Fostul episcop de Huşi, pedepsit definitiv! Sentinţa – emisă azi de Înalta Curte! FOTO

406
Corneliu Bârladeanu
Corneliu Bârladeanu

@ Fostul episcop de Huşi a fost pedepsit definitiv @ Sentinţa a fost emisă astăzi de judecătorii de la Înalta Curte @ Amintim că fostul episcop Corneliu Onilă a fost acuzat de viol

Fostul episcop de Huşi a fost pedepsit definitiv! Sentinţa a fost emisă astăzi de judecătorii de la Înalta Curte! Amintim că fostul episcop Corneliu Onilă a fost acuzat de viol. Amintim ca, la Curtea de Apel Galaţi, s-a dispus condamnarea lui Corneliu Onilă „Bârlădeanul”, dar şi a lui Sebastian Jitaru.

Asadar, Corneliu Onilă a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor de la seminar. Pe de altă parte, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru ar fi primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Cei doi au contestat sentinta, iar, azi, judecatorii de la Inalta Curte au respins apelurile printr-o sentinta definitiva. La Jitaru a fost redusa pedepsa cu cateva luni, rezultand 14 ani si 2 luni, deoarece, la o acuzatie, a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Fostul episcop de Huşi, pedepsit definitiv!

În urmă cu peste patru ani, procurorii l-au citat pe fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, zis „Bârlădeanu”, pentru a se prezenta la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Acesta a venit la sediul Parchetului ieșean, el fiind audiat în dosarul intitulat generic „Sex în chilie”. Procurorii ieșeni au redeschis unul dintre cele mai incendiare dosare pe care le-au avut în ultimii ani. Dosarul intitulat generic „Sex în chilie”, în care fostul episcop de la Huși, Corneliu Onilă, a intrat în atenția anchetatorilor, a fost redeschis după ce în spațiul public au apărut informații că unele probe nu s-ar fi aflat în posesia procurorilor într-o primă fază. La începutul anului 2020, procurorii ieșeni susțineau că audierile erau în toi.

„Ancheta continuă, astfel că nu vă pot oferi alte detalii cu privire la aceasta”, a declarat în ianuarie 2020 procurorul Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Unul dintre ierarhii importanți, ex-episcopul de Huși, Corneliu Onilă, a renunțat la funcție după ce în spațiul public a apărut o filmare în care pare că se giugiulește cu un alt bărbat.

Dosarul lui Onilă, redeschis de anchetatori

Dosarul „Sex în chilie” a fost redeschis printr-o ordonanță a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, confirmată apoi de instanță.

Investigația inițială în care procurorii ieșeni au verificat dacă fostul episcop de la Huși ar fi profitat sau nu de funcția lui pentru a face sex cu elevi minori a fost deschis la finele anului 2017, ca urmare a unui denunț, și a fost clasată pe 11 iunie 2019, după ce procurorul de caz a considerat că nu are suficiente probe pentru a-l acuza pe Onilă. La începutul lunii august 2019, în spațiul public au apărut noi informații, care au dus la redeschiderea cazului.

Pedepse pentru șantajarea fostului episcop de Huși

În urmă cu câţiva ani, Justiția ieșeană a tranșat și cazul de șantaj în care victimă era fostul episcop. Cei trei preoți din Vaslui care l-au șantajat cu publicarea unor casete porno au fost condamnați de Curtea de Apel Iași la pedepse cu executare.

Preoții au fost acuzați că i-ar fi spus fostului episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, că vor publica presupuse imagini în care ar apărea întreținând raporturi sexuale cu persoane de același sex. Statutul acestuia este de episcop care s-a retras, la cererea sa, din funcție. Ulterior, el a locuit într-o parte a Casei „Episcop Partenie Ciopron”, de la Mănăstirea Văratec, cea pe care putea să o pună la dispoziție Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Dosarul „a dispărut” în mod bizar

Deşi vorbim despre acuzaţii extrem de grave aduse unui înalt oficial al Bisericii Ortodoxe Române, dosarul său a fost strămutat de la Iasi, la Curtea de Apel Galaţi.

La scurt timp de la strămutare, dosarul a fost scos de pe portalul instanţelor de judecată. Asta, în ciuda faptului că vorbim despre un proces penal, dar şi luând în calcul că orice pronunţare în astfel de cazuri ar trebui să fie publică. De altfel, dosarul nu apare nici acum pe portalul instanţelor de judecată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.