Cazul muncitorului ucis de neglijenta la Arcelor Mittal Iasi. Filmul complet al tragediei

2634
????????????????????????????????????

@ Accidentul de munca s-a produs la Arcelor Mittal Steel Tubular Products SA , fosta Tepro @ Traversa unui pod rulant a lovit o stiva te tevi, care a cazut peste muncitorul Costica Streinu @ Barbatul  a sangerat pana a murit @ Procurorii ieseni au finalizat recent ancheta iar judecatorii au inceput deja audierile

Procurorii ieseni au finalizat ancheta in cazul muncitorului ucis chiar in anul in care ar fi trebuit sa iasa la pensie. Anchetatorii au constatat ca muncitorul Costica Streinu in varsta de 63 de ani, angajat la Arcelor Mittal Steel Tubular Products SA a murit din cauza neglijentei. De altfel, procurorii au solicitat ca Arcelor Mittal Steel Tubular Products SA (fosta Tepro SA) sa fie introdusa parte civila responsabila in acest dosar. Cumplitul accident de munca s-a produs pe data de 16 ianuarie 2015 cand mai multi muncitori printre care si Costica Streinu au fost desemnati sa transporte niste stive de teava dintr-o hala de produse finite intr-o hala de depozitare. La sfarsitul lui 2014, Arcelor Mittal inregistrase o supraproductie de teava,  8.600 de tone si de aceea a decis sa le depoziteze in unele hale pe care la avea la dispozitie. Conform anchetei realizate de Inspectoratul Teritorial de Munca, in ziua in care a decedat muncitorul Costica Streinu,  au avut loc o serie de incalcari ale normelor de protectie a muncii, incalcari care au dus la producerea tragicului eveniment. Strivit de stiva de tevi, muncitorul a sangerat pana a murit.

Podul rulant a lovit stiva de tevi

Transporul tevilor dintr-o hala in cealalta se realiza cu ajutorul unui pod rulant care era condus de macaragita Adriana Zamfir. La podul rulant era atasat o traversa pe care muncitorii asezau tevile si le legau pentru a fi transportate. Potrivit normelor operatiunile de la sol trebuiau facute de cel putin doi muncitori. Asta deoarece unul supravegea traversa iar celalalt dirija macaragita. La acest pod rulant erau detasati Costica Streinu si Marius Diarciuc. Dupa ce a transportat o cantitate de teava, la un moment dat in jurul orei 11.30, din cealalta hala, impreuna cu podul rulant si traversa s-a intors numai Costica Streinu. Celalalt muncitor fusese trimis in alta parte pentru o  scurta perioada de timp. Incalcand normele de protectie a muncii, macaragita a coborat fara sa fie dirijata podul rulant si asa s-a produs tragedia. „La ora 11.30 podul rulant condus de Zamfir Adriana s-a intors in Hala 3 pentru a prelua ultimelel legaturi de teava si desi stia ca  legatorul de sarcini Diarciuc Marius nu s-a intors cu ea iar la stiva de  teava se afla doar Streinu Costica, a inceput sa coboare traversa macaralei fara sa fie dirijata de la sol si fara sa se asigure ca nu este nici o persoana in preajma.  Partea vatamata a prins de o chinga textila atasata traversa montata. Cealalt capat a ramas liber si a lovit stiva din spatele sau care a cazut peste piciorul sau si la imobilizat la sol”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Stiva de tevi s-a prabusit deoarece legatura metalica cu care era prinsa s-a rupt dupa ce a fost lovita de traversa. Barbatul a murit a doua zi la spital din cauza hemoragiei si a multiplelor contuzii interne. Procurorii i-au trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca  pe macaragita Adriana Zamfir si pe gestionarul stivelor de tevi, un angajat pe nume Danut Petrisor. Celelalt muncitor care trebuia sa se afle langa Streinu, Diarciuc a fost scos de sub urmarire penala.

Familia barbatului solicita despagubiri de la Arcelor Mittal dar si de la cei trimisi in judecata. In acest dosar judecatorii au fost de acord sa se vizioneze si o inregistrare audio-video, un filmulet realizat in hala in ziua respectiva.  Arcelor Mittal Steel Tubular Products face parte din ”imperiul” Mittal al magnatului indian Lakshsmi Mittal.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.