S-a spart buboiul la Spiridon si Socola. Birliba, Oprisanu si Movila la DNA

5750

@ Deputatul USR, Emanuel Ungureanu s-a prezentat astazi la sediul DNA Iasi pentru a inregistra o plangere penala impotriva lui Ioan Birliba, managerul Spitalului Sfantul Spiridon dar si a lui Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola @ Plangerea penala are la controalele efectuate de corpul de control al ministrului Sanatatii @ „Domnul Birliba este sprijinit de domnul Movila”, a spus deputatul USR la iesirea din sediul DNA Iasi @ Emanuel Ungureanu a mai precizat ca a depus impotriva  celor doi manageri de spital, plangere penala pentru abuz in serviciu cei doi directori fiind acuzati de afectuarea unor achizitii scandaloase iar in cazul lui Oprisanu este vorba si despre nereguli privind angarile de personal din spital

 

 

S-a spart buboiul la cele doua mari spitale din Iasi aflate in subordinea directa a Ministerului Sanatatii, Spitalul Sfantul Spiridon si Institutul de Psihiatrie Socola. In sfarsit au iesit la lumina detalii explozive din continutul celor doua rapoarte de control intocmite in urma verificarilor efectuate de Corpul de Control al ministrului Sanatatii, cand functia de ministru era ocupata de Sorina Pintea. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus cele doua rapoarte de control la sediul DNA Iasi impreuna cu o plangere penala pentru abuz in serviciu indreptate dupa cum am mai spus impotriva managerului de la Spiridon, Ioan Birliba dar si a celui de la Socola, Gabriel Oprisanu. Deputatul USR a precizat ca cele doua rapoarte nu au fost facute publice din cauza unor presiuni politice aratand ca Birliba este sprijinit de deputatul PMP, Petru Movila.  „Astazi am venit la DNA Iasi pentru a depune o plangere impotriva a doi manageri de spitale, una impotriva domnului Oprisanu de la Socola si o alta impotriva domnului Birliba de la Spiridon. Cele doua rapoarte nu au fost facute publice din cauza unor interventii politice. Domnul Birliba este sprijinit de domnul Movila iar domnul Oprisanu este sprijinit de PSD”, a declarat Emuenuel Ungureanu la iesirea din sediul DNA Iasi.

Birliba: achizitii ilegale la preturi scandaloase

Ca si rapoartele de control ale Ministerului Sanatatii, plangerea penala depusa de deputatul USR vizeaza nereguli privind achizitiile din cele doua spitale dar si concursurile de angajare, in special la Socola. In aceste conditii deputatul a adaugat ca a formulat plangere impotriva celor doi manageri pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu. „Domnul Birliba a comis mai multe  fapte de abuz in serviciu, fals si uz de fals. In raportul corpului de control se face referire si daca-mi dati voie se citez: „achizitiile netransparente care s-au facut de exemplu de oxigen medical de la o firma prin procedura negocierii fara publicitate; achizitia unui defribilator la un pret dublu decat valoarea de piata; achizitia netransparenta a sistemului Shaver pentru artroscopie prin indicarea unor coduri CVP nereale in scopul evident al introducerii in pragul valoric al achizitia directa”, a spus deputatul USR, adaugand ca au fost descoperite si alte nereguli dar acestea nu au fost trecute in raport din cauza unor presiuni politice.

Oprisanu: angajari ilegale, spagi de pana la 10.000 euro

In ceea ce-l priveste pe Gabriel Oprisanu, managerul de la Socola plangerea penala se refera in special la neregulile privind concursurile de angajare. „A doua plangere se refera la domnul Oprisanu, aici jaful este de proportii. S-au scos la concurs posturi inexistente. In ceea ce priveste organizarea concursurilor ilegalitatile sunt uriase. Institutul a organizat mai multe concursuri peste 90 fara a avea posturi vacante la data oranizarii concursurilor. Circula informatii in Iasi conform carora spaga pentru un  post de asistent medical este intre 5 si 10.000 euro. Exista marturiile unor angajati si ale unor rude care au strans bani pentru aceste spagi”, a spus Emenual Ungureanu.

Aparatura pentru cabinetul lui Oprisanu

Denuntul impotriva lui Oprisanu se refera si la faptul ca Oprisanu a cumparat aparatura pentru a-si amenaja un cabinet de oftalmologie la Socola. Sa nu uitam ca Oprisanu este medic oftalmolog si de aceea si-a amenajat cabinet si la Socola.”Oprisanu si-a pastrat un cabinet de superdotat de oftalmologie, blocand un post el nepracticand aceasta meserie de foarte mult timp. Acestia si-a cumparat in 2016 un autorefractometru pe care si l-a achizitionat in urma unei proceduri de achizitie directa printr-un anunt publicitar. La data controlului 1 ianuarie aparatul nu era pus in functiune si nu era utilizat”, a adaugat deputatul USR.

Socola: excursii la Sinaia pe banii spitalului

De asemenea, deputatul USR a denuntat si abuzuri legate de modul in care s-au cheltuit banii de la Socola, fiind vorba de achizitia de telefoane scumpe pentru acolitii lui Oprisanu dar si de plata unor excursii foarte scumpe. ” Aici urmeaza aspectele legale in care sunt implicati domnul Oprisanu si ceilalti sefi de la Socola. Am constatat o cheltuire salbatica a banilor. Abonamente si cartele cumparate de Spitalul Socola pentru ca cei din anturajul domnului Oprisanu sa-si cumpere telefoane scumpe. Sunt excursii foarte scumpe in care acestia au mers, ultima la Sinaia, sunt trei indivizi care au stat trei zile la un hotel de 4 stele pe sume exorbitante”, a adaugat Emanuel Ungureanu, adaugand ca neregulile au fost aduse sesizate de doua asistente ale spitalului si anume Ana Mirela Popeanu si Lola Vasilica Mitrica care au fost atacate de o parte a presei care ii sustine pe cei doi directori. „Aceste rapoarte au fost facute sub presiune politica in conditiile in care doua doamne avertizor de integritate erau atacate de o parte a presei ca au anumite parti-pris-uri in zona. In realitate tot ceea ce aratat doamna Popeanu si doamna Mitrica se confirma la virgula”, a spus parlamentarul.

Sectia Mari Arsi, golanii si demagogie

Un alt ”capitol” din plangerea penala se refera la amenajarea sectiei de Mari Arsi de la Spiridon care a fost inaugurata de ultimii ministri ai Sanatatii in conditiile in care nu functiona.  „Revin la Spitalul Spiridon si adaug ca am formulat denunt impotriva unor persoane din Ministerul Sanatatii pentru abuz in serviciu legata de noua sectie de Mari Arsi, despre care eu nu stiu daca la aceasta ora este capabila sa ingrijeasca un mare ars”, a precizat Ungureanu.

Aparatura de 8 milioane euro, nefolosita iesita din garantie

Acesta a aratat in legatura cu aceasta sectie ca statul roman a cheltuit 8 milioane euro pentru achizitia de aparatura care nu a functionat niciodata si a iesit din garantie. „Cert este ca timp de trei ani 2016-2019 la sectia de Mari Arsi s-a facut o investitie de peste 8 milioane euro iar in anul 2018 erau aparate care iesisera din garantie fara sa fi functionat o singura data. Mai mult decat atat acolo sunt suspiciuni foarte grave de abuz in serviciu de la partea de constructii pana la partea de achizitie de aparatura. Au fost scene absolut oribile cu domnul Arafat, cu domnul Banicioiu in 2018 si doamna Pintea in 2019 (fosti ministri ai Sanatatii care au taiat pe rand panglici la aceasta sectie – n.r) care spuneau ca aceasta sectie de Mari Arsi functioneaza. Ceea ce este foarte grav a fost ca doamna Pintea a fost cea care a trimis corpul de control la Spitalul Sfantul Spiridon iar in concluziile raportului de control este scris foarte clar ca sectia de Mari Arsi nu poate fi pusa in functiune si totusi doamna Pintea a venit cu o nesimtire de nedescris si a inaugurat sectia de Mari Arsi a doua oara care nu functiona”, a incheiat deputatul USR.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.