O firma cere demolarea blocului de la Sala Vointa. Panica la dezvoltator, autorizatia a fost anulata

3632
bloc Zinan - Arcu

@ Dupa ce, ca urmare a unei cereri depuse de firma AFER, Curtea de Apel Iasi a anulat autorizatia de construire, vecinii cer acum demolarea blocului de la Sala Vointa @ Dezvoltatorii in panica: cu autorizatia de construire anulata se solicita demolarea a tot ce s-a construit pana in prezent @ Surpriza, solicitarea de demolare nu vine din partea companiei AFER ci de la alt vecin si anume Societatea Cooperativa Mestesugareasca Prestcor @ Tribunalul a luat in discutie cererea

Pentru ca nu respecta regulile de urbanism proiectul noului bloc cu parter si 6 etaje pe care intentioneaza sa-l ridice in spatele fostei Sali Vointa firma Zinan Investment Group este atacat de alte doua societati care au inceput de altfel sa castige primele batalii in justitie. Proiectul este atacat de doi vecini, doua firme care detin cladiri si terenuri langa amplasamentul noului bloc de pe strada Arcu si anume compania de panificatie AFER si de Societatea Cooperativa Mestesugareasca Prestcor. Compania AFER a obtinut deja o victorie reusind sa anuleze autorizatia de construire nr.850/4.09.2017 emisa de primarie in favoarea Zinan Investment Group SRL a fost. Anularea autorizatiei a fost decisa prin sentinta Curtii de Apel Iasi nr.1965/17.10.2018 pronuntata in dosarul 360/99/2018. Odata cu anularea autorizatiei de construire s-au oprit automat si lucrarile ramase la primul nivel. Argumentele care au stat la baza anularii autorizatiei de construire au fost prezentate in exclusivitate de Dezvaluirea.ro (www.dezvaluirea.ro) in articolul cu titlul ‘’Mafia din urbanism lovita-n plex. Justitia a anulat autorizatia blocului de la Sala Vointa’’, publicat in data de 8 noiembrie 2018.

Un nou proces, pentru demolare

Numai ca cealalta companie care contesta proiectul nu se multumeste numai cu anularea autorizatiei de construire nr.850/4.09.2017 si a certificatului de urbanism nr.3687/11.11.2016 ci vrea si demolarea a tot ce s-a ridicat pana acum. ’’Solicitam obligarea Zinan Investment Group SRL sa restabileasca situatia anterioara emiterii autorizatiei de construire nr. 850/04.09.2017 in sensul demolarii constructiei edificate, obligarea paratilor la desfiintarea/demolarea constructiei realizate in baza autorizatiei de construire nr. 850/04.09.2017 si aducerea terenului in starea existenta inainte de inceperea lucrarilor’’ , se arata in cererea depusa la Tribunal de Societatea Cooperativa Mestesugareasca Prestcor. Aceasta societate cooperativa detine fosta Sala Vointa pe care a transformat-o in cladire de birouri. In solicitarea de demolare adresata justitiei, Societatea Cooperativa Mestesugareasca Prestcor a aratat ca si firma AFER ca proiectul demarat de Zinan nu respecta regulile urbanistice ale zonei si bineinteles legislatia in vigoare. ‘’Eliberarea autorizatiei de construire s-a efectuat cu nerespectarea art. 2 din Ordinul nr. 536/1997 deoarece, constructia cu regim de inaltime 2S+P+6E, Hmax=22m la atic, se gaseste in totala neconcordanta cu specificul zonei, mai ales prin regimul de inaltime maxim propus si aprobat, toate celelalte cladiri din imediata vecinatate avand un regim de inaltime mediu de P+2 sau P+3 iar pe de alta parte ca, ridicarea imobilului in aceste conditii conduce la umbrirea tuturor incaperilor din cladirea a carui proprietar este pe acea latura, nivelul de iluminare asigurat in interiorul incaperilor este influentat negativ atat prin scaderea timpului de insorire si a suprafetelor vitrate insorite, cat si prin disparitia portiunii de bolta cereasca vizibila din spatiul interior, cauzata de distanta foarte mica dintre cele doua constructii’’, se arata in cererea depusa de Societatea Cooperativa Prestcor.

De asemenea in cerere sa mai arata ca proiectul nu respecta procentul de ocupare a terenului pentru zona respectiva (POT). ‘’Procentul de ocupare a terenului (POT) aprobat la 40% (39,87%) vine în contradicție cu prevederile legale care impun ca în cazul proiectelor rezidențiale cu clădiri cu mai mult de 3 niveluri, POT nu poate să depășească 20A. m conformitate cu Regulamentul general de urbanism (Anexa 2) aprobat prin H.G. 525/1996, ceea ce înseamnă că raportat la suprafața totală de 2182 mp, respectarea dispozițiilor legale în materie ar presupune ca aria la sol a construcției beneficiarului să fie redusă de la 872 mp (40% din 2182 mp) la 436,4 mp (20% din 2182 mp)’’, se mai arata in cererea.
De asemenea s-a mai aratat ca nu exista cai de acces suficient de late si s-a invederat inexista spatiilor verzi. Zilele trecute Tribunalul a constatat ca cererea de anulare a autorizatiei a ramas fara obiect deoarece aceasta a fost deja anulata. In ceea ce priveste cererea de demolare, Tribunalul a declinat competenta in favoarea Judecatoriei. Prin urmare cererea de demolare a ceea ce s-a construit pana acum in spatele Salii Vointa va fi dezbatuta de Judecatorie.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.