Noul primar din Heleșteni și-a ajutat șeful să vândă comuna odraslei. Condamnare pentru corupție

1650
Eduard Zaur și Ione Moraru fost primar Ruginoasa
Eduard Zaur și Ione Moraru fost primar Ruginoasa

@ Eduard Zaur, noul primar al comunei Heleșteni din județul Iași a fost implicat în afacerile ilegale ale lui Ionel Moraru fostul edil al comunei Ruginoasa, condamnat la 3 ani de închisoare pentru conflict de interese @ Moraru i-a concesionat fiului său terenul din curtea primăriei iar Eduard Zaur este cel care a întocmit documentația

PSD a sărit din lac în puț la Heleșteni. În locul Benone Șofrac care deși a câștigat alegerile locale de anul trecut nu a putut fi validat deoarece a fost condamnat pentru corupție, PSD l-a desemnat pe Eduard Zaur care la rândul său a dat cu subsemnatul în fața procurorilor, fiind implicat în ilegalitățile săvârșite de Ionel Moraru, fostul edil al comunei Ruginoasa. Astfel, în 2016, Ionel Moraru a fost condamnat de Curtea de Apel Iași la o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Astea deoarece, Moraru i-a concesionat terenul din curtea Primăriei Ruginoasa fiului său iar Zaur i-a fost complice. Să reamintim că Zaur a câștigat din partea PSD, alegerile locale pentru Primăria comunei Heleșteni, județul Iași, scrutin care a avut loc în urmă cu o săptămână odată cu alegerile prezidențiale.

Afacerile ilegale

Revenim la dosarul penal în care a fost implicat și Zaur. Astfel, la data de 04.03.2010, Ionel Moraru fostul primar al comunei Ruginoasa a inițiat un proiect de hotărâre, prin care a propus Consiliului local suprafeţei de 1000 mp. teren din terenul aflat în inventarul domeniului public, pentru o perioadă de 49 ani, în beneficiul fiului său Ionuț Moraru. Fostul primar, Ionel Moraru le-a explicat consilierilor ca fiul său, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale doreşte concesionarea terenului aflat chiar in curtea Primăriei, pentru a construi cu fonduri europeene o fabrica de mobilă. Firma odraslei primarului se numea Meșteșug Artmob SRL Ruginoasa. A fost organizată un simulacru de licitație câștigată bine înțeles de Meșteșug Artmob SRL Ruginoasa. Moraru a stabilit ca și taxa de concesiune pentru fiul său un preț de 1.500 lei pe an în condițiile în care caietul de sarcini prevedea un preț mai mare. ‘’În cauză a fost audiat in calitate de martor numitul Zaur Eduard care a declarat faptul că a modificat preţul de pornire al licitaţie, conform caietului de sarcini, de la 2,37 lei/mp/an la 1,35 lei/mp/an la solicitarea expresa a inculpatului, care s-a arătat nemulţumit ca preţul este prea mare. Pe acest teren ulterior a fost construit un spaţiu comercial unde societatea Meșteșug Art Mob a efectuat activităţi de producţie. Contractul de concesiune a fost semnat la rubrica „concedent’ de către Moraru Ionel, în calitate de reprezentant legal al Consiliului local Ruginoasa, deşi cunoştea că se afla în conflict de interese’’, se arată în rechizitoriul procurorilor. Mai mult, la momentul formulării acuzațiilor Moraru nu achitase nici măcar această taxă de concesiune. Ulterior, pe terenul respectiv, fiul primarului a ridicat o clădire. Moraru i-a dat fiului său autorizație de construire fără să achite taxa de autorizare.

Acuzațiile s-au mai referit și la un contract încheiat de Primăria Ruginoasa cu firma Zest DP SRL având ca obiect elaborarea studiului de fezabilitate pentru investiţia ,,Alimentare cu apă în comuna Ruginoasa, în valoare totală de 181.654 lei din care TVA în sumă de 29.004 lei. Contractul a fost încheiat de Moraru, fără aprobarea Consiliului Local și nu a fost înregistrat corect în primărie. Ulterior, valoarea contractului a fost majorată prin acte adiționale la suma de 342.185 lei, fără ca în prealabil să se organizeze o licitație așa cum prevedea Legea. Eduard Zaur era la acea vreme consilier de achiziții la Primăria Ruginoasa și a semnat și un referat prin care restituia acestei firme suma de 5.000 lei garanție de participare la procedura care urma să se desfășoare pentru încheierea acestui contract cu firma Zest D.P SRL. Într-o ediție anterioară am arătat că Eduard Zaur este asociat de ani de zile în firma Agro Heleșteni SRL, compania care  a încasat ilegal subvenții europeană, fapt care a dus la condamnarea lui Benoni Șofrac. În plus, în acest dosar a fost condamnată penal și SC Agro Heleșteni SRL, companie la care Eduard Zaur deține 50 la sută din părțile sociale.

Rocadă penală la PSD Iași. Primarul demis pentru corupție înlocuit cu cel cu care a împărțit ‘’prada’’

Constantin MAZILU

 

 

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.