Bombă! Patroana celei mai mari firme de mezeluri din Moldova băgată azi la inchisoare

5279
Gabriela Ciuburciu si Iuliu Cepoi arestati
Gabriela Ciuburciu si Iuliu Cepoi arestati

@ Gabriela Ciuburciu, patroana SC Vascar SA Vaslui a fost condamnata definitiv astazi de Curtea de Apel Bucuresti la o pedeapsă de – 6 ani si 8 luni de inchisoare @ Alături de Ciuburciu au mai fost condamnati si complicii @ Ciuburciu a fost acuzata de procurorii DNA Iași ca a primit șpagă in cadrul unui proiect european in valoare de 1,4 milioane euro @ Complicii sai au fost condamnati pentru ca au ajutat-o sa falsifice o serie de documente pentru a obtine fonduri europene

Sentinta finala in Dosarul Vascar. Patroana Gabriela Ciuburciu va fi incarcerata pentru a executa o pedepsă de- 6 ani si 8 luni de inchisoare. Initial, la Tribunal, Ciuburciu fusese condamnata la o pedeapsă de 4 ani si 4 luni de inchisoare. Au fost condamnati și complicii lui Ciuburciu. Astfel, Ștefan Mihăescu  a primit 6 ani de inchisoare iar Iuliu Cepoi a fost condamnat la 2 ani, o lună şi 20 zile închisoare. Acestia au fost condamnati intr-un dosar de corupție, instrumentat de DNA Iași, privind o frauda cu fonduri europene dar si fapte de luare de mită. Astfel, în cursul anului 2006, SC Vascar SA, a obtinut prin programul SAPARD, o finantare europeană în valoare de 4.525.551 lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăților) pentru modernizarea fabricii de produse din carne a societății comerciale. Dispunand de acesti bani, Gabriela Ciuburciu a negociat cu o firma din Italia achizitionarea unei linii de fabricare a conservelor. Gabriela Ciuburciu a cerut italienilor sa umfle cu 20 la suta prețul utilajului si sa-i dea diferența de bani sub forma de șpagă. In schimb, Gabriele Ciuburciu le-a garantat reprezentantilor firmei italiene ca vor castiga licitatia pentru achizitionarea utilajului. Astfel, Ciuburciu a primit in total o șpagă de de 175.600 euro în mai multe tranșe, din care 77.500 de euro prin intermediul inculpatului Dan Eugen Dorneanu de asemenea inculpat in dosar și 98.100 de euro în contul bancar al unei societăți comerciale controlate de dânsa.  inculpată. De asemenea, cu o alta firma italiană a negociat achizitionarea unor utilaje pentru tratament termic. De la aceasta firma Ciuburciu a primit o șpagă de 9.950 de euro. Printre firmele straine implicate in dosar se numara Zilli&Bellini SRL Parma Italia, Rudolf Kissinger GMBH Germania, Laska Laden Schlachtauseinrichtungen und Kuehlanlagen GMBH Linz Austria, Matilux SA Luxemburg si SC Panini SRL Maranello Italia.

magazin de mezeluri Vascar-
magazin de mezeluri Vascar-

Documente false pentru fonduri europene

Mai mult decat atat pentru a obtine de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit toata suma de 1,4 milioane euro alocata proiectului Ciuburciu a prezentat „mai multe documente și declarații false și inexacte de natură să creeze aparența de legalitate a plăților efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declarații pe propria răspundere, contracte, etc.)”. La această fraudă i-au fost complici reprezentantul unei firme pe nume Ștefan Cristian Mihăescu, Iuliu Cepoi , patronul SC Plastics SRL si Mircea Moraru, fost angajat al aceleiasi firme. Este vorba despre oferte false în cadrul procedurilor de achiziție derulate în cadrul proiectului, (oferte, contracte, facturi, situații de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui Cepoi Iuliu, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcții și instalații, documente necesare decontării unor contracte încheiate de SC Vascar SA cu firma lui Cepoi Iuliu. Mai mult decât atât, Cepoi s-a aflat si in conflict de interese deoarece acesta era unic asociat al SC Plastics SRL Vaslui și de acționar al SC Vascar SA, conflict ce a fost ascuns reprezentanților APDRP, prin prezentarea unor declarații false date de către Gabriela Ciuburciu. In timpul urmaririi penale statul a recuperat prejudiciul.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.