Ambiția lui Tinică peste jurământul lui Hipocrate.Urgențele cardiace trimise de la Iași la Brașov

4002
Grigore Tinica
Grigore Tinica

@ Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a fost nevoit sa semneze un protocol de colaborare cu Spitalu Sfântul Constantin din Brasov pentru a pune in functiune noul aparat angiograf achizitionat recent de spital, aparat necesar in special pentru montarea stenturilor pe arterele coronariene @ Asta deoarece, Grigore Tinică managerul Institutului de Boli Cardiovasculare a refuzat sa-si dea acordul @ In aceste conditii, in cazul in care apare o urgenta in timpul interventiei cu angiograful si este necesara interventia unui specialist in chirurgie cardiovasculara, bolnavul aflat si asa in stare grava va fi urcat in elicopter si  va trebui sa suporte zborul pana la Brasov  in loc sa fie dus in 10 minute cu Ambulanta la Institutul de Boli Cardiovasculare @ „N-am gasit intelegere la Iași, pana la urma am semnat cu Brasovul. Mai avem de reglat cateva chestiuni legate de personal si dupa aceea punem aparatul in functiune”, a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon

Refuzul lui Grigore Tinică de a semna un protocol de colaborare cu Spitalul Sfântul Spiridon face ca viața pacienților cardiaci aflați intr-o stare critica sa fie mai greu de salvat sau chiar imposibil. Astfel, dupa cum am aratat si intr-o editie anteriora in articolul „Tinică ”medic inger” doar pentru pacienții de la Arcadia. Peste 5.000 de bolnavi de la Spiridon abandonați”, am aratat ca recent, Spitalul Sfantul Spiridon a achizitionat un angiograf (700.000) aparat necesar pentru interventii cardiace, util in special pentru montarea stenturilor pe arterele coronariene. Pentru a pune in functiune acest aparat, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Spitalul Sfantul Spiridon trebuia sa semneze un ”protocol pentru pacientul critic”.  Adica, in cazul in care in timpul interventiei cu angiograful aparea o situatie critica iar bolnavul are nevoie de interventia unui specialist in chirurgie cardiaca, pacientul trebuie sa ajunga in maxim 60 de minute in sala de operatie sub bisturiul respectivului specialist. La Iasi, specialisti in chirurgie cardiaca sunt numai la Institutul de Boli Cardiovasculare si de aceea era necesar ca Spitalul Sfantul Spiridon sa incheie cu acest scop un ”protocol pentru pacientul critic” cu unitatea medicala condusa de Grigore Tinica. Numai ca, Grigore Tinica a refuzat sa semneze acest protocol de colaborare cu Spiridon. Asta in conditiile in care anterior Tinica a semnat un astfel de protocol cu Arcadia si cu spitalul din Suceava.

Bârliba: ”Am găsit ințelegere la Brasov”

Grigore Tinica si Ioan Barliba

In aceste conditii, conducerea Spitalului Sfântul Spiridon si medicul cardiolog Dan Tesloianu, cel care va coordona echipa de specialisti care vor opera cu angiograful, au fost nevoiti sa apeleze la alte institute de cardiologie din tara. Pana la urma Spitalul Sfântul Spiridon a semnat protocolul pentru pacientul critic cu Spitalul Sfantul Constantin din Brasov. „N-am gasit intelegere la Iași, până la urma am semnat cu Brasovul. Mai avem de reglat cateva chestiuni legate de personal si dupa aceea punem aparatul in functiune”, a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon.

In aceste conditii  ”pacientul critic” va trebui urcat in elicopterul SMURD si in maxim 60 de minute trebuie sa ajunga de la Iasi la Brasov.

Totuși, Tinică nu va putea refuza pacientii

Radu Tibichi

Contactat de jurnalistii Dezvaluirea.ro Radu Țibichi, presedintele Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate a precizat ca Spitalul Sfantul Spiridon a reusit sa parcurca toate procedurile astfel incat interventiile cu angiograful sa fie decontate de la buget. Mai mult acesta a adaugat ca deschiderea unei noi sectii de interventie cardiovasculara la Spiridon va degreva Institutul de Boli Cardiovasculare care este supraaglomerat. „Solicitarea spitalului clinic de urgențe „Sf Spiridon” Iasi pentru a derula subprogramul de tratament a pacienților cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutana  a fost evaluată de comisia CAS Iasi, constatându-se respectarea standardelor prevazute în legislația în vigoare. În continuare urmează ca unitatea sanitara sa fie inclusa în ordinul MS/CNAS nr 245/2017 pentru a primi finanțare. Faptul ca oferta de astfel de servicii crește odată cu includerea unei noi unități sanitare în programul de cardiologie este în beneficiul întregii populații din regiune, știut fiind faptul ca Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” Iași are o capacitate limitata. CAS Iasi va asigura finanțarea pentru ambele unități sanitare în scopul utilizării cat mai eficiente a resurselor de care dispunem”, a spus Radu Țibichi.

Acesta a adaugat ca din punct de vedere legal Institutul de boli cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” nu va putea refuza nici un ”pacient critic” care ar putea veni inclusiv de la Spiridon. ”Cu privire la asigurarea transferului pacientului critic, raportat la prevederile Ordinului Ministerului Sănătății 1091/2006 si a punctului de vedere transmis de DSP Iași, un spital care poate asigura nivelul de îngrijiri medicale necesare nu are dreptul de a refuza transferul”, a mai spus Radu Țibichi.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.