Sadoveanu expropiat si dupa moarte. Sase institutii vor sa ramane stapane pe averea marelui scriitor

2699

@ Smaranda Caterina Herfurt, nepoata scriitorului se judeca cu 6 institutii ale statului pentru a obtine retrocedarea averii lui Sadoveanu @ Pentru a pastra bunurile scriitorului institutiile respective paseaza raspunderea de la una la alta astfel incat totul sa devine incert si sa nu se ajunga la un proces de retrocedare

Este mai mult decat evident ca in zilele noastre primeaza interesul material si nu respectarea memoriei valorilor neamului. Statul roman nu vrea nici in ruptul capului sa retrocedeaza sau macar sa-i despagubeasca pe mostenitorii lui Mihai Sadoveanu. Smaranda Caterina Herfurt, nepoata lui Mihail Sadoveanu a dat in judecata 6 institutii ale statului in incercarea de a obtine retrocedarea bunurilor scriitorului, fiind vorba despre o casa care exista si astazi si a fost transformata in muzeu si o suprafata de teren. Pentru a obtine bunurile bunicului sau Smaranda Herfurt a dat in judecata statul roman prin Ministerul Finantelor Publice, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad, Consiliul Judetean, Muzeul Literaturii Romane, Regia Autonoma Romisilva si Ministerul Agriculturii.

Procesul a inceput si la ultimul termen de judecata institutiile respective prin intermediul unor avocati sau juristi au invocat lipsa calitatii procesuale pasand responsabilitatea solutionarii cererii de retrocedare, de la una la alta. Aceasta strategie a fost aleasa tocmai pentru a ingreuna sau impiedica declansarea procesului de retroceda. Avocatul iesean Remus Moraru care o reprezinta pe Smaranda Herfurt a obiectat sustinand ca toate institutiile vizate de acest proces administreaza sub o forma sau alta terenurile si casa Mihail Sadoveanu, din Copou, municipiul Iasi.

Acesta a aratat ca Mihail Sadoveanu a detinut proprietatea din Copou, casa si o suprafata de circa 6 hectare teren impreuna cu fratele sau Vasile Sadoveanu, proprietatea fiind numita la vremea respectiva in documentele oficiale <>. Prin actul nr.687/14.05.1918, Mihail Sadoveanu a iesit din indiviziune si a devenit unic proprietar.

Scriitorul a fost inselat de statul roman

Remus Moraru a aratat ca la un moment dat intre statul roman si Sadoveanu a intervenit un contract de schimb pe o perioada de 4 ani. „Prin acest schimb de folosinta Mihail Sadoveanu a primit de la statul roman o suprafata de 25 de hectare cu toate constructiile si instalatiile aflate pe acest teren, situat in comuna Ciorogarla judetul Ilfov iar acesta a dat in schimb statului in folosinta terenul in suprafata de 6 hectare situat in Copou Iasi. Schimbul s-a facut in baza unei hotarari a Consiliului de Ministri din luna septembrie a anului 1945. Dupa expirarea termenului de valabilitate a schimbului de folosinta, Statul Roman in loc sa restituie proprietatea catre autorul meu, Mihail Sadoveanu, a procedat la incheierea unui proces verbal in data de 2.01.1951 prin care avand „aprobarea” Ministerului Agriculturii, a preluat in mod definitiv terenul, fiind preluat astfel abuziv de Institutul Agronomic Iasi”, a spus Remus Moraru.

Fiind transformata in muzeu casa este administrata de Consiliul Judetean si Muzeul Literaturii Romane iar terenul a fost impartit in parcele fiind administrat de institutiile chemate in judecata. Judecatorii au spus ca vor decide in perioada urmatoare daca vor admite cererile depuse de institutiile respective de a iesi din proces prin „lipsa calitatii procesuale”.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.