Cartier de blocuri gajat la banca pentru 5 milioane de euro. Clientii care au platit avans au pierdut toti banii

8681

Cartier de blocuri (Green Park) gajat la banca pentru 5 milioane de euro. Clientii care au platit avans au pierdut toti banii

@ Compania Inter-Doga, noul proprietar al cartierului Green Park a ipotecat blocurile si terenurile pe care le-a cumparat la licitatie pe data de 29 ianuarie @ Societatea controlata de Gunay Doga, un cetatean german de origine turca a contractat un credit in valoare de 5 milioane de euro de la OTP Bank Romania SA @ Din vanzarea blocurilor, lichidatorul judiciar Maestro SPRL s-a ales cu 10 miliarde lei vechi iar cetatenii care au data vans pentru aspartamente nu au primit nimic

Chiar daca a platit 8 milioane de euro pentru  a cumpara cartierul de blocuri Green Park , societatea Inter-Doga va putea dispune de intreaga proprietate doar in anumite conditii. Asta deoarece, pe data de 29 ianuarie a.c, ziua in care a semnat cu lichidatorul judiciar al Future Investitii Imobiliare SRL contractual de vanzare-cumparare pentru achizitionarea Green Park, situat in municipiul Iasi, in zona Tatarasi, Inter-Doga a contractat si un credit in valoare de 5 milioane euro de la OTP Bank Romania SA. Cel mai probabil banii obtinuti prin credit au fost folositi pentru acoperirea sumei necesare achizitiei, 8 milioane euro. Creditul a fost garantat cu blocurile si terenurile care au facut obiectul contractului de achizitie iar, dupa cum am lasat sa se inteleaga si mai sus banca a impus o serie de reguli atunci cand a pus la dispozitia Inter-Doga SRL suma de 5 milioane euro. “Ne obligam sa nu grevam, sa nu instrainam, sa nu inchiriem, sa nu dezmembram, sa nu alipim, sa nu construim sau sa nu demolam, sa nu restructuram ori amenajam bunul imobil ce face obiectul prezentului contract decat cu acordul prealabil al creditorului”, se arata in contractual de imprumut.

Asta inseamna ca Inter-Doga  nu va putea sa construiasca sau sa vanda apartamente fara acordul prealabil al OTP Bank.

Din 8 milioane euro clientii nu au primit nimic

In editia din 11 februarie 2018, in articolul cu titlul “Cartier de blocuri vandut la licitatie cu 8 milioane euro. Sute de romani au luat teapa”, ziarul on line www.dezvaluirea.ro,  a prezentat detalii ale contractului de vanzare-cumparare incheiat intre SC Inter-Doga SRL si lichidatorul judiciar al Future Investitii Imobiliare SRL si anume lichidatorul judiciar al Maestro SPRL. Astfel, au fost vandute prin licitatie 6 blocuri deja construite pe o suprafeta de teren de aproape 5 hectare (mai exact 48.307 mp). In total au fost vandute un numar total de 181 de apartamente, situate in toate cele 6 blocuri,  15 garaje si 194 de boxe si mai multe parcari subterane. Cu toate ca dupa cum s-a vazut mai sus, cartierul a fost vandut cu 8 milioane euro, cei 110 creditori persoane fizice care au platit avansuri catre Future Investitii Imobiliare SRL pentru a cumpara o locuinta si nu si-au primit apartamentele deoarece firma a dat faliment, nu au primit nici acum nici un ban. Cu alte cuvinte din cei 8 milioane euro, simpli cetateni care au platit avans nu vor primi nici un euro. Asta deoarece toti banii au fost incasatii de banci sau de lichidator. Astfel, conform planului de distribuire a sumelor, publicat de lichidator in Buletinul Procedurilor de Insolventa nr.534/23.02.2018, din cei 8 milioane euro Banca Nationala a Greciei reprezentata de Banca Romaneasca a primit 16.352.435 lei adica 3,6 milioane euro iar Banca Romaneasca a primit 18.982.046 lei adica 4,2 milioane euro.

Lichidatorul a incasat 10 miliarde lei vechi

Cu diferenta de bani au fost achitate o serie de facturi si s-a platit onorariul lichidatorului care este de 1.051.201 lei la care s-au adaugat inca 23.000 si inca 1.000 euro reprezentand alte servicii”. In momentul in care a dat faliment SC Future Investitii Imobiliare SRL  avea datorii totale de 112.159.237 lei adica circa 24,3 milioane euro iar creditorii garantati sunt Banca Nationala a Greciei-6,059 milioane euro,  Banca Romaneasca SA- circa 8 milioane euro, Inter Doga SRL-66.927.040 lei. Future Investitii Imobiliare SRL a intrat oficial in insolventa la data de 14.06.2012 in urma cererii depuse de Banca  Romanesca SA. In spatele afacerii Green Park se afla firme inregistrate in offshoruri din Cipru si Insulele Virgine Britanice cum ar fi Utl Universell Trade Ltd si Luzex Development Ltd dar si cetateni israelieni cum ar fi Ygal Moshe Zohar, compania cu sediul in Romania fiind infiintata inca din anul 2005. Future Investitii Imobiliare SRL a obtinut in anul 2006, de la Primaria Iasi, o autorizatie de construire pentru 16 blocuri turn cu o inaltime intre 8 si 12 etaje dar pana in anul 2009 a construit doar 6 blocuri.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.