Ce spun șefele instanțelor ieșene despre reducerea sporului de risc pentru angajații din Justiție:‘’Va fi un dezastru’’

2151
Diana Micu Cheptine, Oana Dămian și Corina Varvara
Diana Micu Cheptine, Oana Dămian și Corina Varvara

@ Plafonarea sporului pentru condiţii vătămătoare pentru angajații instanțelor de judecată și a parchetelor lovește crunt grefierii care, deși lucrează pe un număr de dosare la fel de mare ca și magistrații au venituri de câteva ori mai mici @ Lăcrămioara Cipiniuc Rusu, președinte filiala Iași al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial a explicat că, prin plafonarea sporului la 300 lei pe lună brut scad salariile cu sume cuprinse între 300 şi 600 lei net tuturor grefierilor @ ‘’Pentru grefieri, de exemplu, e o situație sensibilă. Subdimensionati numeric, multe atribuții suplimentare în ultimii ani, generate de exemplu de digitalizare, softuri, etc. Iar în aceste condiții limitarea acesrui spor pare injustă și le taie din motivare, fiind îngrijorați și de ceea ce va urma’’, a spus Diana Micu Cheptine, președintele Curții de Apel Iași

Limitarea sporului pentru condiții vătămătoare lovește tot în cei mai oropsiți angajați ai Ministerului Justiției și anume grefierii. În fiecare an grefierii fac grevă pentru a cere plata salariilor restante sau majorarea veniturilor conform prevederilor legale iar acum în loc să obțină o mărire aceștia s-au ales din nou cu o diminuare. Lăcrămioara Cipiniuc Rusu, președinte filiala Iași al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial ne-a explicat că la instanțele de judecată sporul pentru condiţii vătămătoare nu a fost acordat niciodată de până la 15% ba mai mult decât atât prin altă ordonanţă de austeritate în anul 2023 a fost plafonat la 1.500 brut. Respectiva măsură a afectat puţini grefieri, neavând sporul de 1.500 brut decât cei cu vechime maximă. Acum, prin plafonarea sporului la 300 lei pe lună brut scad salariile cu sume cuprinse între 300 şi 600 lei net tuturor grefierilor. Va pierde 300 lei net grefierul cu salariu de până la 4.000 net şi 600 lei net grefierul cu maximă vechime de peste 20 ani. ‘’Pentru grefieri, de exemplu, e o situație sensibilă. Subdimensionati numeric, multe atribuții suplimentare în ultimii ani, generate de exemplu de digitalizare, softuri, etc. Iar în aceste condiții limitarea acesrui spor pare injustă și le taie din motivare, fiind îngrijorați și de ceea ce va urma. În timp real cerințele cresc, de la zi la zi, oamenii însă sunt aceeași și mai au parte și de un val de critici permanente. Deși vă confirm că muncesc mult. Mai cu seamă la instanțele aglomerate. Complexitatea muncii îi suprasolicita realmente. E nerealist să aștepți randament maxim în aceste condiții până la 65 de ani. Despre judecători nu povestesc, că pare că toată lumea știe mai bine decât ei’’, a spus Diana Micu Cheptine, președintele Curții de Apel Iași.

‘’Multe instanţe funcţionează în spaţii improprii’’

Oana Dămian, președintele Tribunalului Iași a subliniat de asemenea că limitarea acestui sport este injustă și în condițiile în care multe instanțe funcționează în spații improprii iar volumul de muncă în instanțele de judecată crește constant. ‘’Limitarea acestui spor s-a făcut fără o consultare reală şi efectivă cu cei direct vizaţi, ceea ce este o abatere gravă de la principiile transparenţei şi dialogului instituţional şi fără o analiză de impact reală privind condiţiile concrete de muncă din instanţe. Trebuie precizat că, în prezent, volumul de muncă este extrem de ridicat, cauzat de numărul mare de dosare, complexitatea litigiilor şi lipsa digitalizării reale. De asemenea, schemele de personal sunt  subdimensionate, atât la nivelul judecătorilor, cât şi al grefierilor, ceea ce duce la un efort profesional disproporţionat, constant şi greu de susţinut fizic şi psihic. Subliniem că multe instanţe funcţionează în spaţii improprii, cu aer viciat, expunere constantă la suprasolicitare vizuală, fonică, termică, toate acestea fiind factori care, în orice alt sistem, ar justifica păstrarea întregii compensaţii oferite de sporul pentru condiţii vătămătoare. Este nerealist să se presupună că o persoană poate susţine acest ritm de muncă până la vârsta de 65 de ani, în absenţa unor compensaţii reale sau a unei reforme profunde care să reducă volumul de muncă, să digitalizeze procesele, să eficientizeze schema de personal şi să reducă birocraţia. Nu în ultimul rând, grefierii, care formează coloana vertebrală administrativă a instanţelor, sunt profund afectaţi de această decizie, deşi munca lor implică ore suplimentare constante, stres ridicat şi o responsabilitate semnificativă în actul de justiţie. Aşadar, fără a respinge categoric ideea reformei salariale în sistemul public, considerăm că limitarea semnificativă a sporului pentru condiţii vătămătoare în forma şi momentul actual, este contraproductivă pentru eficienţa sistemului judiciar’’, a spus Oana Dămian, președintele Tribunalului Iași.

‘’Este o măsură injustă’’

Corina Veronica Varvara, președintele Judecătoriei Iași a spus că acestă decizie va vulnarabiliza foarte mult sistemul subliniind de asemenea că starea generală de nemulțumire  va surveni în condițiile în care angajații instanțelor lucrează în ‘’birouri aglomerate, aer insuficient, uzură psihică constantă și expunere zilnică la factori de stres intens’’. ‘’Într-un moment în care sistemul judiciar funcționează la limită – cu scheme de personal subdimensionate, cu sarcini în continuă creștere și cu o presiune socială și profesională constantă – ideea eliminării sporului pentru condiții vătămătoare este nu doar inoportună, ci profund injustă. Acest spor nu reprezintă un privilegiu, ci o minimă recunoaștere a unor realități de lucru: birouri aglomerate, aer insuficient, uzură psihică constantă și expunere zilnică la factori de stres intens. Nu este o problemă care privește doar magistrații, ci întreg personalul instanțelor – de la grefieri la personalul conex şi contractual – toți lucrând în condiții care nu respectă, de cele mai multe ori, standardele minime privind sănătatea în muncă. Este important de precizat că instanțele, în special judecătoriile, nu au calitatea de ordonator de credite. Astfel, deși sunt direct afectate de aceste decizii privind salarizarea, nu le pot influența sau corecta, nici măcar în funcție de nevoile și particularitățile reale ale fiecărei instanțe. Această ruptură între decizia bugetară și realitate adâncește dezechilibrul și vulnerabilizează suplimentar sistemul. Eliminarea acestui spor are un impact moral major, într-un context deja dificil. Este încă un pas către demotivare, epuizare profesională și riscul pierderii de personal calificat. Într-un sistem unde mii de posturi sunt deja vacante, iar plecările voluntare se accentuează, astfel de măsuri nu pot duce decât la slăbirea actului de justiție. Se invocă adesea ideea echității între profesii, dar se omite să se discute despre regimul de interdicții și incompatibilități aplicabil tuturor categoriilor profesionale din justiţie. Aceștia nu pot avea alte surse de venit, nu pot desfășura activități comerciale, nu pot face politică și nici nu pot reacționa public la atacuri sau denigrări. Dacă dorim echitate reală, trebuie să discutăm întreaga imagine, nu doar anumite componente convenabile. În concluzie, astfel de măsuri nu vor duce nici la economii reale, nici la echitate, ci doar la o justiție mai slăbită, mai puțin motivată și, inevitabil, mai puțin eficientă. Iar un stat de drept solid are nevoie, înainte de orice, de o justiție puternică și respectată, nu de una pusă sub presiune, demotivată și dezarmată administrativ’’,  a spus Corina Veronica Varvara, președintele Judecătoriei Iași.

Se anunță greve

Lăcrămioara Cipiniuc-lider de sindicat Dicasterial
Lăcrămioara Cipiniuc-lider de sindicat Dicasterial

Legea nr. 153/2017 a prevăzut pentru personalul din Justiţie 3 categorii de sporuri: de confidenţialitate de până la 5%, de stres şi suprasolicitare de până la 25% şi cel de condiţii vătămătoare – fostul spor de praf, de toxicitate de până la 15%. Astfel, angajații instanțelor ar fi totalizat 45 % sporuri dar acestea nu se acordă. Lăcrămioara Cipiniuc Rusu liderul de sindicat al grefierilor ieșeni a explicat că aceștia ar prefera un salariu de bază corect, care să reflecte importanţa muncii, complexitatea ei şi condiţiile de muncă. ‘’Sporurile le-a inventat legiuitorul, le-a acordat şi încă de când le-a acordat le-a plafonat ca şi cuantum la maxim 30 %. Sporul de condiţii are în vedere în cazul nostru toxicitatea din mediul de lucru – în spaţii supraaglomerate de personal şi de dosare, sute în birouri şi mii în arhive, praful, viruşii şi bacteriile de pe dosare, sălile suprapopulate în şedinţe cu zeci de persoane neaerisite în care petreci până la 10-12 ore, etc. Aceste condiţii sunt expertizate de specialişti şi constatate prin raport anual după criteriile de măsurare prevăzute de lege. Altă măsură de austeritate care ne afectează, actuală şi decisă deja, este îngheţarea veniturilor şi în 2026 când noi avem aceleaşi salarii nete din anul 2023 şi ar fi trebuit să le avem încă din 2018. Cu diferenţele de drepturi salariale din perioada 2018 – 2023 statul ne este dator, dar şmecher debitor, puternic şi nesimţit, nu îşi achită datoriile şi le eşalonează la plată. Observăm ce alte datorii are prioritare şi care sunt domeniile şi locurile bugetare preferat a fi bine remunerate. Aflăm zilnic despre câte un institut, o direcţie. Suntem campioni la ore suplimentare care nu se plătesc şi se compensează cu timp liber, până acum în următoarele 60 zile, de-acuma în următoarele 120 zile, dar oricum compensarea este iluzorie având în vedere planificarea activităţii permanentă, criza de personal şi lipsa de timp pentru a termina lucrările. Concluzionând, profesia de grefier nu poate fi una atractivă şi este în declin permanent, ni se năruie visul de a fi vreodată apreciată şi respectată. Nu se merită să lucrezi sute de dosare pe lună pentru 4.000-5.000 lei şi de la an la an să crească numărul de dosare, dar salariul să rămână acelaşi. Vor pleca cei tineri din sistem chiar dacă au studii superioare şi absolvită Şcoala Naţională de Grefieri. Cei cu peste 20 de ani vechime rămânem la serviciu până vine moartea, nu pensia, urmând să acoperim şi mai marea criză de personal. Vom reacţiona, vom protesta, vom îngheţa şi noi activitatea precum salariul nostru din 2018 până în prezent’’, a spus Lăcrămioara Cipiniuc Rusu, președinte filiala Iași al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Grefierii ameninţă cu proteste masive! Sistemul juridic, în pericol de blocaj!

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.