Sefa DNA Iasi a clasat dosarul unui jaf de proportii, dupa 10 ani in care probele au disparut

3643
inundatii pe Prut 2008
inundatii pe Prut 2008

@ Va mai aduceti aminte de scandalul din perioada 2008-2010 in care sefii Directiei de Ape Prut erau acuzati ca i-au dat afaceristului Constantin Comanescu, fara licitatie lucrari de refacere a digurilor de circa 1 milion de euro iar acesta era acuzat ca a luat banii si nu a facut ce trebuie? @ Se stia de pe atunci ca acest scandal se constituise intr-un dosar penal la DNA Iasi @ Celebrul dosar a fost clasat in urma cu o luna de sefa DNA Iasi, Alina Moraru pe motiv ca a trecut prea mult timp, peste 10 ani, pamantul care compune digurile se taseaza pe cale naturala si este greu sa mai tragi vreo concluzie asupra prejudiciului @ Asta in conditiile in care in cei 10 ani s-au facut vreo 3 expertize tehnice si mai mult decat atat, in prima expertiza realizata in anul 2013 de expertul Ionel Meglei s-a constatat existenta unor prejudicii

De mai bine de doi ani DNA Iasi nu ne mai suprinde cu dosare mari ci cu ”clasari” mari adica cu inchiderea unor dosare cunoscute, cu personalitati sau cu prejudicii mari. Astfel, dupa 10 ani de ”cercetari” DNA Iasi a clasat celebru dosar de la Directia de Ape Prut, dosar constituit in urma unui scandal care a tinut prima pagina a ziarelor locale si in care Corneliu Cretu, seful institutiei era acuzat ca a atribuit firmei Com Beton, patronate de Constantin Comanescu, fara licitatie, contracte de circa 1 milion de euro pentru refacerea digurilor afectate de inundatii pe raul Prut si mai mult decat atat, afaceristului i s-au platit sume mari de bani pentru lucrari neexecutate. Mai mult decat atat dosarul a fost clasat pe motivul ca din 2009 si pana in prezent a trecut foarte mult, si nimeni nu-si mai poate da seama acum cat pamant a folosit Comanescu pentru refacarea digurilor. Asta in conditiile in care in cei 10 ani s-au facut vreo 3 expertize tehnice si mai mult decat atat, in prima expertiza realizata in anul 2013 de expertul Ionel Meglei s-a constatat existenta unor prejudicii, adica faptul ca firma lui Comanescu nu folosise cantitatile de pamant prevazute in proiecte pentru refacerea digurilor. Prezentam astazi in exclusivitate detalii din ordonanta de clasare.

Inceputul anchetei

Potrivit ordonantei, ancheta a demarat la data de 6 ianuarie 2010 cand procurorii DNA Iasi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca fostul director al Directiei de Ape Prut ar fi atribuit in mod preferential, fara licitatie, firmei Com Beton, patronate de afaceristul Constantin Comanescu, dupa inundatiile din 2008, lucrari de refacere, suprainaltare si consolidare a raului Prut. Valoarea lucrarilor obtinute astfel de firma Com- Beton ar fi fost de 4.099.766 lei adica 968.593 euro fara TVA. De fapt, dupa cum am mai spus, DNA s-a sesizat dupa aparitia in presa locala iesena a unor articole in care se prezentau neregulile cu privire la contractele de achizitii publice incheiate de Directia de Ape Prut. Este vorba despre „Suprainaltarea digului pe malul drept al raului Prut in zona Sculeni, judetul Iasi” pe o lungime de 11,3 km de metri contract acordat la data de 15.01.2009 avand o valoare de 2.542.436 fara TVA; „Consolidarea malurilor raului Prut pe raza comunei Dranceni, judetul Vaslui; contract acordat la data de 15.01.2009 cu o valoare totala de 352.449 lei fara TVA; „Consolidarea malurilor raului Prut in zona Baranca judetul Botosani”, contract acordat la data de 15.01.2009 cu o valoare de 685.697 lei fara TVA; In plus in actul de sesizare a mai fost cuprins faptul ca firma lui Bogdan Davideanu, fostul director al Agentiei de Protectie a Mediului, Aquaproiect SRL ar fi obtinut de la Directia de Ape Prut lucrari in valoare de 85.000 euro tot fara licitatie.

„Urgenta” lucrari pentru Comanescu

Presa locala a aratat faptul ca desi contractele obtinute de Com Beton au fost atribuite in 2009, la un an de la producerea inundatiilor, Cretu s-a prevalat de prevederile legale privind situatiile de urgenta si i-a dat lui Comanescu lucrarile respective fara licitatie. Demn de precizat ca, afaceristul Constantin Comanescu se afla la acea vreme in anturajul lui Relu Fenechiu, baronul local al PNL care il numise pe functie pe Cretu. Ulterior, procurorii DNA Iasi au mai fost sesizati in legatura cu faptul ca firma Com Beton isi incasase banii dar nu facuse lucrari corespunzatoare, nu folosise cantitatile de pamant trecute in proiecte pentru suprainaltarea digurilor etc. In luna aprilie 2012, DNA Iasi incepe urmarirea penala si cu privire la aceste aspecte.

Primul expert, Meglei constata paguba

La data de 13.06.2013, DNA Iasi il desemneaza pe expertul Ionel Vasile Meglei sa realizeze o expertiza tehnica prin care sa stabileasca daca ”cantitatile de materiale, manopera si transport specificate in situatiile de lucrari intocmite de executant (SC Com Beton SA – n.r) corespund cu cele din proiectul tehnic”. O saptamana mai tarziu, DNA Iasi accepta si participarea unui expert parte, adica un expert ales de cei care erau cercetati in dosar. In luna decembrie 2012, experul Meglei trimite DNA Iasi expertiza in care arata ca a gasit diferente mari intre volumul de materiele decontate de Directia de Ape Prut si cel folosit de Comanescu. Numai la pamantul folosit pentru suprainaltare expertul stabileste ca s-au decontat ilegal 57.200 mc. Bine inteles expertul celor cercetati Petru Danu a gasit diferenta mai mici si mai mult decat atat acesta a aratat ca firma Com Beton ar fi pus mai mult pamant decat i se decontase. In baza acestor expertize in anul 2016, DNA Iasi incepe urmarirea penala pentru abuz in serviciu si a altor infractiuni conexe impotriva lui Petru Deliu, director tehnic la Ape – Prut, Corneliu Cretu-director general, Gheorghe Frasinaru-sef Birou Investitii, Nicusor Lazar Invanciu-administrator la Com – Beton, Olga Musteata-director economic la Directia de Ape Prut precum si impotriva unor functionari fara functii de conducere de la Directia de Ape Prut dar si  impotriva lui Bogdan Davideanu.

Dupa 8 ani, alta expertiza

Dupa 8 ani de ”cercetari” adica in anul 2018, DNA realizeaza o alta expertiza la care participa expertul desemnat Ionel Vasile Meglei, primul expert desemnat Danu Petru si un al doilea expert desemnat pe nume Stelian Nicolaiciuc. Vasile Meglei sustine in continuare ca s-au decontat ilegal cantitati de materiale care nu au fost folosite iar cel de-al treilea expert arata ca lucrarile lui Comanescu se suprapun cu alte lucrari facute pe raul Prut in ultimii zeci de ani deci in anul 2018 (dupa 10 ani) masuratorile sunt neconcludente.

A trecut mult timp: clasare

Alina Moraru isi argumenteaza decizia de clasare cu ajutorul ultimelor doua expertize care ar oferi date neconcludente pentru stabilirea unui prejudiciu. „In acest context se impune a fi avuta in vedere si perioada mare de timp de la momentul contractarii lucrarilor, momentul cand se afirma ca aceste lucrari au fost executate, raportate la momentul definitivarii expertizei (10 – 12 ani) precum si specificul acestor lucrari (ce au fost executate, in special pentru indiguiri si consolidari maluri ) elemente pe baza carora apreciem ca la un moment dat nu se poate formula o acuzatie fata de persoanele implicate in atribuirea si derularea acestor contracte in conditiile in conditiile in care nu poate fi inlaturata mai presus de orice dubiu, imprejurarea ca lucrarile respective au fost executate si pe cale se consecinta nu poate fi dovedita cu probe obiective existenta unei pagube, corelativ cu obtinerea unor foloase necuvenite de catre executanti”, arata sefa DNA Iasi, Alina Moraru in ordonanta de clasare.

S-a trucat procedura de achizitie…si ce daca

Mai mult decat atat in conditiile in care expertii constata ca atat Cretu cat si subordonatii sai au incalcat Legea achizitiilor publice atunci cand au atribuit direct fara licitatie contractele catre firmele lui Comanescu si Davideanu, sefa DNA Iasi a concluzionat ca nu poate fi vorba de un abuz in serviciu deoarece nu exista prejudiciu. „Este adevarat ca in procedurile de atribuire si derulare a contractelor atat specialistul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, expertul desemnat cat si expertii parte au identificat nereguli referitoare la procedurile in cauza, incalcari ce trebuie privite insa, in contextul inexistentei unei pagube, incalcarea acestor dispozitii legale poate atrage, eventual alte forme de raspundere, administrativa, disciplinara dupa caz „, se mai arata in ordonanta sefei DNA Iasi.

Sa mai precizam ca Alina Moraru, nu a facut decat sa inchida un dosar cu fapte care probabil s-ar fi prescris curand si peste care au lasat sa se astearna praful procurori care au condus sau au functionat la DNA Iasi din 2010 si pana in prezent Sorin Calin, Emilian Eva, Bogdan Munteanu etc.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.