@ Victor Farcasel directorul administrativ al Institutul de Boli Cardiovasculare prof.dr. G.I.M Georgescu Iasi a atacat in instanta decizia DNA prin care mai multi medici si sefi din spital dar si patroni ai unor firme de medicamente au fost scosi de sub urmarire penala intr-un dosar in care s-au facut cercetari pentru luare de mita si abuz in serviciu @ Plangerea il vizeaza chiar si pe managerul general Grigore Tinica dar si Vasile Astarastoase, fostul rector al UMF Iasi dar si pe Daniele Drugus directoarea economica a institutiei de invatamant superior @ Farcasel este suparat pe faptul ca el a fost trimis in judecata iar ceilalti medici si directori, un fost rector dar si patroni de firme de medicamente au scapat desi poate in cazul lor fusesera formulate acuzatii mult mai grave
Dosarul de coruptie de la Institutul de Boli Cardiovasculare prof.dr. G.I.M Georgescu Iasi ia o intorsatura neasteptata. Suparat pe faptul ca dintr-un dosar stufos de coruptie, un dosar cu mii de pagini in care s-au formulat zeci de acuzatii de abuz in serviciu si luare de mita au fost trimise in judecata doar trei persoane printre care se numara si el, Victor Farcasel, directorul administrativ al spitalului s-a plans judecatorilor. Farcasel a atacat decizia procurorilor cu un dosar ce are ca obiect ”plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata”. Cu alte cuvinte Farcasel doreste ca judecatorii sa decida obligarea DNA de a continua cercetarile penale si in cazul celorlalte persoane care sunt implicate in acest dosar si sa nu iasa numai el tap ispasitor. Supararea acestuia pleaca si de la faptul ca s-a ales si cu sechestru pe avere (pentru recuoperarea unui prejudiciu de 407.000 lei) iar cererea de a a-si scoate bunurile de sub aceasta sarcina i-a fost respinsa de judecatori. In consecinta, Farcasel a fost nevoit sa faca plangere chiar si impotriva managerului general Grigore Tinica si a sotiei sotiei acestuia, a familiei de medici Nedelciuc (Igor-medic, Victoria-economist), a fostului rector al UMF Iasi, Vasile Astarastoae si a directoarei acestei universitati respectiv Daniela Drugus. La sfarsitul acestui articol vom prezenta lista completa a celor 37 de persoanele fizice si juridice care au calitatea de ”intimat” in plangerea depusa de Farcasel dar pana atunci vom mai trece inca o data in revista acuzatiile grave pe care procurorii le-au trecut cu vederea in aceasta rezolutie de clasare contestata in justitie.
Ce s-a ales dintr-un dosar gros , cu mii de pagini
Dupa cum am spus, vom enumera o parte din infractiunile cercetare si care nu s-au finalizat cu solutie de trimitere in judecata. Astfel, inca din primele cercetari DNA Iasi a verificat modul in care in anul 2012, Institutul de Cardiologie a obtinut fonduri europene pentru implementarea proiectului „Extindere si Modernizarea unui Centru de Cercetare a Tratamentului Invaziv al Fibrilatiei Atriale, ca metoda de preventie a insuficientei cardiace, prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. G.I.M Georgescu”. In cadrul acestui proiect au fost achizitionate unele echipamente ce urmau a fi instalate conform unor proceduri, persoana desemnata in proiect sa le efectueze fiind directorul medical Eduard Dabija. Numai ca Dabija a luat banii, 10.000 lei dar de modul de instalare a echipamentelor nu i-a pasat. „S-a atestat nereal faptul ca Dabija Raul Eduard a desfasurat activitati de supraveghere a instalarii si punerii in functiune a echipamentelor achizitionate in cadrul proiectului mentionat desi in realitate acestea nu fusesera efectuate in perioadele amintite”, au aratat procurorii DNA.
Tinica a primit ”cadou” o statie de epurare
De asemenea, DNA a mai constatat ca SC Gemedica SRL a platit familiei managerului Tinica, contravaloarea unei ministatii de epurare pe care medicul a montat-o la vila sa din satul Paun, comuna Barnova. Aceasta statie de epurare ar fi fost comandata de Angela Tinica de la firma Criber Net SRL din Piatra Neamt si ar fi fost platita de Gemedica SRL care a scos din conturi pentru achizitionarea acesteia dar si montare si intretinere 30.958,96 lei la care se mai adauga 1.218 euro. De asemenea SC Gemedica SRL reprezentata de un anume Catalin Aurel Galea i-ar fi platit lui Tinica in mai multe randuri (de cel putin 7 ori) contravaloarea unor bilete de avion, cazare si participare la congrese, in valoare totala de 12.689 lei si 1.218 euro. Aceste servicii au fost achitate firmelor Paloma Tours SRL si Datib Concept SRL. Procurorii sustineau la acea vrema ca Tinica primise statia de deoarece ar fi facilitat firmei Gemedica SRL incheierea mai multor contracte de furnizare a unor produse catre Institutul de Boli Cardiovasculare. Aceste contracte au fost incheiate in perioada 2007-2011. Este vorba de exemplu despre un contract din data de 16.06.2008 in valoare de 248.709 lei, un altul in valoare de 99.000 lei, unul din 2009 in valoare de 56.777 lei etc. Este vorba de 10 contracte si acte aditionale in baza carora, Tinica, Farcasel si Dabija au virat in conturile Gemedica SRL aproape 10 miliarde lei vechi. In plus, procurorii cred ca Tinica a luat mita si de la firma Rombiomedica SRL reprezentata de Ion Alexandru Dolofan, tot pentru a facilita acestei firme incheierea unor contracte cu Institutul de Boli Cardiovasculare. Prin urmare si SC Rombiomedica SRL a incheiat cu Intitutul peste 11 contracte de furnizare a unor produse. Tinica ar fi primit mita de la aceasta firma suma de 3.000 lei sub forma unui contract de sponsorizare incheiat in beneficiul Fundatiei de Cercetare Clinica si Experimentala Cardiovasculara Iasi, medicul fiind presedinte al acestei fundatii.
Alte spagi, alte contracte
O alta firma care i-ar fi facut favoruti lui Tinica este Sof Medica SRL reprezentata de un anume Marius Visinescu. Aceasta firma i-ar fi platit lui Tinica, bilete de avion, cazare la hoteluri pentru participarea la congrese in valoare totala de 16.260 lei. Congresele au avut loc la Munchen, Varsovia, Nice, Adis Abeba, New York, Philadelphia etc. In schimb Sof Medica a incheiat cu Institutul de Cardiologie zeci de contracte in valoare zeci de miliarde in perioada 2007-2012. Valoarea acestor contracte depaseste 30 miliarde lei vechi. Si firma Silva Trading SRL, reprezentata de o anume Silvia Cecilia Covrig i-ar fi mituit pe cei de la Cardiologie. De la aceasta Tinica ar fi primit 8.014 lei si 2.050 euro prin achitarea de catre firma a contravalorii unor bilete de avion catre Lisabona si Londra dar si sub forma unor contracte de sponsorizare incheiate cu Fundatia de Cercetare Clinica si Experimentala Cardiovasculara Iasi. Si aceasta firma a incheiat in schimb, cu Institutul de Cardiologie in perioada 2007-2008, contracte in valoare de tot de circa 30 miliarde lei vechi.
Medici si directori ”sponsorizati” de firmele care aveau contracte cu spitalul
In acelasi dosarcu nr.113/P/2011, Igor Nedelciuc a fost urmarit penal pentru luare de mita. Nedelciuc era acuzat ca a facut parte din mai multe comisii de achizitii, comisii care au decis achizitionarea unor material sanitare de la anumite firme de medicamente si ca din aceasta pozitie a selectat societatile care l-au recompensat material, mai pe romaneste i-au dat spaga. Astfel, Tinica l-a numit pe Nedelciuc, in perioada 15.03.2010-28.02.2011 in trei comisii de atribuire privind “achizitionarea de material cardiologie interventionala pentru proceduri de diagnostic si tratament interventional”. Din aceasta pozitie Nedelciuc a decis ca materialele sanitare sa fie furnizate de firma SC Medical Devices& Diagnostics SRL din Bucuresti. Prin urmare in perioada, 7.06.2010-22.06.2011, SC Medical Devices& Diagnostics SRL a incheiat cu Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof.dr. G.I.M Georgescu”, din Iasi, trei acorduri cadru pentru furnizarea de material sanitare, unul in valoare de 92.250,96 lei in 2010, unul in valoare de 84.630 lei in martie 2011 si unul mai mare in valoare de 762.855,56 lei in iunie 2011. In perioada in care firma respectiva furniza materialele sanitare catre Institut dar si dupa aceea Nedelciuc a obtinut, sub diferite forme, de la firma , SC Medical Devices& Diagnostics SRL beneficii financiare in valoare totala de 1.344 euro, 314 dolari americani si 21.027 lei. Astfel, SC Medical Devices& Diagnostics SRL reprezentata de un anume Liviu Gheorghe Udrescu i-a platit lui Nedelciuc biletul de avion pana la Munchen, calatoria cu avionul pe ruta Bucuresti-Viena-Bejing si retur, cazarea la Hotelul Star Hui Yuan. De asemenea firma i-a platit si 3.200 renmimbi (yuan-renmimb, moneda Chinei) taxa de participare la un congres. In plus, firma a incheiat cu Nedelciuc si trei contracte de sponsorizare unul in valoare de 1.433 lei, al doilea in valoare de 17.131 si ultimul in valoare de 1.303 lei, bani pe care medical i-ar fi utilizat pentru a participa la doua congrese unul la Davos in Elvetia, unul in Colorado SUA si ultimul la Viena.
Contracte de milioane de euro pentru acesti ”prieteni”
In plus, se mai arata ca Nedelciuc a facut parte din comisiile care au decis si incheierea unor contracte cadru de furnizare a unor materiale sanitare cu firma Medical Conmed Equipment SRL din Bucuresti. Mai mult, decat atat, Nedelciuc a fost cel care a intocmit caietele de sarcini pentu licitatiile care au dus la incheierea unor contracte de furnizare cu valori uriase de catre Institut cu Medical Conmed Equipment SRL din Bucuresti. S-a dovedit ca firma a fost favorizata la licitatie si asta deoarece specificatiile tehnice ale produselor achizitionate, date care au fost incluse in caietul de sarcini i-au fost trimise lui Nedelciuc de reprezentantul acestei firme un anume Bogdanel Scripca. Astfel, aceasta firma a incheiat cu Institutul un numar de 4 acorduri cadru de furnizare a unor material sanitare, in valoare totala de circa 1 milion de euro, cel mai mare fiind de 2.337.460 lei. Sa mai precizam ca nu au fost cheltuiti toti acesti bani, livrarile fiind sistate probabil dupa interventia DNA. In schimb, firma i-a platit lui Nedelciuc biletele de avion pana la Zurich si Nice si pana la Bucuresti.
Filma preferata a lui Tinica: Silva Trading SRL
In ceea ce priveste firma Silva Trading care face de asemenea obiectul plangerii lui Farcasel, aceasta societate a incheiat cu spitalul contracte de furnizare a unor material medicale de circa 30 miliarde lei vechi si l-a “sponsorizat “ in mai multe randuri pe managerul Grigore Tinica. Aceasta firma l-a sponsorizat si pe Nedelciuc si asta deoarece ca si in situatiiile de mai sus Nedelciuc a facut parte din comisiile de achizitie si de asemenea a fost cel care a intocmit caietele de sarcini cuprinzand specificatiile tehnice pentru produse trimise anterior de firma castigatoare, in cazul acesta Silva Trading. Si aceasta firma i-a platit lui Nedelciuc cazari la hoteluri si bilete de avion pentru deplasari in strainatate in locatii precum Chicago, Dusseldorf etc. De subliniat faptul ca aceasta firma i-a platit si fiiicei lui Nedelciuc (Emilia Dobresanciuc) biletul de avion pana la San Francisco.
Despre Victoria Nedelciuc
Ancheta a vizat-o si pe sotia lui Nedelciuc, Victoria. Aceasta era cercetata pentru de abuz in serviciu si luare de mita. Asta deoarece in calitate de director financiar al Institutului ar fi achitat ilegal suma de 1.700 lei catre dirigintele de santier Anatoly Gorducala in conditiile in care acesta nu a supervizat nici un fel de lucrari. De asemenea, Victoria Nedelciuc i-ar fi platit 1.700 lei in conditiiile in care prevederea bugetara era de numai 500 lei. In plus, ca si sotul sau aceasta ar fi fost sponsorizata de firmele care au furnizat material spitalului in conditiile in care Victoria Nedelciuc era cea care efectua plati catre societatile respective. Reamintim de asemenea ca in acest dosar este vorba si despre faptul ca pacientii ar fi fost conditionati sa incheie contracte de sponsorizare pentru a beneficia de tratament. Valoarea celor peste 2.000 de contracte de sponsorizare este de circa 2 milioane euro. Acestea sunt doar cateva din acuzatiile de care s-a ales praful.
Ce s-a ales din tot dosarul
Dupa cum am mai spus, din toate acestea, procurorii DNA au retinut o singura infractiune cea privind modul in care sau derulat lucrarile de reparatii capitale la Bloc Operator Sala 3 (Sala Hibrida). Astfel, in final au fost trimisi in judeca la inceputul lunii iunie a.c Victor Farcasel si Gabriel Alexoae patronul firmei Almar Med dar si Grigore Tinica. Cei trei au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la savrsirea acestei infractiuni iar acuzatiile de refera la modul in care s-au cheltuit banii pentru respectivele lucrari de. Cu privire la aceasta situatie procurorii au efectuat cercetari in legatura cu modul in care Tinica si Farcasel au platit respectivele lucrari de reparatii catre firma Almar Med SRL in conditiile in care stiau ca acestea fusesera executate de Gemedica SRL. Mai exact, muncitorii firmei Almar Med SRL lucrasera la aceasta sala de operatia dar in subantrepriza SC Gemedica SRL din Bucuresti iar beneficiar fusese Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi care le si receptionase lal data de 20.05.2009. Potrivit procurorilor, sefii Institutului de Cardiologie nu au vrut sa tina cont de acest lucru si au platit firmei Almar Med in data de 29.10.2010, suma de 408.700 lei. „La data de 29.12.2010 Farcasel Victor a semnat documentul ordonantare de plata nr.1756 prin care s-a dispus cu incalcarea prevederilor legale transferul sumei de 407.000 lei din contul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi deschis la Trezoreria Iasi in cel al SC Almar Med SRL pentru plata lucrarilor pretins executate de societate in baza contractului de lucrari nr.9354 din 7.10.2010 desi stia ca aceste lucrari fusesera executate de SC Almar Med SRL Iasi pentru SC Gemedica SRL din Bucuresti in baza contractului nr.217 din 19.12.2008 si receptionate de beneficiarul Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi la data de 20.05.2009”, au constatat procurorii anticoruptie.
Lista completa a persoanelor care fac obiectul plangerii lui Farcasel: Victoria Nedelciuc (fosta Terletchi), Grigore Tinica, Paul-Eduard Dabija, Nicolae-Gabriel Alexoae, SC Almar-Med SRL, Oana Catalina Ciofu, Igor Nedelciuc, Gica Apavaloae, Maria Arhip (fosta Morarita), Vasile Astarastoae-fost rector al UMF Iasi, Liviu Amariei, Paul Aprofirei, Amin Bazyani, Gabriel Butnaru, Eduard-Ionut Ciobanu, Alexandru Titu Ciucu, Cecilia Silvia Covrig, Cristina Danila, Daniel Drugus-director economic al UMF Iasi, Mihail Enache, Aurel Catalin Galea, Anatoly Gorducala, Mihaela Grecu, Roberto-Cristian Haret, Aurica Nistor, Angela Tinica, Corneliu Maricek Tufescu, Liviu Gheorghe Udrescu, Georgiana Zisu, Gemedica SRL Bucuresti, Silva Trading SRL, Fundatia de Cercetare Clinica si Experimentala Cardiovasculara Iasi, Guvernul Romaniei-Ministerul Sanatatii si Institutul de Boli Cardiovasculare prof.dr. G.I.M Georgescu Iasi
Constantin MAZILU