Scandal in Biserica. IPS Daniel acuzat de erezie. Judecatorii au primit deja documentul

6103

Scandal in Biserica. IPS Daniel acuzat de erezie. Judecatorii au primit deja documentul

@ Un preot din judetul Botosani a deschis o actiune in justitie in care ii acuza de erezie pe IPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si pe PF Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei @ Pentru ca a refuzat sa-i mai pomeneasca la slujbe pe cei doi inalti prelati ai Bisericii, preotul Ioan Ungureanu a fost caterisit @ Preotul este nemultumit ca cei doi prelati au semnat documentele Sinodului din Creta

Un preot din judetul Botosani crede cu tarie ca Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel dar si PF Teofan, Mitropolitul Moldovei sunt niste eretici deoarece au participat si au semnat documentele Sinodului din Creta eveniment care a avut loc in perioada 16-26 iunie 2016. Mai mult decat atat preotul Ioan Ungureanu din satul schit Oraseni, comuna Cristesti, judetul Botosani a refuzat sa-i mai pomeneasca la slujbe pe cei doi inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane,  considerand ca au tradat dreapta credinta. Numai ca intre timp, conducerea BOR a aflat iar in data de  9.06.2017, Consistoriul Eparhial Iasi a emis decizia de caterisire a preotului Ioan Ungureanu, decizie confirmata imediat de Consistoriul Mitropolitan Iasi si de Consistoriul Superior Bisericesc al BOR.

Numai ca preotul nu s-a lasat mai prejos si a deschis recent la Curtea de Apel Iasi un proces in care a chemat in judecata atat Mitropolia Moldovei si Bucovinei cat si Patriarhia Romana, dosarul avand numarul de inregistrare 99/45/2018. Sa mentionam ca dupa lucrarile Sinodului din Creta s-a vorbit despre o reorganizare a Bisericii Ortodoxe la nivel mondial iar multi prelati din Rusia, Grecia dar si preoti din Romania au respins initiativa.

„Sunt eretici”

In cererea adresata magistratilor preotul Ioan Ungureanu cere sa fie repus in drepturi adica sa fie anulate deciziile de caterisire fara sa retracteze insa acuzatiile pe care le aduce Patriarhului Daniel si Mitropolitului Moldovei. „Pentru ca in iunie 2015, episcopii nostri, paratii Mitropolitul Moldovei si Patriarhul Romaniei, au semnat incalcand legea bisericeasca si dogmele credintei noastre, documentele eretice la Sinodul din Creta,  impreuna cu enoriasii mei am activat canonul 15 I-II de nepomenire la slujbe a numelui episcopului, pentru a arata ca nu ne facem partasi la erezia pe care a acceptat-o episcopul”, a aratat preotul Ioan Ungureanu, in cererea adresata judecatorilor.

Si alti preoti din Romania au procedat la fel

Acesta a argumentat ca decizia sa este acoperite pe deplin de prevederile canonice si mai mult decat atat  la nivelul Europei, mai multi prelati din tari ortodoxe si-au manifestat opozitia fata de deciziile Sinodului din Creta precum cei de la Muntele Athos, din Rusia, Ucraina si Grecia. „In plus la noi in tara eu nu sunt singurul preot care a intrerupt pomenirea ierarhului, exista cel putin 30 de preoti si ieromonahi care au facut-o si mii de credinciosi care nu mai frecventeaza bisericile unde sunt pomeniti ierarhii care au intrerupt pomenirea”, a mai aratat preotul.

In deciziile de caterisire emise de Biserica impotriva preotului Ungureanu acesta este acuzat de schisma. Avand in vedere aceasta situatie, preotul a depus la instanta prin intermediul avocatului peste 20 de pagini cu extrase din dreptul canonic pentru a arata ca a procedat corect. „Faptul ca eu am fost judecat pentru intreruperea pomenirii ierahului ca urmare a participarii acestuia la sinodul din Creta face ca toti judecatorii bisericesti  care m-au judecat pana acum au intrat in sala de judecata cu impresia deja formata ca eu sunt vinovat de schisma, iar judecarea mea este o simpla formalitate, eu fiind deja condamnat de catre acestia inca inainte de inceperea procesului”, s-a plans preotul Ungureanu.

El a adaugat ca IPS Daniel si PF Teofan nu vor sa recunoasca greseala pe care au facut-o cand au decis sa-l cateriseasca deoarece si ei ar putea fi acuzati de erezie chiar de instantele bisericesti. „O sentinta in care au as fi fost exonerat  de vina de schisma pentru oprirea pomenirii episcopului ca urmare a participarii acestuia la  Sinodul din Creta ar fi insemnat admiterea faptului ca episcopul este partas la erezia din Creta si i-ar fi pus pe membrii Consistoriului in situatia de a fi ei insisi pasibili de judecare in Consistoriu pentru fapta de care sunt eu invinuit, anume contrazicerea publica a pozitiei oficiale a Bisericii”, se mai arata in plangerea preotului.

Magistratii ieseni nu au dat inca un termen de judecare a acestui proces deoarece dupa cum s-a precizat mai sus cererea preotului Ungureanu a fost inregistrata in  urma cu trei saptamani.

Dat afara cu politisti si jandarmi

In apararea sa preotul Ioan Ungureanu a mai aratat ca este preot la parohia din satul Schit Oraseni de peste 17 ani si in primii ani de preotie a facut eforturi uriase pentru a reface lacasul de cult care era pe cale sa se darame desi este monument istoric. Asta nu i-a oprit insa pe reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sa-l dea afara cu ajutorul jandarmilor si al politistilor. Dupa deciziile de caterisire mentionate mai sus in data de 12 noiembrie 2017, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, insotiti de jandarmi s-au deplasat  in satul Schit Oraseni pentru a-l inlocui pe Ioan Ungureanu cu un alt preot. Ioan Ungureanu a fost inlocuit in ciuda opozitiei manifestate de sateni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.