Salarii nesimtite platite ilegal la primarie. Decizia Camerei de Conturi avizata si de judecatori

3977

@ Municipalitatea ieseana si Sindicatul Salariatilor din Administratia Publica Locala au pierdut procesul prin care au contestat o decizie a Curtii de Conturi care le impunea tuturor angajatilor dn primarie sa returneze sumele reprezentand “suplimente salariale”acordate din 2010 si pana in 2016 @ Numai primarii si viceprimarii au primit ilegal “suplimente” in suma de 158.383 lei

Lovitura grea pentru angajatii municipalitatii care au primit recent de la Tribunalul Iasi sentinta in care se arata ca raportul Camerei de Conturi in care se arata ca au fost incasate “suplimente salariale” in mod ilegal este corect si prin urmare banii trebuie sa se intoarca la bugetul local. Problema este ca la sfarsitul anului 2016, Camera de Conturi Iasi a constatat ca aceste “suplimente salariale” care ajungeau pana la o treime din salariu au inceput sa se acorde din anul 2010 deci functionarii au beneficiat de acesti bani acordati ilegal timp de 6 ani. Mai departe, avand in vedere ca numai in ceea ce priveste “suplimentele” incasate de primari si viceprimari s-a stabilit un prejudiciu de 158.383 lei situatia se agraveaza in momentul in care calculam banii incasati de cei 800 de salariati din administratia locala. Rezultatul final va fi de ordinal zecilor de miliarde lei vechi.

Inspectorii Curtii de Conturi nu au calculate care este valoarea sumelor incasate nelegal de functionari, dispunand ca acest lucru sa se faca de catre sefii Directiei de Finante Publice Locale care vor avea si misiunea de a recupera banii in cazul in care sentinta Tribunalului Iasi va ramane definitiva. Interesant este ca in anul 2017 dupa ce Camera de Conturi a constatat cele aratate in acest articol, primarul Mihai Chirica a decis inca o majorare a salariatilor din administatia locala astfel incat un sef de serviciu din Palatul Roznovanu ridica lunar 10.000 lei.

Curtea de Conturi: “Nu s-a respectat Legea”

Curtea de Conturi a precizat ca intr-adevar exista unele prevederi legislative care arata ca se pot acorda aceste “suplimente” dar primaria le-a inclus in salariile functionarilor fara sa realizeze o ierarhizare, conform normelor metodologice de aplicare a legislatiei respective. Adica, cei din primaria le-au marit la toti salariile fara sa tine cont de fisa postului, performante etc. “Acordarea si stabilirea suplimentelor salariale, ca diferenta intre salariul de baza prevazut pentru functiile publice de stat si salariul de baza prevazut pentru functiile publice locale, a fost nelegala, in conditiile in care trebuia facuta diferența, respectiv coeficientii de ierarhizare pe baza carora se stabilesc respectivele salarii, nu s-au stabilit și nu s-au aplicat. In consecinta aceste salarii de baza nu puteau fi comparate in vederea stabilirii unor eventuale suplimente salariale, intrucat nu s-au stabilit si nici nu au existat in fapt, deoarece coeficienții de ierarhizare nu s-au utilizat in 2010″, au constatat inspectorii Curtii de Conturi.

In 2015 primarul ridica deja 2.000 euro

Conform raportului Curtii de Conturi, la nivelul anului 2015, primarul municipiului Iasi (Gheorghe Nichita, urmat de Mihai Chirica din 25 mai 2015) avea o indemnizatie de 6.238 lei si stimulente in valoare de 2.900 lei. Dosarul in care Primaria Iasi a contestat raportul Curtii de Conturi a fost inregistrat la Tribunalul Iasi cu nr.5379/99/2017. In acest dosar se contesta Decizia nr.148/19.12.2016 a Curtii de Conturi prin care s-a dispus recuperarea banilor. Judecatorii au respins cererea primariei pentru simplul motiv ca nu exista o baza legala care sa reglementeze acordarea acestor sporuri salariale in modalitatea facuta de primarie. “Problema de drept care se cere a fi solutionata in cazul de fata vizeaza posibilitatea acordarii drepturilor banesti reprezentand stimulente salariale in conditiile in care baza calcularii acestora, respective coeficientii de ierarhizare nu a intrat in vigoare. Prin urmare apreciem ca nu exista baza legala pentru calcularea si acordarea acestora”, au decis judecatorii Tribunalului. Primaria a atacat cu recurs la Curtea de Apel sentinta iar primul termen de judecata va avea loc pe 1 octombrie.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.