Incredibil! Școală din Iași, obligată să-i achite daune morale unui vecin din pricina zgomotului! (EXCLUSIV)

362

@ Incredibil: o școală din județul Iași a fost obligată să-i achite daune morale unui vecin din pricina zgomotului @ Astfel, recent, magistratii din cadrul Judecatoriei Iasi au admis in parte actiunea formulata de Remy Diaconu @ Asadar, Scoala Profesionala de Industrie Alimentara Tibana a fost obligata sa ii achite acestuia suma de 2.000 de euro, drept daune morale @ In plus, unitatea de invatamant a fost obligata sa ridice un gard fonic pe hotarul despărţitor al proprietăţilor ieseanului şi cel al şcolii 

Incredibil: o școală din județul Iași a fost obligată să-i achite daune morale unui vecin din pricina zgomotului! Recent, magistratii din cadrul Judecatoriei Iasi au admis in parte actiunea formulata de Remy Diaconu. Asadar, Scoala Profesionala de Industrie Alimentara Tibana a fost obligata sa ii achite acestuia suma de 2.000 de euro, drept daune morale.

Instanta obligă pârâta la construirea unui gard fonic pe hotarul despărţitor al proprietăţilor reclamantului şi cel al şcolii pârâte. Admite în parte capătul de cerere privind acordarea cheltuielilor de judecată şi obligă pârâta, la plata către reclamant, a cheltuielilor de judecată constând în 605 lei taxă de timbru si 1.000 de lei onorariu de avocat. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată„, au afirmat judecatorii ieseni.

Școală obligată să-i achite daune morale unui vecin

Procesul dintre cele doua parti a inceput pe 25 noiembrie 2022. Reclamantul a dat in judecata Scoala Profesionala de Industrie Alimentara Tibana. Acesta a solicitat obligarea paratei la luarea tuturor măsurilor necesare pentru reducerea nivelului de zgomot, respectiv montarea de camere de luat vederi in exteriorul scolii si punerea in functiune a celor deja existente în vederea supravegherii perimetrului acesteia, construirea unui gard fonic pe hotarul despartitor al proprietatilor reclamnatului si cel al scolii, plantarea de vegetatie pe hotarul despartitor al proprietatilor reclamantului si cel al scolii si supravegherea permanenta a copiilor care se afla in curtea scolii.

De asemenea, acesta a solicitat obligarea pârâtei la plata de penalitati în cuantum de 100 lei/zi întarziere, începând cu data pronunţării hotătârii si pana la aducerea la îndeplinire a obligatiilor de la punctul 1. Mai mult, el a cerut obligarea paratei la plata sumei de 5.000 de euro, cu titlu de daune morale.

Ce a spus Remy Diaconu în faţa judecătorilor

Reclamantul a arătat că locuieşte în vecinatatea (la distanta de 8-10 metri) unităţii de învăţământ pârâte, care include şcoala primara, scoala gimnaziala, scoala profesionala, cu un efectiv de aproximativ de 500-600 de elevi de toate vârstele (de la sase, la 18 ani), care învaţă în două schimburi.

Zilnic, de la primele ore ale dimineţii si până seara târziu, zgomotul produs de elevi în curtea scolii, precum si în sălile de curs este foarte ridicat, iar conducerea şcolii nu a luat nicio măsură în vederea atenuării acestuia, în ciuda nenumeratelor demersuri efectuate atât de mine cât şi de alţi vecini, la nivelul scolii, cat si la nivelul Inspectoratului Şcolar lasi.
Tot zilnic, sunt obligat sa suport, atât eu, cât si familia mea, cu toate geamurile si uşile închise, zgomotul insuportabil produs de ţipetele, urletele, expresiile vulgare ale copiilor (scapati de sub orice control).

Astfel, copiii sunt in curtea scolii, nesupravegheaţi în tot cursul săptămânii, cat si in zilele de week-end, atat in timpul perioadelor de curs, cat si in timpul vacantelor scolare. Elevii vin si pleaca din curtea scolii în tot cursul zilei, nu intră la ore si merg zilnic la barul din centrul comunei, unde beau si fumează, iar, apoi, vin la şcoala si vorbesc urât, ţipă, urlă, lovesc cu mingea cu toata forţa in zidurile scolii sau devin violenţi, se cearta, provoaca scandaluri, proferand cuvinte obscene, înjurături etc.

În cursul noptilor, elevii vin în curtea scolii si consumă băuturi alcoolice, după care fac gălăgie, râd zgomotos, folosesc cuvinte obscene, tulburand in mod grav linistea publica. Pe lânga faptul că produc un zgomot infernal, elevii aduc si pagube imobilelor din jur, în sensul că intră în grădinile oamenilor, de unde sustrag fructe si flori, rupând, distrugând pomii fructiferi, culturile si gardurile acestora, inclusiv ale mele si ale familiei mele. Exista elevi care, desi sunt foarte galagiosi, manifestă si lipsă de respect faţă de mine, iar, în situaţia în care le atrag atentia asupra comportamentului si le solicit să facă liniste, acestia râd, urla si se amuză„, a subliniat Remy Diaconu.

„Un factor de stres”

Reclamantul a mai menţionat că, zgomotul produs zilnic de copii, de dimineata pana seara, reprezinta „un factor permanent de stres si un real atentat” la viaţa si sănătatea sa, de natură să îi provoace dureri de cap, tulburări de somn, depresie, oboseală, neliniște, anxietate, lipsă de concentrare si iritabilitate.

M-am adresat atât conducerii şcolii, cât si Inspectoratului Scolar, în vederea remedierii acestei situatii, iar Inspectoratului Scolar m-a asigurat ca Scoala Profesionala de Industrie Țibana (fostul Liceu Tehnologic de Industrie Țibana) va remedia situatia creata, enumerand si cinci mijloace de reducere considerabila a zgomotului produs de elevi, respectiv: montarea de camere de luat vederi in exteriorul scolii si punerea in functiune a celor deja existente in vederea supravegherii perimetrului acesteia; construirea unui gard fonic pe hotarul despartitor al proprietatilor reclamantului si cel al scolii; plantarea de vegetatie pe hotarul despartitor al proprietatilor reclamantulu şi cel al şcolii; supravegherea permanenta a copiilor care se afla in curtea scolii; prelucrarea de către fiecare diriginte a normelor de comportament din Regulamentul de Ordine Interioara al scolii si monitorizarea stricta a copiilor pe perioada pauzelor şcolare). În ciuda acestor asigurări, parata nu a efectuat nici un demers în acest sens„, a mai mentionat reclamantul.

Ce au spus reprezentanţii şcolii

Scoala Profesională de Industrie Ţibana a depus întâmpinare prin care a invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, iar, pe fondul cauzei, a arătat că reclamantul a fost cadru didactic al unităţii de învăţământ, în prezent fiind pensionat, că unitatea pârâtă a dat curs intervenţiei Inspectoratului Şcolar şi s-a plantat gard viu în vecinătatea locuinţei reclamantului, fără însă a se dovedi eficientă această măsură, că, în anul 2022, s-au suplimentat camerele de supraveghere ce acoperea perimetrul exterior al şcolii, că, în realitate, reclamantul ar fi introdus cererea de chemare în judecată în mod tendenţios din cauza nemulţumirilor legate de ieşirea sa din sistemul de învăţământ şi neadaptarea la stilul de viaţă inactiv.

Răspunzătoare privind amplasamentul şi finanţarea cheltuielilor necesare este UAT Tibana, astfel că şcoala nu are calitate procesuală pasivă. Mai mult, şcoala este ordonator terţiar de credite, nu are atribuţii în alcătuirea şi votarea bugetului, astfel că apreciem că nu avem calitate procesuală pasivă în cauză„, au precizat reprezentantii scolii in fata judecatorilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.