Un procuror s-a bătut cu 40 de colegi să-i facă unui ieșean dosar penal. Exces de zel al Parchetului Câmpulung Moldovenesc

8444
Parchetul Campulung Moldovenesc
Parchetul Campulung Moldovenesc

@ Omul de afaceri ieșean L. Z. este hărțuit de aproape 20 de ani în mod abuziv, cu dosare penale pentru conducere fără permis din cauza birocrației și a incompetenței Poliției Rutiere @ L. Z a avut suspendat dreptul de a conduce autoturisme timp de câteva zile, având dovadă cu drept de circulație 15 zile @ Duppă aceea a anulat în instanță procesul verbal de contraventie recâștigând dreptul de a conduce @ Pentru că Politia Rutieră nu a modificat la timp baza de data astfel încât să se precizeze din nou că L. Z. are dreptul să conducă, acesta s-a trezit cu zeci de dosare penale pentru conducere fara permis @ Toate au fost clasate deoarece procurorii și-au  dat seama că L. Z. avea dreptul să conducă, cu excepția unei sesizări @ Un procuror din Câmpulung Moldovenesc nu a vrut să țină cont că ceilalți colegi procurori au constatat că Z. avea dreptul să conducă și l-a trimis în judecată

Un cunoscut om de afaceri din Iași este hărțuit de aproape 20 de ani cu dosare penale pentru conducere fără permis din cauza birocrației și a incompetenței din Poliția Rutieră. A fost amendat odată în mod abuziv în 2007 pentru depășirea vitezei legale în localitate, polițistul respectiv i-a suspendat dreptul de a conduce. Procesul verbal a fost contestat dar Poliția Rutieră nu a operat imediat procesul deschis in instanță, acțiunea juridică care i-a dat din nou dreptul de a conduce. De atunci, afaceristul ieșean L. Z. este anchetat în permanentă pentru conducere fara permis, dosare care decurg unul din altul. Unul se inchide prin clasare, procurorul își dă seama ca este o eroare, un alt dosar se deschide după aceea. Iar următorul dosar care se deschide se bazează pe cel anterior, adică Z. este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul rutier deci nu poate conduce. Justiția nu poate desluși definitiv această speță astfel încât L. Z riscă sa aiba dosare veșnic sau cel puțin încă câteva zeci de ani de acum încolo.

Totul a început cu abuz la Vaslui

Totul a început la data de 25.11.2007 când L. Z. a fost oprit la Vaslui pentru depășirea vitezei in localitate. Polițistul a sustinut că L. Z. circula cu o viteză de 129 km/h in localitate. L. Z. i-a spus polițistului că nu avea aceasta viteza in localitate ci in afara localității. Acesta fusese măsurat intr-o zona aflata inaintea indicatorului de intrare în localitate. L. Z. a contestat in instanță, a demonstrat că are dreptate și a câștigat. La momentul în care a fost oprit de polițistul din Vaslui, L. Z. nu avea permisul asupra sa, deci nu i s-a putut reține. Însă, imediat ce a primit procesul verbal de contravenție a depus contestația la instanța și cu certificatul de grefă s-a dus la Poliția Rutieră Iași, instituție care nu a operat în sistem faptul că procesul verbal a fost contestat, situație ce îi reda dreptul de a conduce autovehicule. Ulterior i s-a spus ca trebuia sa notifice Politia Rutieră Vaslui, de parcă nu era aceiași instituție iar polițiștii din cele două județe nu puteau comunica intre ei pentru a soluționa petiția unui cetățean. Revenind, permisul nu i s-a reținut deoarece nu îl avea asupra lui deci nu trebuia să se ducă să-l recupereze și, știind că a contestat in instanță, fapt ce i-a dat dreptul să conducă din nou s-a urcat din nou la volanul mașinii.

Zeci de dosare penale

În perioada în care s-a judecat la Judecătoria Vaslui contestația împotriva procesului verbal de contravenție L. Z. a fost oprit. Deși încerca să le explice că are dreptul sa conduca deoarece a contestat procesul verbal de la Vaslui, polițiștii care l-au oprit i-au deschis dosare penale pentru conducere fără permis. Vorbim de 40 de dosare penale, care s-au inchis in proporție de 90 la sută deoarece procurorii și-au dat seama ca este o eroare și că Z. avea dreptul să conducă. Aceste dosare au decurs unul din celălalt. Deși sentinta de la Vaslui ramasese definitivă, dosarele penale rămaseră în cercetare și pentru ca figura in sistem că este cercetat pentru infractiuni la regimul rutier, automat se considera ca nu putea conduce și hop dosarul penal. Și daca se inchidea primul, rămânea al doilea deschis pe baza primului tot așa. A avut astfel de dosare in toată țara, Iași, Vaslui, Suceava, Ialomița, Vrancea, Buzău, Brăila etc. Un procuror din Ialomita a descris cel mai bine situația in ordonanța de clasare. ‘’În sensul celor expuse se impune a se preciza că suspectul, cu ocazia formulării plângerilor contravenționale la instanțele de judecată, doar împotriva abaterilor referitoare la depășirea vitezei legale cu peste 50km/h ce determinau reținerea permisului de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce nu a solicitat certificat de grefă pentru a le depune la serviciile rutiere respective în vederea suspendării, pe perioada judecății, a restricțiilor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, fapt ce a generat, în cascadă, formarea de dosare penale de către serviciile rutiere pe raza cărora a fost depistat. Din analiza abaterilor comise de suspect, detaliate mai sus, coroborate cu neimplementarea certificatelor de grefă în baza electronică de date, rezultă că acesta a condus autovehicule pe drumurile publice cu dreptul de a conduce valabil’’, se arată într-o ordonanță de clasare emisă, de organele de cercetare din Ialomița, tot într-un dosar în care L. Z. a fost oprit și cercetat.

Procurorul din Câmpulung Moldovenesc nu a ținut cont de opinia colegilor

După cum spuneam și mai sus un singur procuror din România nu a vrut să țină cont de opinia colegilor săi și de faptul că de fapt ieșeanul avea dreptul să conducă și l-a trimis în judecată in august 2021 pentru conducere fără permis. Acesta fusese oprit pe 28 ianuarie 2020 la ora 18.00 la Pojorâta și din nou, poliția locala i-a deschis dosar de conducerea unui vehicul fara permis. Acuzația procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc se bazează pe faptul că L.Z. era cercetat și în alte dosare penale pentru conducere fără permis, dosare penale care, după cum am precizat si mai sus, între timp s-au închis deoarece s-a constatat că interdictia de a șofa a rămas în mod eronat activă ca urmare a incidentului de la Vaslui. Grav este că Judecătoria din Câmpulung Moldovenesc l-a și condamnat în urma acestui abuz.

 

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.