Un șmecher din Iași și-a făcut vilă din clădirea stațiunii de cercetare. Jaf cu dedicație: ‘’Un grup infracțional’’

17196
statiunea de cercetare Apicola-Poieni, Schitu Duca-1
statiunea de cercetare Apicola-Poieni, Schitu Duca-1

@ Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din Iași, entitate care asigura cercetarea în domeniu pentru toate județele Moldovei a fost vândută la un preț de nimic , clădiri, terenuri și pădure @ Un șmecher din Iași și-a făcut vilă din clădirea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din localitatea Poieni, comuna Schitu Duca @ Noul proprietar este rudă cu un șef din Primăria Schitu Duca, instituție preluată de administrația liberală @ Stațiunea de la Iași producea mătci pentru întreaga apicultorii din întreaga țară

O mână de șmecheri din București au pus mâna pe patrimoniul stațiunilor de cercetare apicolă din România și au decis să-l facă harcea-parcea. Nu-i mai interesează cercetarea, vor să vândă totul și să bage banii în buzunare. Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură din localitatea Poieni-comuna Schitu Duca, județul Iași a fost vândută la un preț de nimic, după 50 de ani de activitate neîntreruptă. Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură asigura cercetarea și dezvoltarea pentru ‘’ Apis mellifera carpatica’’, specia de albină românească iar de aici se furnizau mătci pentru stupii din întreaga țară. ‘’Nu  m-au întrebat nimic, înainte să vândă. Am fost anunțată la un moment dat că s-a vândut. Cu multă strădanie am reușit să salvez familiile de albine. Noul proprietar nici nu a vrut să mă cunoască. Patrimoniul aparține Asociației Crescătorilor de Abine iar în statului asociației scrie clar că nu se poate vinde nimic’’, a spus Maria Magdici, fostul director al stațiunii ieșene în prezent pensionară.

Vândută la un preț de nimic

Grigore Corciova
Grigore Corciova

Stațiunea de la Iași a fost vândută la scurt timp după ce pe funcția de primar al comunei Schitu Duca, a ajuns Grigore Corciovă, membru al PNL. ‘’Eu știu că a fost vândută dar nu știu cine este cumpărătorul și ce preț s-a plătit. Am contractul la primărie, ma interesez și vă spun’’, a spus Grigore Corciovă. Actualul primar al comunei Schitu Duca, nu a revenit cu detalii și asta deoarece cumpărătorul este un anume Marius Rebegea, rudă cu  un șef din Primăria Schitu Duca. Ce s-a vândut la Schitu Duca? Este vorba despre o suprafață totală de teren de  13.600 mp din care 1.700 mp reprezintă curți-construcții, 1 hectare de fâneață și 1.307 mp pădure și o clădire cu două niveluri în suprafață de 150 mp (sediul apicol), două clădiri pentru cercetare în suprafață de 70 mp fiecare, construcție de locuit în suprafață de 50 mp și o magazie de 42 mp. Terenul a fost vândut cu 7 euro pentru un metru pătrat iar pentru clădiri s-au mai achitat 89.573 euro. Clădirea reprezentând ‘’sediul apicol’’ vila cu două etaje a fost vândută cu un preț de 400 euro/mp. Suma totală plătită a fost de 185.000 euro. De precizat că un metru pătrat de teren in Poieni se vinde cu cel puțin 10 euro iar 400 euro pe metru pătrat pentru clădiri ridicate cu simț de răspundere este de asemenea, foarte puțin. În contractul de vânzare-cumpărare apare ca vânzător Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură SA. Să explicăm. Patrimoniul stațiunilor de cercetare în apicultură aparține Asociației Crescătorilor de Albine din România. Acest patrimoniu precum și producția rezultată din exploatarea acestuia sunt administrate de două entități organizate ca și societăți comerciale și anume Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură SA sau Apicola SRL București. Potrivit art.47 din statutul Asociației Crescătorilor de Albine din România ‘’întregul patrimoniu va fi evidentiat și păstrat, în conformitate cu legislația română în vigoare, pe numele Asociației și va fi folosit exclusiv pentru realizarea obiectivelor ei’’.

 

Totul s-a decis la București

La Iași contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat de Antoaneta Roxana Spulber, vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Albine din România. Funcția de președinte este ocupată de Ioan Fetea. Apicultorii din România susțin că la nivel central, la București, conducerea entităților care coordonează apicultura și cercetarea în domeniu la nivel național este asigurată de un grup care are doar misiunea de a distruge, pentru interesele lor personale. Președinte al Asociației este un anume Ioan Fotea care nici măcar nu este apicultor. ‘’Acolo la București vorbim de un grup infracțional. Am auzit ce s-a întâmplat cu stațiunea de la Iași. La Iași se făceau mătci pentru toată țara. Eu am spus în ședința Asociației că lucrurile nu sunt în regulă dar m-au dat afară. Acum ma judec cu ei. Ar trebui să intre DNA-ul și să facă ordine’’, a spus Gheorghe Ursente, unul dintre cei mai vocali membri, președinte al Asociației Apicultorilor din Sălaj.

Să mai precizăm că stațiunea de la Iași a fost edificată în anii 70’. Aceste stațiuni de cercetare au aparținut asociațiilor de apicultori și s-au dezvoltat sub patronajul institutelor naționale de cercetare. În România, cercetarea în domeniul apicol a debutat în anii 30’.

Update! Zeci de mascați mobilizați pentru setea de răzbunare a lui Gîtlan. Șeful procurorilor: ”Poliția a decis”

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.