@ Curtea de Apel Iași a decis în urmă cu două zile că municipalitatea trebuie să achite daune de 101 milioane lei pentru că nu a predat la timp către lichidatorul CET o parte din instalațiile de producer a agentului termic și alte active @ SC CET Iași SA se află în faliment din anul 2014 iar lichidatorul Corneliu Mititelu a arătat că bunurile sunt proprietatea termocentralei iar municipalitatea trebuie să le restituie pentru a finaliza procedura de lichidare, adică pentru a fi vândute în vederea achitării datoriilor
O decizie care îngroapă financiar Iașul pentru o perioadă de timp. Astfel, ieri Curtea de Apel Iași a decis că Primăria Iași trebuie să achite societății în faliment SC CET Iași SA nici mai mult nici mai puțin decât de 101.847.509,40 lei (20,3 milioane euro) sub formă de daune moratorii deoarece nu a predat la timp instalațiile de producere a agentului termic și alte active (vezi aici). Instalațiile sunt proprietatea SC CET Iași SA iar municipalitatea le deținea în baza unui contract de locațiune încheiat în anul 2011. SC CET Iași SA a intrat în procedura de insolvenţă în aprilie 2012 iar în martie 2014 a intrat oficial în faliment. În timpul procedurii de insolvență, lichidatorul CET Iași SA, firma de practicieni în insolvență a lui Corneliu Mititelu, Management Reorganizare Lichidare Iași SRPL, a somat municipalitatea să restituie instalațiile pentru pentru a finaliza procedura de lichidare, adică pentru a fi vândute în vederea achitării datoriilor. În loc să le restituie municipalitatea le-a predate celorlalte entități care au preluat la Iași activitatea de producer a agentului termic pentru municipiul Iași (Dalkia, Veolia, Termo Service). Pentru că nu a predat la timp instalațiile judecătorii au obligat primărie să achite daune și penalități de întârziere. ‘’Obligă pârâtul Municipiul Iaşi la plata în favoarea reclamantei CET S.A. Iaşi de daune moratorii constând în dobânda legală calculată asupra valorii contabile a bunurilor, in cuantum de 101.847.509,40 lei pentru perioada 05.05.2014-30.04.2025, precum și în continuare până la data îndeplinirii efective a obligației de predare a bunurilor’’, se arată în sentință.
Procesul durează de 13 ani. În cererea inițială SC CET Iași SA prin același lichidator a solicitat în contradictoriu cu municipiul Iași, „obligarea pârâtului la plata sumei de 42.448.576,98 lei, reprezentând contravaloarea investiţiilor efectuate de CET Iași asupra bunurilor predate către Municipiul Iași prin Protocolul de predare – primire nr. 16491/23.02.2012, încheiat între S.C. CET Iași S.A. şi Municipiului Iași, precum şi dobânda legală aferentă acestei sume, care urmează a fi calculată de la data încheierii Protocolului din 23.02.2012 şi până la data achitării efective a debitului”. Sentința pronunțată în urmă cu două zile de Curtea de Apel Iași poate fi atacată cu recurs.
Constantin MAZILU
.