Mafia din urbanism lovita-n plex. Justitia a anulat autorizatia blocului de la Sala Vointa

6695
bloc Zinan - Arcu

@ Acum lucrarile de construire nu mai pot continua deoarece Curtea de Apel a  anulat autorizatia de construire nr. 850/04.09.2017 obtinuta de Zinan Investment Group @ S-a dovedit faptul ca blocul care se construieste in spatele fostei Sali Voina pe strada Arcu este prea inalt fata de prevederile legale, caile de acces sunt prea inguste, nu exista suficiente spatii verzi si locuri de parcare

Justitia ieseana incepe sa ia taurul de coarne si sa faca, se pare, putina  ordine in urbanism. In ultimii ani in acest domeniu s-au facut atat de multe abuzuri incat pe buna dreptate cei mai multi ieseni afirma ca s-a format o adevarata „Mafia de la urbanism” sprijinita de municipalitate. Iata insa ca judecatorii ieseni au luat zilelle trecute o decizie extrem de dura impotriva primariei ai a unui dezvoltator. Astfel, pentru prima data dupa foarte mult timp, Curtea de Apel Iasi a anulat autorizatia de construire pentru blocul care se ridica in spatele Salii Vointa, din municipiul Iasi, pe strada Arcu nr.8. Anularea respectivei autorizatii de construire a fost solicitata in justitie de firma Afer SRL, cunoscut producator de produse de panificatie. Compania AFER a aratat in fata judecatorilor, ca autorizatia de construire 850/04.09.2017 eliberata de Primaria municipiului Iasi nu respecta Planul Urbanistic Zonal aprobat pentru aceasta zona in sensul ca blocul respectiv este in primul rand prea inalt. „Autorizatia de construire contestata contravine prescriptiilor aprobate prin HCL nr 301 din 29.09.2016 cu privire la PUZ: un regim de inaltime de 2S+P+6E.  In autorizatie, Primaria municipiului Iasi a impus un regim de Inaltime de 22 metri, confom PUZ aprobat prin Hotarârea Consiliului Local nr 301 din 29.09.2016, proiectul atasat autorizatiei indica o Inaltime de 23 metri”, au aratat avocatii firmei Afer.

 

Locuri de parcare insuficiente

De asemenea s-a mai aratat ca nu exista suficiente locuri de parcare si spatii verzi. „In autorizatia de construire figureaza 84 locuri de parcare  sub necesarul minim prevazut de HCL nr 425/2007 ; un anumit acces in cladire ; un anumit coeficient de spatii verzi”. Nu s-a cerut si nu exista vreun acord din partea vecinilor. Nu exista un studiu de stabilire a versantului alunecator din zona Arcu”, a mai aratat firma Afer.

Calea de acces este prea ingusta

Un aspect foarte important se refera la faptul ca potrivit PUZ calea de acces spre sectia de productie a AFER trebuie sa aiba minim 6 metri iar si s-a constatat ca are numai 5,1 metri. De asemenea compania de panificatie a aratat ca avizul de sanatate publica a fost eliberat abuziv deoarece viitoarele apartamente vor fi mult prea aproape de brutarie. „Reclamanta a expus critici cu privire la neregularitatea Avizului de sanatate a populatiei si a Studiului de impact asupra sanatatii populatiei nr 541 din 06.02.2015 : distanta de la blocul de locuinte anvizajat la unitatea de panificatie este de 7, 60 m, iar minimul ar trebui sa fie 15 m ; o apropiere nepermisa ar crea o influenta negativa In mod bilateral”, au constatat judecatorii.

Magistratii ieseni de la Curtea de Apel au constatat ca firma Afer are dreptate si au anulat autorizatia. Problema este ca lucrarile de construire ale blocului au demarat, s-a trecut deja la executarea nivelului doi si obtinerea unei autorizatii care sa evite criticile expuse mai sus, este practic imposibila. In cazul in care nu se va obtine o noua autorizatie, autoritatile vor putea demara oricand procedurile de demolare. Dezvoltatorul care a vrut sa ridice blocul este firma Zinan Investment Group controlata de familia de basarabeni Zincenco.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.