Șantaj și țeapă cu apartamente în Bucium. După ce le-a luat banii acest ‘’dezvoltator’’ le-a tăiat apa și gazul

2187
blocuri Tech Confort și Gavril Miron
blocuri Tech Confort și Gavril Miron

@  Dacă vreți să cumpărați un apartament într-un bloc în construcție aveți grijă cine este dezvoltatorul care vă solicită avans @ Mai multe familii au plătit avansuri firmei Tech Confort pentru apartamente într-un bloc în Bicium și s-au trezit fără locuințe, purtați prin procese, doar cu banii luați @ Celor care au apucat să se mute, Gavril Miron le-a tăiat după aceea, curentul, apa și gazul deoarece acesta a cerut mai mulți bani iar oamenii au refuzat

‘’Dezvoltatorul țepar’’, începe să devină un fenomen în municipiul Iași. Este șmecherul care găsește un teren în oraș, începe să construiască un bloc și vinde apartamentele imediat după ce a turnat fundația, încheie anteconcontracte de vânzare-cumpărare, încasează cea mai mare parte din valoarea viitoarelor locuințe. După ce ‘’dezvoltatorul’’ s-a vâzut cu banii îb buzunar pentru clienți începe coșmarul. Zeci de familii i-au plătit în anul 2021, patronului Tech Confort SRL, Gavril Miron, avansuri pentru un apartament în Complexul Bucium House din Iași, str.Petre Vancea nr.9, nu departe de cartierul I.C Brătianu, ridicat de Relu Fenechiu, tot pe malul pârâului Vămășoaia. Miron Gavril le-a cerut clienților să-i achite fiecare mai mult de jumătate din valoarea apartamentelor urmând să le achite integral în iulie 2021, când Miron se obligase să finalizeze blocul și să încheie contractele de vânzare-cumpărare. Miron a depășit termenul nu a obținut recepția blocului dar a predat apartamentele în baza unui proces verbal de predare-primire.

Plângere penală pentru înșelăciune

Deși Miron nu obținuse toate aprobările pentru a încheia contractele de vânzare-cumpărare în formă finală la sfârșitul anului 2022 le-a cerut clienților să-i mai achite niște bani. Locatarii au refuzat iar o parte dintre aceștia s-au constituit într-un grup și, în februarie 2023, au formulat o plângere penală pentru înșelăciune și evaziune fiscală. Dosarul penal constituit în urma plângerii acestora se află încă în cercetări.  Miron a aflat de plângerea penală și a trecut la represalii, le-a tăiat utilitățile energia electrică, apa și gazele. Alții s-au trezit cu butucul spart de la încuietoarea ușii și nu au mai putut intra în case.  Locatarii au încercat să obțină în justiție pe calea ordonanței preşedinţiale rebranșarea la utilități. Cererea a fost admisă inițial de Judecătoria Iași dar în apel la Tribunal a fost schimbată deoarece locatarii nu au introdus în paralel și o acțiune pe fond (vezi aici).

Judecătorii: ‘’Este vina Tech Confort’’

Și Miron a încercat să anuleze în instanță antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat cu familia Samoilă, Răzvan și Nicoleta dar a pierdut. Judecătorii din Vaslui au constatat de asemenea că Miron nu și-a respectat promisiunea de a preda la timp apartamentul deși încasase niște avansuri. ‘’ Tribunalul reține că încetarea promisiunii de vânzare -cumpărare poate fi solicitată doar de partea care şi-a executat obligațiile. Or, nemulțumirile legate de prețul stabilit prin promisiunea de vânzare-cumpărare de către reclamanta promitentă vânzătoare, sau nerespectarea autorizației de construire sub aspectul amenajării locurilor de parcare, semnifică neexecutarea contractului de către SC Tech Confort SRL. Ori, reclamanta nu se poate prevala de propria incorectitudine pentru a obține protecția juridică, cunoscutul principiu „nemo auditur propriam turpitudinem allegans” fiind o garanție a respectării regulilor sociale. Pe de altă parte, motivele invocate de reclamantă sunt ulterioare încheierii antecontractului, astfel că, încetarea promisiunii de vânzare-cumpărare trebuie să fie solicitată cu bună-credință, asemenea oricărui drept subiectiv, nerespectarea acestei exigențe fiind de natură să conducă la respingerea pretenției de a se declara rezoluțiunea promisiunii de vânzare-cumpărare nr 1330/09.06.2022’’, au arătat judecătorii din Vaslui (vezi aici).

Au plătit un apartament s-au ales cu procese

Familia Gîrțu, Constantin și Mihaela se numără printre cele țepuite de Miron. În martie 2021, Constantin și Mihaela i-au plătit lui Miron un avans de 49.000 euro pentru un apartament cu 3 camere. A stabilit că diferența până la 73.000 euro urma să fie achitată până la mijlocul lunii iulie 2021 când urma să fie încheiat contractul de vânzare-cumpărare. Așa cum am arătat și mai sus, familia Gîrțu s-a alăturat celor care au depus plângere penală pentru înșelăciune dar a fisr nevoită să părăsească locuința deoarece Miron le-a întrerupt utilitățile.  ‘’Trăim un coșmar de 3 ani, i-am plătit lui Miron Gavril avans pentru un apartament nou cu 3 camere și am rămas doar cu banii dați. L-am dat în judecată să fie obligat de judecători să obțină recepția blocului și să se prezinte la notariat pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Avocatul ne- transmis că plângerea penală pentru înșelăciune se află încă în lucru la IPJ’’, a spus Constantin Gîrțu. Așa cum am spus și în preambulul acestui articol aveți grijă cu cine încheiați antecontracte pentru apartamente.

Dezvoltator imobiliar din Iași trimis în judecată pentru fraudă. Clientul l-a acuzat și de înșelăciune

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.