Miliardar ieșean prins în rețeaua înșelăciunilor imobiliare. Patronul Exonia audiat de procurori

1591
Tiberiu Stoian-Exonia
Tiberiu Stoian-Exonia

@ În dosarul în care procurorii DIICOT au trimis în judecată o rețea de indivizi specializată în înșelăciuni imobiliare, cu un prejudiciu de 2,8 milioane euro a fost audiat și omul de afaceri Tiberiu Stoian, proprietarul grupului de firme Exonia @ Stoian a fost audiat în dosar în calitate de persoană vătămată @ Asta deoarece a plătit o sumă considerabilă pentru achiziționarea unui teren de 3,1426 ha în municipiul Iași și nu a  mai intrat în posesia suprafeței respective

Tiberiu Stoian, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Iași, proprietarul producătorului de ambalaje Exonia a fost păcălit de membri rețelei de înșelăciuni imobiliare destructurată de DIICOT Iași în cursul anului trecut.  Tiberiu Stoian a fost audiat în calitate de parte vătămată în acest dosar după ce anterior depusese o plângere plângere penală. Stoian a plătit un avans pentru  3,1426 ha în municipiul Iași în baza unei promisiuni de vânzare și după aceea nu a mai ajuns în posesia suprafeței respective. Să reamintim că este vorba despre dosarul în care au fost trimiși în judecată membri ai clanului Corduneanu și alți interlopi pentru că au înșelat mai mulți oameni de afaceri care au plătit pentru proprietăți imobiliare pe care nu le-au mai obținut. Astfel, în data de 05.11.2013 printr-o încheiere de autentificare emisă notarul Ștefan Coste, un anume Dorel Constantin Roibu a devenit legatar al unei moștenitoare pe nume Maria Sandu. Aceasta avea de moștenit de 3,1426 ha teren, în zona Copou-Păcurari, zona Dealu Zorilor, în municipiul Iași. În data de 20.04.2016, la același notar a fost semnată o procură prin care Maria Sandu îl împuternicește pe Roibu să efectueze demersurile legale și vânzarea terenului în suprafaţă de 3,1426 ha teren situat pe raza municipiului Iaşi. În aceiași zi, în baza acestei procuri, tot la notarul Ștefan Coste, Constantin Roibu a încheiat cu Paul Tiberiu Stoian o promisiune de vânzare-cumpărare pentru terenul în suprafață de 3,146 ha din municipiul Iași. Potrivit acestui document actul de vânzare-cumpărare trebuia să fie încheiat în forma definitivă până la data de 30.06.2018 iar Paul Tiberiu Stoian i-a plătit lui Roibu 150.000 lei. În finașl,  Stoian nu a mai ajuns să semneze contractul de vânzare-cumpărare deoarece, au intrat pe fir membri ai rețelei care i-au ‘’suflat’’ terenul. ‘’Contractul de vânzare-cumpărare dintre numiții Roibu Dorel Constantin și Stoian Tiberiu Paul nu a mai putut fi perfectat, având în vedere faptele membrilor grupului infracțional organizat, iar în prezent există pe rolul instanțelor un litigiu civil cu privire la aceste aspecte’’, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Terenul a ajuns la Zapodeanu

Numai că, între timp, în data de 5 septembrie 2016, Maria Sandu l-a împuternicit și pe Cătălin Sandu Gheorghiță să vândă terenul în suprafață de 3,146 hectare. Relația dintre Maria Sandu și Cătălin Sandu Gheorghiță a survenit ca urmare a insistențelor acestuia din urmă. La numai 4 zile după ce a obținut împuternicirea de la Maria Sandu, adică la data de 8.09.2016 Cătălin Sandu i-a vândut terenul lui Ioan Zapodeanu. În antecontract este menționat prețul de 115.000 Euro, din care a fost plătit un avans de 90.000 Euro în contul bancar al lui Cătălin Sandu. Ulterior, prin intermediul altor doi inculpați, Alin Curcă și avocatul Alexandru Tudor Bernic (decedat în timpul anchetei), din aceiași suprafața de 3,146 ha s-auu dezmebrat, diferite suprafețe cu suprafete medii de circa 5.000 mp care au fost vândute unor terțe persoane. În concluzie, membrii rețelei au promis și vândut terenurile mai multor persoane în același timp, înșelându-și cumpărătorii.

Stoian: ‘’Am fost păgubit’’

Contactat de jurnaliștii Dezvăluirea.ro, Tiberiu Stoian și-a manifestat pesimismul în legătură cu posibilitatea de a mai recupera ceva din această afacere. ‘’ Din păcate, am fost păgubit în cazul respectiv. Însă, din câte știu (nu îmi mai amintesc exact speța, că se ocupă avocatul), eu sunt persoană vatămată indirect, în sensul că am plătit în baza unei promisiuni de vânzare semnată cu un anume Roibu, care cumpărase la rândul său de la defuncta proprietară. Deci el, Roibu ar trebui să fie parte vătămată, care dacă va fi despăgubit, va trebui la rândul său să mă despăgubească pe mine. Dar sincer, mi-am cam pierdut speranța că mai recuperez ceva în acest caz. Vedem. Doar mi-am învățat lecția și mi-am promis că voi fi mult mai atent în viitor, când voi face achiziții. Nu voi mai cumpăra nimic, dacă actele nu sunt clare. Și niciodată cu promisiuni și povești’’, ne-a declarat Tiberiu Stoian.

Reamintim că în acest dosar au fost trimiși în judecată procuratorul imobiliar Cătălin Sandu, notarii Răzvan Ionuț Costin și Daniel Bogdan Florea, avocatul Ionuț Crâșmaru dar și Alin Eugen Curcă, Mihaela Pușcașu,  Florin Roată, Elena Graur și Ramona Corduneanu. Prejudiciu adus celor înșelați se ridică la circa 2,8 milioane euro.

Judecătoarea care a blocat dosarul Cordunenilor a fugit la Bruxelles. DIICOT Iași a dejucat planul

Exonia lupta cu Antifrauda. Cunoscuta companie s-a ales cu sechestru de la ANAF

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.