Soc. Oferta de 250 milioane de euro pentru brandul Cotnari. Deleanu: „Nu vand”.

26032

@ Niste investitori evrei au vrut sa cumpere producatorul de vinuri Cotnari punand pe masa nici mai mult nici mai putin decat un sfert de miliard de euro @ „Au fost niste discutii. Eu nu vand nimanui. Noi nu suntem in stare sa avem ceva romanesc in tara asta?”, a spus Constantin Deleanu, directorul companiei Cotnari

O oferta care face ca SC Cotnari SA sa fie cea mai valoroasa companie privata cu capital romanesc din judetul Iasi. Niste investitori evrei au vrut sa cumpere brandul Cotnari, unul dintre cele mai cunoscute si mai puternici producatori de vinuri oferind nici mai mult nici mai putin decat 250 de milioane de euro. Constantin Deleanu, directorul SC Cotnari SA a explicat pentru Dezvaluirea.ro de ce a refuzat aceasta oferta extrem de tentanta. ” Au fost niste discutii, venisera prin cineva de la Bucuresti. Eu nu vand nimanui. Noi nu suntem in stare sa avem ceva romanesc in tara asta? Dar aceste discutii au fost relativ de mult, au trecut cred vreo doi ani, nici nu stiu daca mai reprezinta o stire. Mai bine ati scrie ca ofer o prima de 20.000 euro daca CSM Poli Iasi bate astazi Steaua”, a spus telefonic, Constantin Deleanu, directorul companiei Cotnari.

Peste 1700 hectare de vie

Oferta evreilor nu este deloc exagerata avand in vedere ca SC Cotnari SA detine un adevarat tezaur viticol. Fondata in anul 1948 companie cultiva soiuri unice de struguri care s-au putut adapta numai in acest microclimat unic situat intre dealurile din Harlau-Scobinti si Ceplenita. Unul dintre aceste soiuri este Grasa de Cotnari dar sa nu uitam si de Francusa care insoteste majoritatea „spriturilor” de vara baute cu gheata si in special compania prietenilor. Printre marcile de vinuri inregistrate si consacrate de Compania Cotnari se numara Chateau Cotnari, Francusa, Grasa de Cotnari, Cotnari Voievodal, Cotnari Nobletea Vinului, Cotnari Tamaioasa Romaneasca, Blanc Cotnari, Busuioaca de Moldova, Dealurile Moldovei etc. De asemenea, conform raportarilor financiare, in anul 2016, SC Cotnari SA a avut o cifra de afaceri de 139.055.177 lei si un profit de 22.937.305 lei. In anul 2011a fost infiintata insa si Casa de Vinuri Cotnari SA care are cam aceiasi actionari ca si SC Cotnari SA. Aceasta societate, Casa de Vinuri Cotnari SA a avut in anul 2016 o cifra de afaceri de 13.215.004 lei si un profit de 4.924.283 lei.

Profit urias, patrimoniu istoric si medalii de aur

Se poate constata prin urmare ca cele doua companii care exploateaza productia de struguri de la Cotnari au avut impreuna in anul 2016 un profit de 6 milioane de euro. In plus, compania detine si un patrimoniu imobiliar valoros prin incarcatura sa istorica. Compania Cotnari a achizitionat de-a lungul timpului, case boieresti, castele si hrube care au apartinut boierilor care aveau podgorii la Cotnari inainte de instalarea regimului comunist. Printre acestea se numara de exemplu Castelul Vladoianu. In plus vinurile de Cotnari au obtinut medalii de aur la nenumarate competitii internationale. Prin urmare oferta de 250 milioane de euro pentru acest brand este una realista.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.