Peste 40.000 de hectare de padure au disparut din proprietatea statului. Documente soc

3041

Peste 40.000 de hectare de padure au disparut din proprietatea statului

@ Este vorba despre suprafete de padure din unele judete din Moldova, in special pe raza judetului Bacau @ Grav este ca padurile au fost date ilegal unor persoane fizice in conditiile  in care au fost achizitionate cu fonduri de la bugetul de stat pentru a ramane pe vesnicie in domeniul public @ Conform documentelor suprafata totala de padure care a disparut din proprietatea statului este de 43.247 hectare de padure

Ce te faci cand cei care sunt platiti de statul roman sa pazeasca padurile din domeniul public se dovedesc a fi cei mai mari dusmani ai fondului forestier? Un control, finalizat recent de inspectori din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala specializati in inventarierea si evaluarea domeniului publicau facut descoperiri socante in timpul unui control finalizat recent la Directia Silvica Bacau si anume faptul va o suprafata de 43.247 a fost scoasa ilegal din proprietatea statului si data unor persoane fizice.

Atentie, nu este vorba despre paduri confiscate de comunisti care au fost retrocedate mostenitorilor ci este vorba despre suprafete pentru care statul a platit in ultimii ani bani grei pentru a-si mari domeniul silvic si care au disparut datorita abuzurilor facute de unii functionari ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Din aceste motive ANAF a luat in calcul posibilitatea formularii unei plangeri penale. “In perioada 2006-2016 au fost scoase din evidenta terenuri fond forestier cuprinse in amenajamente silvice, propritate publica a statului, aflate in administrarea RNP Romsilva, prin Directia Silvica Bacau insumand o suprafata totala de 43.247, 27 ha  fiind retrocedate catre persoane fizice si juridice in baza legilor funciare, fara ca aceste suprafete sa fie scoase din administrare si din domeniul public, prin Hotarare de Guvern avand drept consecinta diminuarea patrimoniului public aflat in administrarea RNP”, se arata in actul de control al ANAF.

Tunuri date in ultimii doi ani

Prin urmare aceste suprafete de padure care au si intrat in exploatare dupa ce au fost date nu puteau sa faca obiectul unor retrocedari deoarece nu fusesera nationalizate de stat. Padurile respective fusesera cumparate cu fonduri de la bugetul de stat si nu puteau fi scoase din domeniul public al statului fara aprobarea Guvernului. “In perioada 2015-2016 au fost au fost scoase din evidenta 22,4845 hectare terenuri fond forestier proprietate publica a statului in valoare de totala de 99.722 lei, reprezentand suprafete de padure achizitionate de Directia Silvica Bacau in perioada 2003-2004 de la persoane care dobandisera terenurile prin reconstituirea drepturilor de proprietate in baza legilor funciare”, a mai constatat ANAF.

Deci respectivele paduri fusesera retrocedate odata mostenitorilor celor care au fost deposedati de regimul comunist, ulterior au fost cumparate de stat de la aceastia pentru ca in ultimii doi ani Silvicul de la Bacau sa le dea ilegal altor persoane. De exemplu in data de 28.20.2004, RNP a cumparat de la Constantin Lahovary si Ioana Sofia Barbaresso suprafata de 10 hectare de padure in localitatea Caiuti, la un pret de 56.873 lei.  Aceasta padure a fost retrocedata dupa aceea Parohiei Sfantu Spiridon din Iasi. Mai departe, s-a constatat ca in anii, 2003,2004, 2007 si 2014 , RNP a incheiat nici mai mult nici mai putin decat 178 de contracte de vanzare-cumparare prin care a achizitionat o supafata de 1.305 ha padure cu o valoare totala de 7.512.303 lei. Suprafetele de padure au fost achizitionate din fonduri publice si din fonduri de conservare si regenerare a padurilor prin realizarea “Programului de extindere a fondului forestier national”. Conform art.136 din Constitutie bunurile proprietate publica sunt inalienabile”, a mai constatat echipa de control.

Inspectorii au solicitat ANAF sa analizeze in aceasta situatie posibilitatea depunerii unei plangeri penale impotriva celor care au scos ilegal padurile din proprietatea statului. Conform statisticilor oficiale judetul Bacau se afla pe  un loc fruntas in tara in ceea ce priveste taierile ilegale de arbori fiind inregistrate3.558 de cazuri in perioada 2013-2014 si 1.882 de cazuri in 2015.

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.