Regele Imobiliarelor din Iasi, Cristin Zamosteanu retinut de procurorii DIICOT. Gaura: 12 milioane euro

12984
Hala-centrala si Zamosteanu
Hala-centrala si Zamosteanu

@ Aseara tarziu, dupa o zi de perchezitii si audieri procurorii DIICOT Iasi au decis sa-l retina pe cel Cristin Zamosteanu cel mai prolific dezvoltator imobiliar pentru constructii de apartamente din municipiul Iasi @ Prejudiciul estimat de procurori in acest dosar de evaziune fiscala si spalare de bani se ridica la 12 milioane euro @ Zamosteanu detine printre altele Hala Centrala si Hotel Pleiada @ ”Persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat’’, au precizat procurorii DIICOT Iasi

Cristin Zamosteanu, cel mai prolific dezvoltator imobiliar din Iasi pe sectorul constructiilor de blocuri a fost retinut aseara de procurorii DIICOT fiind acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani intr-un dosar cu un prejudiciu de 12 milioane euro. Asta dupa o zi in care au fost realizate 40 de perchezitii si au fost audiate mai multe persoane. ‘’În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat’’, au precizat procurorii DIICOT Iasi.

Vindea pe ‘’persoana fizica’’

Ancheta este coordonata de Daniel Horodniceanu, fostul sef al DIICOT Romania. Acesta a stabilit ca unul din modurile in care erau savarsite infractiunile de evaziune era realizat prin transferarea apartamentelor de la firma care le construia pe persoana fizica la un pret mic si revanzarea acestora la preturi reale. ‘’Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%’’, au mai precizat procurorii DIICOT.

Un grup organizat structurat pe mai multe paliere

Procurorii lasa sa se inteleaga ca vor fi si altii care vor fi înhățați. Asta deoarece Zamosteanu era ajutat de mai multe persoane si fiecare avea rolul sau, unii se ocupau de achizitia de terenuri altii de obtinerea de autorizatii etc. ‘’În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel: un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal’’, au precizat procurorii.

Celalalt palier se refera la cei erau asociati in grupul de firme si se ocupau cu documentele tranzactiilor. ‘’Un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro’’, au mai precizat procurorii.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane. Potrivit unor surse in acest dosar sunt suspecti si alti dezvoltatori imobiliar puternici si interlopi pentru infractiuni care au legatura cu spalarea banilor obtinuti prin actiuni ilicite.

Cine este Zamosteanu, dezvoltatorul preferat de primarie

Cristian Zamosteanu era un cvasi-necunoscut pana acum 4 ani cand Primaria Iasi a fost preluata de Mihai Chirica. Acum detine cele mai multe terenuri de construit si autorizatii pentru constructii de blocuri din municipiul. Sa nu uitam ca in urma cu un an printr-un schimb de terenuri scandalos Mihai Chirica a vrut sa-i dea lui Zamosteanu tot parcul verde din fata fostei cladiri a Universitatii Petre Andrei vis a vis de Hotel Europa. In zona Zamosteanu detine terenurile pe care s-a aflat redactia Ziarului 24 de ore si recent a primit o autorizatie de constructie in conditiile in care zona este rezervata de zeci de ani construirii pasarelei Centru-Tatarasi. Pentru ca a prosperat mult in ultimii ani sub administratia Chirica, Zamosteanu a cumparat Hala Centrala si Hotel Pleiada.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.