar acest lucru a fost posibil tot prin bunavointa primarului Bizdiga. Judecatorii au mai aratat in sentinta de condamnare ca sotia primarului stia ca documentele in baza carora obtinea fonduri europene nu erau in regula si profita din plin de pozitia de primar a sotului pentru a plasmui documentele in baza carora incasa de la APIA subventiile europene. „In realitate, profitand de pozitia de autoritate detinuta de sotul sau, coinculpatul Bizdiga primar al comunei Golaesti, inculpata Bizdiga Maricica, a beneficiat de sprijin din cadrul Primariei Golaesti pentru a i se facilita obtinerea documentatiei necesare dosarului de plata depus la APIA, insa inexacta, incompleta si necorespounzatoare realitatii”, se arata in sentinta.

Acte false obtinute de la sotul sau, primarul

Judecatorii au mai aratat ca Bizdiga fabrica in favoarea sotiei documente pentru subventii europene chiar si atunci cand functionarii APIA aveau unele suspiciuni si solicitau unele dovezi suplimentare. „In aceste conditii i s-a solicitat inculpatei Bizdgiga Maricica de catre functionarul APIA sa depuna documente doveditoare privind utilizarea suprafetelor de teren suplimentare. Ca urmare, inculpata a solicit si beneficiat din nou de sprijinul coinculpatului Bizdiga Mihai care, in calitate de primar al comunei Golaesti i-a pus la dispozitie adeverinta nr.567/2010 semnata chiar de inculpat se de o functionara desi in cadrul Primariei nu exista documentatia care sa ateste cele mentionate in adeverinta”, au mai aratat judecatorii.
In fata instantei sotii Bizdiga au constatat ca datele prezentate in documentele depuse la APIA in vederea incasarii subventiilor corespund cu cele inscrise in Registrul Agricol dar judecatorii au constatat ca acest lucru nu este adevarat. ”In acelasi sens, nu pot fi primite apararile inculpatilor Bizdiga Mihai si Bizdiga Maricica referitoare la conformitatea adeverintei 1384/2009 cu datele inscrise intr-un registru agricol care nu exista intrucat nu a fost identificat pe parcursul cercetarii penale si nici prezentat de catre inculpati. Mai mult, fata de multitudinea neconcordantelor identificate intre documentele utilizate de inculpati pentru accesarea subventiilor APIA si inregistrarile existente in documentele oficiale, instanta apreciaza ca inculpatii au actionat in mod constient in vederea obtinerii, pe nedrept a fondurilor europene”, a aratat instanta.
Sentinta nu este definitiva aceasta putand fi atacata cu apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.