Control finalizat la Primaria Iasi! Mafia din urbanism, teapa de miliarde la bugetul local

3388
bloc Zinan - Arcu

@ Marii dezvoltatori pe care actuala conducere a primariei in numeste ‘’investitori’’ nu au platit corect taxele si impozitele catre bugetul local @ Aceasta constatare a fost facuta de Curtea de Conturi care a finalizat recent un control la Primaria Iasi @ In Iasi, scandalurile imobiliare cu blocuri inghestuite intre case sau blocuri inghesuite intre alte blocuri, abuzuri semnalate de cetateni, sunt la ordinea zilei @ Deja judecatorii au desfiintat doua autorizatii de construire

I

ata ca a iesit la lumina si adevarul despre contributia dezvolatorilor la economia municipiului Iasi. Astfel, in conditiile in care pe de o parte primarul Mihai Chirica si viceprimarul Gabriel Harabagiu le tine parte sustinand ca cei care construiesc blocurile dezvolta economic orasul iar de cealalta parte se afla cetatenii care reclama in permanenta ca autorizatiile se elibereaza abuziv, se inghesuie blocuri intre case iar urbea devine din ce in ce mai aglomerata si mai poluata iata ca o institutie a statului ofera un prim raspuns in aceasta ‘’disputa’’. Camera de Conturi Iasi a finalizat recent un control la Primaria Iasi si a constatat abateri financiare de 1.029.000 lei cu precizarea ca nu s-a putut stabili valoarea totala a prejudiciilor deoarece verificarile au fost facute prin sondaj. Raportul arata ca cele mai mari abateri s-au inregistrat la modul in care municipalitatea a colectat taxele si impozitele de la mult laudatii dezvoltatori. Astfel, in primul rand municipalitatea nu a urmarit exact termenele de finalizare a noilor blocuri si case astfel incat sa colecteze taxele locale pentru acestea. Adica asa cum primaria ii someaza pe ieseni sa-si plateasca taxele si impozitele pe case si terenuri la fel trebuiau urmariti si marii dezvoltatori astfel incat sa achite taxele pentru noile blocuri. ‘’Nu s-a efectuat o verificare a gradului de realizare a lucrarilor pe perioada de valabilitate a autorizației de construire, in scopul regularizarii taxelor pentru eliberarea autorizațiilor de construire aferente, in funcție de stadiul fiecarei construcții și identificarii datei de la care cladirile sunt supuse impozitarii’’, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Acelasi document mai arata ca municipalitatea nu a colectat corect nici taxele de autorizare a noilor blocuri sau case. ‘’ Nu au fost urmarite in vederea incasarii toate veniturile cuvenite bugetului local din taxe pentru eliberarea/vizarea autorizațiilor pentru a desfașura o activitate de alimentație publica (pâna la finalizarea acțiunii de audit au fost incasate taxe cuvenite bugetului local in valoare de 2.796 lei)’’, se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Municipalitatea a primit termen pana la urmatorul control  al Curtii de Conturi sa verifice toate autorizatiile eliberate si sa colecteze banii care se cuvin bugetului local. In caz contrar conducerea primariei va fi sanctionata.

Din ce in ce mai multe blocuri ridicate ilegal

In municipiul Iasi, cele mai multe scandaluri publice sunt cele legate de abuzurile din urbanism. Din ce in cea mai multi cetateni reclama eliberarea ilegala a unor autorizatii de construire pentru blocuri intre case sau blocuri inghesuite intre alte blocuri. Vom da cateva exemple, cazuri urmarite de Dezvaluirea.ro. Dezvoltatorul  Cristinel Bolobita ridica un ditamai blocul lipit de case langa Spitalul de Boli Infectioase pe strada Octav Botez. In urma ilegalitatilor reclamate de proprietarii de case din zona judecatorii au suspendat autorizatia de construire. Mai mult judecatorii au constatat falsuri in documentatia de autorizare si au sesizat parchetul. De asemenea tot magistratii ieseni au anulat autorizatia de construire obtinuta de firma Zinan Investment Group pentru a ridica un bloc pe strada Arcu, in spatele fostei Salii Vointa. Sesizarea a fost facuta de doua societati comerciale care detin spatii comerciale in zona precum firma de panificatie Afer. O alta, autorizatie de construire suspendata este cea eliberata pentru fiul fostului procuror DNA Ioan Amariei, Alexandru Ioan Amariei care vrea sa ridice un bloc in Copou pe b-dul Carol nr.40-42 langa fosta policlinia cu plata. Autorizatia a fost suspendata ca urmare a sesizarii facute de locatarii din zona si de prefect.

Constantn MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.