Afacerist trimis la inchisoare pentru moartea unui angajat. Amendă uriașă pentru firmă

1405
ambulanta IML
ambulanta IML

@ O firmă din judeţul Iaşi a fost sancţionată cu mai bine de 150.000 de lei, după decesul unui salariat @  În plus, un reprezentant al societăţii a fost trimis la puşcărie @ Astfel, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au dispus luni, 12 septembrie 2022, condamnarea lui Cristian Costel Neghină la 4 ani şi 6 luni de temniţă, pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă @ În acelaşi dosar, Marian şi Paul Stratulat au primit câte o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare, dar cu suspendare. Totodată, SC Prasino Dassos SRL a fost amendată penal cu 175.000 de lei.

O firmă din Iaşi a fost amendată cu mai bine de 150.000 de lei, după moartea unui angajat. Aşadar, luni, 12 septembrie 2022, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au dispus condamnarea lui Cristian Costel Neghină (43 de ani) la 4 ani şi 6 luni de temniţă, pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă.
În acelaşi dosar, Marian (41 de ani) şi Paul Stratulat (36 de ani) au primit câte o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare, dar cu suspendare. Totodată, SC Prasino Dassos SRL a fost amendată penal cu 175.000 de lei. Mai mult, activitatea firmei amintite a fost suspendată pentru următoarele 3 luni. Pe de altă parte, judecătorii au constatat încetarea procesului penal în cazul lui Cristian Costel Neghină şi al SC Prasino Dassos SRL, pentru refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale, în scopul împiedicării verificărilor privitoare la aplicarea reglementărilor generale şi speciale în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătaţii în muncă, în termen de cel mult 15 zile de la primirea celei de-a doua solicitări, pe motiv că răspunderea penală s-a prescris.

Despăgubiri de zeci de mii de lei, după moartea unui angajat

Pe lângă pedepse, judecătorii au admis în parte acţiunile civile şi au obligat inculpaţii, în solidar, să achite daune morale în valoare totală de 80.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă. Procesul celor 4 inculpaţi a început pe 28 octombrie 2020. Procurorii ieşeni i-au trimis în judecată pe inculpaţi sub acuzaţiile amintite. În urmă cu mai bine de 3 ani, cei 3 ieșeni și firma amintită au fost trimiși în judecată, în același caz. Numai că, atunci, instanța a decis întoarcerea dosarului pe mesele procurorilor.
Anchetatorii au afirmat că, pe data de 17 noiembrie 2014, în timp ce A.C. își desfășura activitatea în calitate de ziler în beneficiul SC Prasino Dassos SRL Iași, în cadrul partidei de exploatare de masă lemnoasă 414, UP III Roșcani, amplasată în pădurea denumită popular „Pietriș”, din comuna Trifești, județul Iași, a fost accidentat de un arbore dezrădăcinat, care a căzut peste el. Mai apoi, ieșeanul a murit la spital în urma leziunilor suferite. „Accidentul s-a produs pe fondul unor omisiuni ale societății angajatoare și ale inculpaților C.C.N., persoana care reprezenta societatea angajatoare și avea atribuții de exploatare a partidei în care s-a produs accidentul, P.S. și M.S. (zilieri care desfășurau activități de exploatare în cadrul partidei în care s-a produs accidentul)”, au arătat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Acuzaţi că au refuzat să prezinte actele în faţa inspectorilor de la ITM Iaşi

Oamenii legii au adăugat că, după producerea accidentului, societatea și reprezentantul său au refuzat în mod nejustificat să prezinte organelor competente din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași documentele legale necesare efectuării cercetării accidentului de muncă, în scopul împiedicării verificărilor privitoare la aplicarea reglementarilor generale și speciale în domeniul relațiilor de muncă.
Această acuzaţie a fost, însă, ştearsă de magistraţi, pe motiv că răspunderea penală s-a prescris. Acum, însă, firma din Iaşi a fost amendată cu peste 150.000 de lei, după moartea unui angajat, în vreme ce un reprezentant al societăţii a fost trimis la temniţă.

Patron condamnat la inchisoare pentru moartea unui angajat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.