Inca se mai poate. Tun de zeci de milioane euro pe spinarea lui Ceausescu. Un avocat a scos totul la lumina. Documente

8426
Dascalu, Ispal si Dragomir Tomaseschi

@ Nu a mai ramas nimic din promisiunile de continuare a productiei si de mentinere a locurilor de munca @ In aceasta perioada terenurile si halele fostelor intreprinderi ceausiste din Zona Industriala sunt vandute companii sau fonduri de investitii straine pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare @ Noile firme care au inchiriat vechile platforme si au sute de angajati sunt amenintate cu evacuarea @ Peste 10 hectare de teren de sub fosta Fabrica de Matase a fost vandut recent unei firme cu 28 milioane euro @ Un avocat iesean a cerut auroritatilor sa preia aceste terenuri in proprietatea statului

O bun parte halele fabricilor aflate in Zona Industriala a municipiului Iasi ar putea fi rase de pe fata pamantului pana la sfarsitul anului acesta pentru a face loc unor proiecte imobiliar (blocuri de locuinte, cladiri de birouri) in conditiile in care in urma cu mai bine de zece ani noi ”patroni” au promis statului roman, in timpul asa-zisei proceduri de ”privatizare” ca vor continua productia si vor mentinte locurile de munca. Asadar din fostele fabrici edficate de regimul comunist respectiv Fabrica de Matase- (fosta Tomiris SA preluata de Teba Industry SA), Fabrica Tesatura – devenita Iasitex SA preluata de firmele magnatului Stefan Vuza si Combinatul Fire si Fibre Sintetice devenit Terom (”privatizata” de fratii sirieni Hassan si Amar Nana’a) si multe alte fabrici nu au mai ramas decat cladirile si terenurile pentru vanzarea carora se poarta chiar in aceasta perioada negocieri intense, in joc fiind sume de ordinul milioanelor de euro. Scanteia unui nou scandal a pornit zilele trecute cand s-a aflat ca terenurile si cladirile fostei Fabrici de Matase au fost vandute de SC Teba Industry SA firmei PK Ebony SRL din Bucuresti o societate care pare a avea in spate un fond de investitii strain si care vrea sa dezvolte pe terenul fostei fabrici un nou proiect imobiliar. Conform contractului, din care prezentam in fotocopie pagina privind pretul tranzactiei, suprafata de 102.124 mp teren (peste 10 hectare) a fost vanduta pe data de 30 mai a.c la un pret de 28.810.200 euro si asta in conditiile in care in anul 2002, cei care au preluat de la stat fosta Fabrica de Matase au platit pentru intreaga proprietate doar circa 450.000 dolari americani. Intre timp, insa pentru ca productia a incetat la cativa ani dupa privatizare, fostele platforme au fost inchiriate de noii ”patroni” si niste societati mai mici si-au dezvoltat afacerile. Aceste societati printre care si producatorul de mobila Ispal au fost notificate recent ca respectivele contracte de inchiriere vor fi reziliate deoarece cladirile vor fi demolate.

Avocatul Tomaseschi: ”Terenurile si cladirile trebuie sa revina in proprietatea statului”

In acest context, in aceasta dimineata avocatul Dragomir Tomaseschi si Petru Dascalu, reprezentant al companiei Ispal au organizat in aceasta dimineata o conferinta de presa in care au cerut autoritatilor ca terenul Fosti Fabrici de Matase sa reintre in proprietatea statului. ”S-au mai vazut astfel de situatii in tara in care terenurile fostelor fabrici au reintrat in proprietatea statului dupa ce a incetat activitatea. Asa este si normal sa se intample. Aceste tranzactii care se incheie in aceasta perioada si in care se vehiculeaza zeci de milioane de euro sunt anulabile. Terenurile au fost tranferate fostelor fabrici in baza unor certificate de atestare a dreptului de proprietate emise de Guvern. Intentia Guvernului a fost insa ca aceste fabrici sa se dezvolte sa-si continue activitatea. Trebuie sa facem pentru fiecare caz in parte o analiza a ceea ce s-a intamplat dupa privatizare, daca s-au respectat contractele de privatizare. Ma refer in special la Iasitex, Teba Industry si Terom”, a spus Dragomir Tomaseschi.

Ispal: ”Se vrea demolarea totala”

Cunoscutul producator de mobila Ispal a cerut a deschis deja un proces in justitie prin care intentioneaza sa opreasca rezilierea contractului de inchiriere. Cu o suprafata inchiriata 12.000 mp, Ispal este cel mai mare chirias de pe platforma Terom. Societatea plateste lunar circa 100.000 euro pentru chirie firmei Teba Industry. In spatiile inchiriate, in care realizeaza productie si vanzari, Ispal a investit potrivit declaratiei reprezentantului Petru Dascalu peste 2 milioane euro.”Ni s-a dat de inteles ca obiectivul final este demolarea. Pe fost platforma Tomiris sunt mai multe firme in care sunt peste 500 de angajati, numai noi Ispal avem 130 de angajati. Toti au facut investitii dupa ce au inchiriat. Noi ne-am adresat deja justitiei”, a spus Petru Dascalu, repreentantul Ispal.
Un alt chirias important al platformei Terom este Ima Components, producator de piese pentru industria auto.

Smecheria lui Vuza

Dezvaluirea.ro prezinta in premiera detalii prin care Stefan Vuza vrea sa scape de opozitia statului si a sindicatului salariatilor cu privire la vanzarea activelor Iasitex. Astfel, fostul Iasitex a fost preluat de societatea CRC Impex Chemicals SRL. Astfel, Vuza a depus la Oficiul National al Registrului Comertului un proiect de divizare a SC CRC Impex Chemicals SRL. Societatea care se va desprinde se va numi A2 Impex Premium Textile SRL, Vuza va fi actionar majoritar cu 91 la suta si in acelasi timp administrator. In proiectul de divizare se precizeaza ca o buna parte din patrimoniu va fi transferat catre noua societate si asa Vuza si-a rezolvat problema. Fosta Iasitex detine cladiri si hale in suprafata de aproape 6 hectare. Vuza poate obtine pe aceste proprietati cel putin 15 milioane euro.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.