@ În numele afaceristului Cristian Maftei a fost depusa recent o acțiune la Curtea de Apel Iași @ Astfel, li s-a cerut judecătorilor să constate că pedeapsa de 6 ani de închisoare s-a prescris @ Judecatorii din cadrul Curtii de Apel Iasi au admis actiunea, dar sentinţa a fost contestată de procurori
În numele afaceristului Cristian Maftei a fost depusa recent o acțiune la Curtea de Apel Iași. Asadar, li s-a cerut judecătorilor să constate că pedeapsa de 6 ani de închisoare s-a prescris. Judecatorii din cadrul Curtii de Apel Iasi au admis actiunea, dar sentinţa a fost contestată acum de procurori.
Acum, urmeaza ca dosarul sa ajunga la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care va lua o decizie in acest caz. Amintim ca, alături de alți trei inculpați, Maftei a fost condamnat în dosarul intitulat generic „Mită la prefect”.
Afaceristul fugar nu poate reveni încă acasă
Afaceristul Cristian Maftei (55 de ani), care a primit 6 ani de închisoare printr-o decizie definitivă a ÎCCJ, a beneficiat de o acțiune în baza articolului 598 din Noul Cod de Procedură Penală. Potrivit unei prevederi din acest articol, „contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face (…) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei”.
Astfel, completul de judecată a constatat o formalitate: că termenul de prescripţie a executării pedepselor la Maftei se încadrează la litera b) din articolul 162 Cod Penal: 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată (în cazul său – 6 ani), dar nu mai mult de 15 ani. În condițiile în care termenul se socotește de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă (12 iunie 2014), cei 11 iunie s-au împlinit pe 12 iunie 2025, ziua în care a depus dosarul de la Curtea de Apel Iași. În dosarul penal care i-a adus condamnarea, Maftei a stat o lună în arest preventiv câteva săptămâni.
Căutat de Poliție, dar de negăsit
Căutat de polițiști încă din ziua în care a fost condamnat, despre Maftei s-a speculat că s-ar fi ascuns în Asia. Maftei a fost condamnat definitiv pentru luare si dare de mită, în forma complicității.
Intitulat generic „Mită la prefect”, dosarul respectiv a incriminat solicitarea de șpagă în contul retrocedării unor terenuri și l-a avut în centru pe prefectul din 2006 al județului Iași, Radu Prisăcaru.