Socola: Ministrul pune pe făraș toate cele 91 pile angajate ilegal. ”Altfel, dam faliment”

4729
Institutul de Psihiatrie Socola si Sarame
Institutul de Psihiatrie Socola si Sarame

@ Ministerul Sanatatii a  refuzat sa acorde finantare pentru plata salariilor celor 91 infirmieri si asistenti angajati ilegal printr-un  concurs trucat, in cursul anului trecut @ Fostui manager Gabriel Oprisanu i-a angajat fara sa se asigure ca are si bani sa le plateasca salariile @ In prezent, acestia sunt platiti din fondul de salarii rezervat celor angajati legal in anii anteriori dar situatia poate dura pana cel tarziu in mai @ Din aceasta cauza 97 la suta din bugetul spitalului  se duce pe plata salariilor @ „Imi raman 3 la suta pentru medicamente si intretinere. Suntem intr-o situatie disperata. Pana la urma va trebui sa luam o decizie”, a spus Bogdan Saramet, noul manager care pare sa nu aiba curaj sa ia  o decizie ferma pentru a salva spitalul

In maxim doua luni Institutul de Psihiatrie Socola va da faliment daca noul manager nu va  gasi o solutie de scapare. Astfel, in prezent 97 la suta din veniturile spitalului se duc pe plata salariilor dar aceasta situatie poate continua maxim pana in luna mai. Astfel, pentru bugetul de anul acesta spitalul are prevazute fonduri in suma totala de 8.509.877 lei din care  8.330.687 lei este suma prevazuta pentru cheltuieli de personal. Raman, 179.190 lei pentru medicamente, utilitati,  reparatii, consumabile etc. Ori, unele din aceste contracte sunt deja in derulare, facturile care se platesc depasesc deja bugetul de 179.190 lei. De aceea, spuneam mai sus ca potrivit managerul Bogdan Saramet, aceasta situatie poate dura pana cel tarziu in luna mai. Trebuie sa reamintim ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece in cursul anului trecut, fostul manager Gabriel Oprisanu si echipa sa au angajat un numar de 91 de infirmieri si asistenti fara sa se asigure ca va avea si bani pentru plata salariilor. Noul manager, Bogdan Saramet a solicitat ajutorul Ministerului Sanatatii pentru a acoperi deficitul din bugetul de salarii dar a fost refuzat categoric. „Suntem intr-o situatie critica. Un procent de 97 la suta din buget este rezervat pentru plata salariilor. Ne mai raman doar 3 la suta pentru functionare. Daca nu luam repede o decizie dam faliment”, a spus Bogdan Saramet care nu are curaj sa spuna ca trebuie sa-i concedieze pe cei 91 de infirmeri si asistenti si  pare sa nu aiba curaj nici sa ia aceasta decizie. Insa, daca nu va lua aceasta decizie, in final, nu-si va putea incasa salariul nici macar Saramet deoarece banii se vor termina.

Ministerul nu putea finanta niste angajari ilegale

Raspunsul oferit de Ministerul Sanatatii este perfect legal. Astfel, trebuie sa reamintim de asemenea ca inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Sanatatii au intocmit un raport in care au aratat ca respectivul concurs organizat anul trecut a fost ilegal si trebuie anulat (vezi aici). ” „Atât concursul organizat pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali, cât și cel organizat  pentru ocuparea posturilor de infirmieri s-a desfășurat cu încălcarea prevederilor legale în domeniu respectiv a prevederilor HG nr.286/2011 respectiv: componența comisiilor de concurs și a comisiilor de soluționare a contestațiilor au fost modificate după data publicării anuntului, contrar prevederilor legale. Întocmirea subiectelor pentru proba scrisă s-a realizat cu încălcarea principiului confidențialității  reglementat priin art.21 din HG nr.286/2011 întrucât comisiile de concurs au stabilit subiectele în prezența candidaților, a observatorilor și supraveghetorilor”, se arată în raportul de control întocmit de Ministerul Sănătății, în noiembrie 2019.

Prin urmare, Ministerul Sanatatii nu putea finanta plata salariilor unor persoane angajate ilegal.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.