Restaurantele lui Cimpoeșu un caz ‘’Ferma Dacilor’’ tras la indigo. Clădiri ilegale aprobate de primari

6391
Marius Cimpoesu la petrecere la han
Marius Cimpoesu la petrecere la han

@ Ambele restaurante deținute de afaceristul Marius Cimpoeșu, adică Popasul Cimpoeșu de la marginea drumului european de la Mircești cât și Hanul Cimpoeșu de la Hălăucești au fost închise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență @ Motivele: clădirile au fost construite fără autorizații sau nu au obținut avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, fiind vorba în special despre autorizațiile privind ‘’securitate la incendiu’’ @ Ilegalitățile au fost girate și de Leon Bălteanu, actualul primar al comunei Mircești @ S-a mers până acolo încât Leon Bălteanu i-a dat lui Cimpoeșu o autorizație de construire, pe un teren pentru care afaceristul nu are nici un act de proprietate @ În ultimii ani, Leon Bălteanu i-a amendat pe vecinii lui Cimpoeșu deoarece ar fi construit fără autorizație dar de ‘’Popasul’’ ridicat pe terenul comunei Mircești nu a avut curaj să se atingă @ Însă, Leon Bălteanu poate fi văzut frecvent la petrecerile organizate de restaurantele lui Cimpoeșu @ În plus Cimpoeșu face afaceri cu Primăria Mircești @ Primarul comunei Hălăucești, Petru Burbulea ne-a declarat că Hanul Cimpoeșu nu are nici măcar autorizație de funcționare

Ambele restaurante deținute de afaceristul Marius Cimpoeșu, cel de la Mircești de la marginea drumului european (cel mai cunoscut) cât și cel de la Hălăucești funcționau ilegal și au fost închise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, chiar înainte de Revelion. Decizia a venit după incendiul de la Ferma Dacilor, din județul Prahova, incident în urma căruia au murit 8 oameni care au fost carbonizați într-un complex care funcționa fără autorizație de construire, nemaifiind vorba și de o autorizație de securitate la incendiu. Popasul Cimpoeșu, patronat de Marius Cimpoeșu funcționa la fel. Întreg restaurantul Popas Cimpoeșu, de la Mircești, adică clădirea imensă cu două niveluri unde se organizează de ani de zile petreceri, nu are nici un fel de autorizație. Ditamai restaurantul în care au petrecut mii de oameni și care i-au adus lui Cimpoeșu venituri de 4 milioane de euro pe an va fi aproape imposibil de autorizat și de acum încolo. Asta deoarece, clădirea a fost construită pe terenul comunei Mircești și, mai mult decât atât, o bună parte din suprafață se află în extravilan unde nu se pot emite autorizații de construire. Pentru a putea obține autorizație de construire Cimpoeșu ar trebui să dețină un drept de proprietate sau de folosință asupra terenului iar întreaga suprafață trebuie introdusă în intravilan printr-o hotărâre a Consiliului Local Mircești.

Autorizație emisă ilegal de primarul din Mircești

Într-un articol publicat într-o ediție anterioară (articol repostat mai jos) actualul primar al comunei Mircești, Leon Bălteanu a susținut că nu a avut cunoștință de ilegalitățile de la Popas Cimpoeșu. Fals. Leon Bălteanu i-a emis ilegal în anul 2021 o autorizație lui Cimpoeșu. Astfel, zilele acestea s-a lucrat intens la unele amenajări într-o terasă lipită de magazinul de produse tradiționale. Acest mic magazin este singurul imobil pentru care s-ar fi emis o autorizație de construire. Însă, lipit de magazin a fost ridicată o terasă, în care Cimpoeșu vrea cel mai probabil să-și mute restaurantul și, de aceea s-a lucrat intens în ultimele zile. Problema este că această terasă a fost autorizată ilegal de Leon Bălteanu. Asta deoarece, nici terenul pe care a fost construită această terasă nu-i aparține lui Cimpoeșu. Practic, terenul este acum al nimănui. Nu a fost inventariat în domeniul public. Acest teren l-ar stăpâni fără acte, Mihai Iacob, un fost primar al comunei Mircești. L-am întrebat pe Leon Bălteanu cum a putut emite în acest condiții o asemenea autorizație. ‘’Este doar o autorizație provizorie. Este o întreagă poveste acolo’’, au fost singurele explicații pe care Leon Bălteanu ni le-a oferit pe marginea acestui subiect.

Cimpoeșu mână în mână cu primarul

Am atașat acestui articol fotografii care arată participarea lui Leon Bălteanu la petrecerile organizate la Popas Cimpoeșu. Când sunt organizate chiar de Cimpoeșu, Bălteanu este nelipsit. De fapt cei doi sunt prieteni și parteneri de afaceri. Cum este posibil ca un primar de comună să nu știe că pe terenul primăriei un afacerist a ridicat un restaurant fără autorizație. Pur și simplu l-a tolerat pentru că amândoi au avut de câștigat. În plus, Bălteanu l-a ocolit cu controalele pe Cimpoeșu. În zona în care și-a construit Cimpoeșu restaurantul este pășunea comunală a comunei Mircești. Aici sunt mai multe ferme. În perioada 2021-2022, Bălteanu a demarat o serie de verificări privind construcțiile amenajate în zonă. Singurele măsuri care au fost luate (amenzi și demersuri de demolare) sunt legate de ferma familiei unui fost angajat al Primăriei Mircești. Asta deoarece, ferma este administrată de un adversar politic al lui Leon Bălteanu. Deși această fermă se află în vecinătatea Popas Cimpoeșu, Leon Bălteanu nu a luat nici un fel de măsuri în cazul acestuia. ‘’Am fost informat de ISU că a fost închis. De acum înainte voi lua și eu măsurile legale’’, a mai spus Bălteanu.

Combinații Cimpoeșu-primar Bălteanu cu banii primăriei

factura Cimpoeșu - Primaria Mircești
factura Cimpoeșu – Primaria Mircești

Mai mult decât atât, Marius Cimpoeșu și Leon Bălteanu fac împreună afaceri cu banii Primăriei Mircești. Jurnaliștii Dezvăluirea.ro au intrat în posesia unei facturi emisă pe 25.06.2021 de SC La Cimpoeșu SRL către Primăria comunei Mircești (foto). Valoarea acesteia este de 2.250 lei și ar reprezenta contravaloarea unor dulciuri furnizate primăriei pentru sfârșitul de an școlar. Însă, potrivit unor surse, Leon Bălteanu ar fi luat niște cadouri de la Metro din banii săi personali,  iar prin intermediul prietenului său Cimpoeșu și-ar fi recuperat o parte din bani. Adică, Cimpoeșu după ce a încasat factura l-a ajutat pe prietenul său să-și astupe paguba. Numai ANAF în urma unui control poate lămuri această situație.

Și Hanul Cimpoeșu funcționa ilegal

După cum am arătat mai sus, ISU Iași a închis ambele restaurante deținute de Marius Cimpoeșu în județul Iași. Celălalt, Hanul Cimpoeșu este amenajat pe un teren disputat de comunele Hălăucești și Mogoșești-Siret. Hanul a fost amenajat pe o proprietate pe care Cimpoeșu a cumpărat-o în februarie 2021 de la Agrocom Strunga. Pentru o suprafață de 98.653 mp teren și clădiri, grajduri, o cladire de dormitoare, o lăptărie, Cimpoeșu a platit 475.000 euro (vezi aici mai multe detalii). Oficial deocamdată terenul se află în adiministrarea comunei Hălăucești. ‘’Hanul Cimpoeșu nu avea autorizație de funcționare. Are o autorizație de construire’’, a spus Petru Burbulea, primarul comunei Hălăucești. Întrebat cum de s-a putut emite o autorizație de construire fără aviz de la ISU, primarul din Hălăucești nu ne-a lămurit. ‘’Dar eu cred că nu are nevoie de aviz de la ISU. Nu știu, o să mă mai interesez. Eu nu prea mă duc pe acolo’’, a mai spus Burbulea.

Dacă nu ar fi fost necesar un aviz de la ISU atunci ‘’pompierii’’ nu l-ar fi închis. Marius Cimpoeșu nu a răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliștilor Dezvăluirea.ro.

Popasul Cimpoeșu închis definitiv de ISU în noaptea de Revelion. Funcționa ilegal, ca Ferma Dacilor

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.