Urmasii lui Sadoveanu jefuiti de statul roman. Nepotii scriitorului purtati prin instante pentru mostenire

3770

Urmasii lui Sadoveanu jefuiti de statul roman. Nepotii scriitorului purtati prin instante pentru mostenire

@ Nepotii lui Mihail Sadoveanu au deschis o noua actiune in justitie pentru recuperera bunurilor mostenite de la marele scriitor @ Urmasii lui Sadoveanu se lupta de 7 ani prin instantele iesene sa recupereze casa si bunurile pe care scriitorul le-a detinut in cartierul Copou din municipiul Iasi

Statul nu vrea nici in ruptul capului sa retrocedeze, catre mostenitorii marelui scriitor, Mihail Sadoveanu, bunurile imobile pe care le-a detinut marele scriitor in municipiul Iasi. Astfel, nepoata lui Mihail Sadoveanu, Samaranda Caterina Herfurt a depus recent la Tribunalul Iasi o noua cerere prin care cere sa i se retrocedeze in calitate de mostenitoare casa si terenurile pe care marele scriitor le-a detinut in municipiul Iasi, zona Copou. Sa amintim cu aceasta ocazie ca nepotii lui Sadoveanu au deschis o actiune similara la Judecatoria Iasi in anul 2011 dar au pierdut procesul. De aceasta data, nepoata lui Sadoveanu incearca o noua  solutie si anume anularea titlurilor de proprietate pe care diferite institutii le detin acum pe  bunurile scriitorului.

De aceea, in dosaul inregistrat la Tribunalul Iasi cu nr.9297/99/2017, Smaranda Caterina Herfurt a dat in judecata statul roman prin Ministerul Finantelelor Publice, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad, Consiliul Judetean Iasi, Muzeul Literaturii Romane si Regia Autonoma Romsilva. „Sunt mostenitoarea legala a marelui scriitor Mihail Sadoveanu, in calitate de nepoata de fiica post decedata. Prin actul nr.687/14.05.1918, Mihail Sadoveanu a dobandit dreptul de proprietate in indiviziune cu cu fratele sau Vasile Sadoveanu <<via Kogalniceanu, situata in comuna Copou cu toate constructiile si acaretele de pa dansa>>.

Prin contractul de impartire voluntara incheiat la data de 20.205.1924 aceasta stare de indiviziune a incetat autorului meu revenindu-i intreg imobilul”, a justificat  Smaranda Caterina Herfurt, in cererea de chemare in judecata dreptul de proprietate al familiei asupra terenurilor si casei din Copou.

A facut si un schimb cu statul roman

Nepoata scriitorului a mai aratat ca la un moment dat a intervenit un schimb de folosinta intre Mihail Sadoveanu si statul roman pentru o perioada de 4 ani insa dupa expirarea acestui termen bunurile scriitorului au fost  trecute abuziv in proprietatea statului roman. Prin acest schimb de folosinta Mihail Sadoveanu a primit de la statul roman o suprafata de 25 de hectare cu toate constructiile si instalatiile  aflate pe acest teren, situat in comuna Ciorogarla judetul Ilfov iar acesta a dat in schimb statului in folosinta terenul in suprafata de 6 hectare situat in Copou Iasi. Schimbul s-a facut in baza unei hotarari a Consiliului de Ministri din luna septembrie a anului 1945. „Dupa expirarea termenului de valabilitate a schimbului de folosinta, Statul Roman in loc sa restituie proprietatea catre autorul meu, Mihail Sadoveanu, a procedat la incheierea unui proces verbal in data de 2.01.1951 prin care avand „aprobarea” Ministerului Agriculturii, a preluat in mod definitiv terenul, fiind preluat astfel abuziv de Institutul Agronomic Iasi”, a mai aratat Smaranda Caterina Herfurt.

Casa lui Mihail Sadoveanu se afla in municipiul Iasi pe aleea Mihail Sadoveanu nr.12 si a fost transformata in muzeu, imobilul aflandu-se acum in proprietatea Consiliului Judetean Iasi care il administreaza prin intermediul Muzeului Literaturii. De asemenea suprafata de 6 hectare care a apartinut scriitorului este impartita in bucati detinute in prezent de institutiile mentionate mai sus respectiv Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad, Consiliul Judetean Iasi, Muzeul Literaturii Romane si Regia Autonoma Romsilva. Actiunea in justitie deschisa de mostenitori in anul 2011 a fost respinsa pe motivul ca acum bunurile se afla in domeniul public al statului. „Trecerea terenului si a casei de locuit in proprietatea statului prin procesul verbal din 2.01.1951  nu reprezinta un mod valabil de dobandire a proprietatii, nefiind subsumata cerintelor unei expropieri”, a mai aratat mostenitoarea scriitorului.

Magistratii au inceput astazi judecarea noului dosar deschis de Smaranda Caterina Herfurt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.