Deleanu si SC Cotnari SA: dosar penal pentru fraudă, fals și grup infractional

11525
Constantin Deleanu, SC Cotnari SA
Constantin Deleanu, SC Cotnari SA

@ Magistrații Tribunalului au dispus in urmă cu doua zile ca procurorii ieșeni să înceapă urmarirea penala pentru savarsirea de catre patronii SC Cotnari SA si Casa de Vinuri Cotnari, a unor infractiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și delapidare @ Plângerea penală a fost depusă prin reprezentant legal de niște tărani care au revendicat terenuri exploatate in prezent de familia Deleanu si Compania Cotnari

Dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și delapidare la SC Cotnari SA si SC Casa de Vinuri Cotnari SA. Astfel,  in urmă cu doua zile magistrații ieșeni de la Tribunalul Iași au admis o plangere (vezi aici) impotriva unei ordonante de clasare depusa de niste tarani din Cotnari care au revendicat suprafete de teren exploatate de familia Deleanu si companiile viticole pe  care le detin. Cu alte cuvinte taranii respectivi au depus in anul 2019 o plangere penala impotriva lui Constantin Deleanu a societatilor sale si a celorlalti membri din conducere companiilor viticole  iar procurorii au dispus clasarea. Dosarul penal are numarul 671/P/2019 iar plângerea penală a fost depusă de Vasile Baciu, Ioan Apetrei și Constantin Grigoraș si a fost clasată prin  ordonanta nr. 26/II/2/2021 din 13.05.2021 a Parchetului de pe langa Tribunalul Iași. Cei trei cetățeni din Cotnari, s-au plâns judecatorilor ca procurorii au efectuat o ancheta superficiala inainte de a dispune clasarea dosarului. Judecatorii au constatat ca cei trei ieșeni au dreptate si de aceea au dispus ca de aceasta data sa ‘’realizeze o urmărire penală efectivă’’ dupa redeschiderea urmaririi penale.

Care sunt faptele penale sesizate

Infractiunile de evaziune fiscală si fals se refera la terenurile cumparate de SC Cotnari SA de la taranii din Cotnari. Astfel, Deleanu ar fi scos sume mari de bani din contul companiei pretextând că ar fi platit taranilor carora li s-au retrocedat terenurile si investitiile de pe suprafetele respective adica plantatiile de vie. Țăranii sustin insa că nu au primit banii. In aceste conditii se pune intrebarea unde s-au dus banii, o suma importanta avand in vedere ca este vorba de 22.000 dolari pentru un hectar in discutie fiind circa 700 hectare. De asemenea a mai fost sesizat faptul ca SC Cotnari SA a vandut 660 hectare catre firma Avi Cooper Impex SRL din Botosani care potrivit unor surse este condusa de apropiati ai familiei Deleanu. Pentru cele 660 de hectare de teren firma din Botosani a platit 2.760.000 lei adica un pret de 4.200 lei pe hectar (vezi aici).

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.