Ceausescu se rasuceste in mormant. Moldova Tricotaje vanduta pe doi lei, judecatorii s-au razgandit

2426

@ Procesul in care s-a constatat ca bunurile societatii Moldova Tricotaje au fost vandute in mod fraudulos pe doi lei, a fost reluat in mod suprinzator dupa ce in urma cu doi ani afacarea fusese anulata prin sentinta @ Sirianul Ahmad al Deiri patronul complexului comercial Siraj a cumparat o buna parte din patrimoniul Moldova Tricojate cu doar 2.800 euro

Decizia suprinzatoare a magistratilor ieseni care au decis aa reia dupa doi ani printr-o procedura numita „rejudecare” procesul in care s-a constatat ca patrimoniul celei mai mari firme de tricotaje din Moldova, (Moldova Tricotaje) a fost vandut pe doi leim, anuland in 2015 intreaga tranzactie. Iata insa ca in aceasta perioada se rediscuta la Curtea de Apel, contractul prin care sirianul Ahmad Al Deiri a reusit sa cumpere cu numai 2.800 euro un patrimoniu evaluat astazi la cateva milioane de euro. Astfel, astazi judecatorii Curtii de Apel au decis sa reanalizeze aceasta tranzactie si asta dupa ce in urma cu doi ani au anulat-o in totalitate.

Iata golania

„Tranzactia” a fost incheiata in anul 2006 intr-o perioada in care Directia Nationala Anticoruptie nu-si intrase pe deplin in paine si inca se mai dadeau tunuri cu fabricile edificate de regimul Ceausescu. Dupa cum am mai spus si mai sus este vorba despre cea mai mare firma de tricotaje din Moldova, numita dupa Revolutie Moldova Tricotaje SA. Conform contractului de vanzare-cumparare desi in anul 2006 valoarea bunurilor instrainate era de 1,1 milioane euro, firma lui Al Deiri, Siraj AD Impex a achitat numai 2.837 euro urmand ca diferenta sa fie achitata la o data ulterioara, neprecizata adica la Sfantu Asteapta. „Vinde imobile (terenuri plus constructii) impreuna cu toate imprejmuirile aferente, cunoscute sub numele Fabrica-Sectia Moldova Tricotaje, fara ca vanzatorul sa-si retina vreun drept de proprietate dezmembramant al acestuia sau orice alt drept de folosinta. Pretul la care au fost evaluate bunurile este de 1.109.350 euro. Din acest pret, promitentul vanzator primeste un avans de 10.000 ron, echivalentul a 2.837 euro, de la promitentul cumparator, pentru achitarea unei parti din obligatiile bugetare reprezentand stopaj la sursa”, se arata in respectivul antecontract de vanzare-cumparare.

Dupa aceea Al Deiri nu a manifestat nici cea mai mica intentie sa achite pretul real al fabricii, adica peste 1 milion de euro. Dimpotriva, Al Deiri s-a chinuit sa arate in justitie ca documentul incheiat in anul 2006 este perfect legal. Documentul respectiv se numeste „Antecontract de vanzare-cumparare cu promisiune irevocabila de vanzare” avand numarul 2.153/14.06.2006. Partile semnatare ale documentului sunt Ahmad Al Deiri, ca reprezentant al Siraj AD Impex SA, si Ladislau Buda, fost director de la SC Moldova Tricotaje SA.

In ziua in care s-a declarat insolventa

Tranzactia a fost finalizata chiar in ziua in care Moldova Tricotaje a intrat in insolventa, sperand astfel ca intr-o procedura de faliment nu-si va mai bate nimeni capul sa recupereze banii de la All Deiri. Sa mai precizam ca anularea tranzactiei a fost ceruta in justitie atat de lichidator cat si de Ministerul de Finante. Caracterul fraudulos al tranzactiei este dat si de faptul ca, in respectivul contract de vanzare-cumparare s-a strecurat o clauza care ii permite lui Ahmad al Deiri sa nu mai plateasca diferenta de pret de 1,1 milioane euro si cu toate acestea sa ramana stapan peste fabrica Moldova Tricotaje. De aceea in cererea Ministerului de Finante este prezent in mod frecvent termenul „frauda”.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.