Descinderi la Iași în dosarul Mafiei concediilor medicale. Miliarde încasate cu firme de la țară

9674
Halaucesti
Halaucesti

@ În dosarul decontării ilegale a unor concedii medicale fictive procurorii DIICOT au ridicat documente si de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi @ Asta deoarece doua dintre firmele care au incasat ilegal fonduri decontate de Casa de Sanatate pentru bolnavi închipuiți de TBC sunt din judetul Iași, fiind înregistrate în Hălăucești @ Pentru bolnavi inchipuiți de tuberculoza, cu diagnostic fals statul a decontat peste 6 milioane lei @ Pe fișele medicale cu diagnostic fals era parafa unor medici din județul Neamț

Mafia concediilor medicale are tentacule si la Iași. Astfel, procurorii DIICOT Neamt au ridicat zilele trecute documente si de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi. Descinderile au avut loc in trei județe Harghita, Neamt și Iași. Asta deoarece pe fisele medicale completate în fals cu diagnosticul ‘’tuberculoză’’ se aflau parafele unor medici din judetul Neamt printre care cel mai cunoscut este Leonard Chirițescu iar firmele care încasau banii aveau sediile sociale in judetele Iasi si Harghita. Reteaua ar fi fost coordonata de doi fosti angajati ai Casei de Sanatate din Neamt si anume Florin Niculăeș si Nicoleta Stan. Astfel, in orasul Balan judetul Harghita erau inregistrate doua dintre firmele implicate si anume Marcopont Prest  SRL si Simi-Ana-Med Tex SRL. In comuna Halaucești din judetul Iasi, la adresa Hălăucești nr.1033 erau inregistrate firmele Arz Med Farm si Zarec 48 Aparmed SRL. In firmele respective erau asociati rudele ale celor doi. Zeci de persoane au fost angajate fictiv pe cele 4 firme. La scurt timp dupa ce se faceau documentele de angajare, persoanele respective intrau in concediu medical cu diagnosticul ‘’tuberculoza’’. Se folosea acest diagnostic deoarece suma decontata de CJAS pentru angajatii bolnavi de TBC este cea mai mare. In realitate oamenii erau sanatosi iar banii intrau in conturile celor care controlau firmele. Prejudiciul estimate in dosar se ridica la peste 6 milioane lei iar ‘’jaful’’ s-a petrecut in perioada 2014-2019. Astfel, in ceea ce priveste cele doua firme din judetul Iasi, in perioada respectiva SC Arz Med Farm SRL (cu asociați Neculăeș Florin și Neculăeș Cezar) a decontat pentru concedii medicale suma de 1.158.255 lei iar Zarec 48 Aparmed SRL (cu asociat Neculăeș Cezar, tatăl lui Neculăeș Florin) a decontat 969.684 lei. ‘’Noi am pus la dispozitia organelor de ancheta toate documentele solicitate. Alte informatii nu putem oferi deocamtata’’, a spus Radu Țibichi, seful CJAS Iasi.

În acest dosar au fost audiate la sediul DIICOT Neamt un numar de 12 persoane. Prezentăm mai departe comunicatul emis de DIICOT in ziua in care au avut loc perchezitiile si audierile. O parte dintre cei implicati au fost arestati la domiciliu sau plasati sub control judiciar.

 

Leonard Chiritescu
Leonard Chiritescu

Reteaua a fost descoperita de jurnalistii de la Recorder (vezi aici)

COMUNICAT DE PRESA DIICOT

”La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Neamţ efectuează un număr de 16 percheziţii domiciliare, dintre care 3 la sediile unor instituţii publice, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual”, se arata in comunicat.

Potrivit DIICOT,  ‘’pe teritoriul României, s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat, ai cărui membri s-au asociat în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor acestora şi chiar prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajaţi ai societăţilor comerciale pe care le-au folosit în acest scop. Angajarea acestor persoane s-a făcut cu titlu fictiv, societăţile fiind înfiinţate exclusiv în scopul obţinerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale’’

Liderii acestui grup infracţional sunt persoane care prin prisma poziţiilor profesionale deţinute, (consilier cls. I — grad superior în cadrul acestui serviciu (coordonator), în perioada 01.01.2006 — 31.10. 2006 şi de şef serviciu CAS Neamţ în perioada 01.11.2006 — 01.01.2013 sau şef Serviciu Evidenţă Asiguraţi, Carduri şi Concedii Medicale din cadrul CAS Neamţ) au cunoscut modul de funcţionare al decontării concediilor medicale, astfel încât s-au folosit de toate pârghiile cunoscute, în conivenţă cu persoane din sistemul medical şi au folosit persoane din familie sau anturajul apropiat pentru realizarea întregului mecanism care a dus la obţinerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale în cauză.

”Activitatea infracţională a grupului s-a desfăşurat sub mai multe modalităţi, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea cu caracter fictiv a unor persoane la anumite societăţi comerciale, pe alt palier obţinerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care atestau în mod nereal faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintau anumite boli, iar pe palierul final aceleaşi persoane s-au adresat concomitent mai multor Case Judeţene de Asigurări de Sănătate de unde au beneficiat simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 6 milioane de lei”, se mai arata in comunicatul DIICOT.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.