Un stomatolog si-a bătut joc de gura unui ieșean și s-a ales doar cu avertisment

1741
stomatolog Ramzian Ardeșir
stomatolog Ramzian Ardeșir

@ Culmea, medicul Ramzian Ardeșir, de origine iraniană, contestă in justitie si sanctiunea cu avertisment dispusa de Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania @ Sanctiunea a fost dispusa ca urmare a unei plangeri depuse de un iesean plecat in strainatate si care venise in Iasi special pentru un tratament stomatologic @ Dupa ce si-a montat o lucrare dentara la cabinetul medicului Ramzian Ardeșir, ieseanul a acuzat mai multe infectii la nivelul mandibulei

Foarte multi romani plecati la munca in strainatate se intorc periodic in Romania pentru tratament stomatologice pentru ca sunt mai ieftine. In cazul pe care-l prezentam mai jos, ieseanul F.H a cheltuit o groază de bani la un cabinet stomatologic iar situatia danturii sale este mai grava decat era inainte sa ajunga pe mana medicului. Totul a iesit la lumina cand,  medicul in cauza  a contestat pana si sanctiunea cu ”avertisment” primita de la Colegiul Medicilor din Romania, in conditiile in care viata pacientului F.H a devenit un cosmar, cel putin o perioadă, dupa „tratamentul” din cabinetul stomatologic.  Sanctiunea a fost dispusa dupa ce  ieseanul F.H a depus o plângere pentru malpraxis impotriva medicului Ramzian Ardeșir.

S-a dus pentru niste extractii

Totul a inceput pe data de 25 iunie 2019 cand ieseanul F.H, plecat la munca in strainatate a revenit in orasul natal pentru a-si rezolva problemele dentare. In ziua respectiva s-a prezentat la cabinetul Dental Clinic Camand Stom, la medicul Ramzian Ardeșir pentru niste extractii si înlăturarea unor infectii. Medicul i-a prescris un tratament pentru 7 zile cu augmentin si au decis ca extractiile sa fie efectuate a doua zi. A facut si radiografia dentara iar pe data 26 iunie 2019 timp de 1 ora si 45 de minute i s-au efectuat 4 extractii si suturi. Totul s-a incheiat pe la ora 12.00. La ora 16.00 a inceput sa sangereze abundent l-a sunat pe medic iar acesta i-a spus ca este normal. Medicul l-a sunat la randul sau pe la ora 18.00 dar situatia nu se schimbase, sangerarea s-a oprit abia   dupa miezul noptii. A doua zi  i s-au efectuat 4 extractii dar lucrurile au mers mai bine, sangerarea s-a oprit dupa 4 ore. Au  urmat inca doua zile de extractii pe 28 si pe 29 de asemenea cu dureri si sangerari. Medicul îi spunea mereu ca gaseste zone infectate.  Apoi au stabilit impreuna ca pacientului sa i se puna o ”lucrare” sa i se imbrace  19 dinți cu o coroana din zirconiu-ceramic. Dupa ce i s-a pus lucrarea a observat ca avea supurații, din cauza unor infectii. A efectuat o radiografie si a mers la un alt cabinet stomatologic ocazie  constatat ca avea un rest radicular neextras, o masea neextrasă infectata. De asemenea i s-u descoperit si alte infectii in partea superioara a dintilor frontali.

Medicul a inceput sa țipe la el

In plangerea adresata Colegiului Medicilor Stomatologi acesta arata ca a incercat sa repare la alte cabinete greselile medicului Ramzian dar a fost refuzat. „Am incercat sa rezolv aceste extractii si infectii lăsate la alte cabinete dar am fost refuzat si am fost sfatuit sa ma duc la cabinetul unde am facut lucrarea. Mentionez ca pe toata durata celor 4 zile de interventii chirurgicale, indemanarea si siguranta de sine a domnului doctor lăsa mult de dorit. Se întâmpla sa scape din mana instrumentele cu care lucra si se arata foarte suprins si mirat cand descoperea zone cu infectii”, se arata in plangerea ieseanului.

A revenit la cabinetul medicului Ramzian Ardeșir si i-a reprosat probleme le aparute dupa montarea  lucrarii. Medicul Ramzian Ardeșir a inceput sa țipe la el motiv pentru care s-a decis sa nu mai colaboreze cu acesta. Dupa aceea a depus plangere la Colegiul Medicilor Stomatologi. I-a cerut medicului sa-i restituie o parte din banii pe care i-a dat dar acesta a refuzat.

Sancționat de Colegiul Medicilor

In data de 18.07.2019, ieseanul a formulat plangere la Colegiul Medicilor Stomatologilor care la randul sau a consultat o comisie de medici specialisti. Investigatiile efectuate de medicii specialisti au scos la lumina erorile efectuate de  Ramzian Ardeșir. „S-a aplicat un tratament stomatologic intempestiv pe un teren neasanat (resturi radiculare la nivelul dintilor 1.7 si 2.6 chisturi periaplicale. Tratamentele endodontice sunt incomplete iar tratamentele protetice  sunt incorecte din punct de vedere functional, fara perspectiva realizarii unui tratament complet  prin asanarea corespunzatoare a campului proteic”, se arata in raportul prin care Colegiul Medicilor a motivat sanctionarea medicului Ramzian Ardesir.

Tradus in cuvinte mai simple, medicului i se reproseaza ca nu a efectuat toate extractiile si nu a tratat toate infectiile inainte de a monta lucrarea.

E nemultumit de sanctiune

Ramzian  Ardeșir a contestat la Tribunalul Iasi (vezi aici) sanctiunea dispusa de Colegiul Medicilor. Acesta sustine ca in cazul lui F.H problemele au aparut din cauza pacientului din cauza ”conduitei sale post-tratament”. De altfel si cand a fost audiat de comisia de disciplina a Colegiului Medicilor, Ramzian Ardeșir a dat vina pe pacient si ca reclamatia a fost depusa deoarece a refuzat sa-i returneze jumatate din banii pe care îi primise de la acesta. „Cu privire la constatarile ce vizeaza nivelul mandibular o serie din sustinerile comisiei de specialitate sunt criticabile  dupa cum urmeaza: plagile postextractionale indicate sau sensibilitatea dentara post-tratament sunt aspecte ce țin de conduita pacientului post-tratament si nu de efectuarea actului profesional propriu-zis eronată. De altfel, analiza comparativa a situației pacientului in momentul  examinarii sale  cu analiza fotografiilor si radiografiilor la momentul finalizarii tratamentului ar fi permis comisiei de specialitate  sa constate cu usurință ca imediat dupa finalizarea tratamentului starea pacientului se prezenta in mod evident imbunatatita, astfel ca revenea  comisiei de specialitate obligatia sa cerceteze aspecte ce țin de conduita post-tratament”, se arata in contestatia depusa de Ramzian Ardeșir.

Pana in prezent Tribunalul nu a fixat un termen in dosarul inregistrat de Ramzian Ardeșir.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.